• Biserna maslina
  • 12.07.2020. 14:25

Leucocarpa - biserna maslina vjerskog značaja

Kroz povijest se zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, koristila uglavnom u vjerske svrhe.

Foto: Časopis Maslinar
  • 248
  • 34
  • 0

Ulje leucocarpe, neobične masline s plodovima bijele boje, koja potječe iz antičkih vremena, koristi se uglavnom u vjerske svrhe, prilikom katoličkih sakramenata i obreda, piše Maslinar

Danas raste u južnoj Italiji, a posebno je raširena Leucocarpa poznata kao leucolea, maslina s plodovima bijele boje koji izgledaju kao biseri. Drevna je sorta iz Kalabrije, gdje su je, pretpostavlja se, donijeli stari Grci još u doba Magne Graecije, znači od 8. stoljeća prije Krista.

Uzrok u genetici

Innozenzo Muzzalupo, znanstvenik s talijanskog Istraživačkog centra za masline, citruse i voćke pri Vijeću za poljoprivredno istraživanje i ekonomiju, ustanovio je da plod ima bijelu boju jer se aktivacija flavonoida i antocijanina, koja za sazrijevanja ploda kod drugih sorti maslina, u suradnji s degradacijom klorofila, uzrokuje tamnjenje, kod nje uopće ne događa.

Leucocarpa je, stoga, jedina sorta masline čiji plod u svim fazama sazrijevanja zadržava bijelu plodu ili eventualno požuti prije truljenja zbog oksidacije lipida. Muzzalupo i suradnici ustvrdili su da je razlog tome blokirana transkripcija određenih gena na enzimskoj razini, za što je odgovoran proces regulacije kojeg uvjetuje mikro RNA u koštici ploda.

Krunidbeno ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno od leucocarpe prema sastavu masnih kiselina, aromama i okusu slično je ulju drugih sorti maslina pa njena "ekskluzivnost" leži samo u njenom neobičnom izgledu i činjenici da se teže reproducira zbog čega raste na ograničenom području.

Kroz povijest se zbog plodova snježno bijele boje, koja u zapadnoj civilizaciji simbolizira čistoću, koristila uglavnom u vjerske svrhe. Ova sorta se, stoga, sadila uokolo samostana jer se njeno ulje nakon blagoslova koristilo u katoličkim sakramentima i obredima. Posebno je zanimljivo da se u drevna vremena uljem leucocarpe pomazivalo careve prilikom krunidbe.

Priredila Mladena Mimica Varnica
(Izvor: članak Leucocarpa, the Dazzling White Olive From Magna Graecia, Ylenia Granitto za Olive Oil Times, listopad 2018.)


Tagovi

Leucocarpa Biserna maslina Neobična maslina Bijela boja


Autorica

Mila Botteri

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što vi o tome mislite?? :D