Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 22.11.2021. 10:30

Lastovka na Korčuli spremna za branje za sedam dana

Prema višegodišnjem istraživanju tehnološke zrelosti masline za preradu u ulje, ova maslina spada u najkasnije sorte za branje u uzgojnim područjima Republike Hrvatske.

Foto: Bigstock/Mrak.Hr
  • 302
  • 71
  • 0

Najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima akumulirala je i najzastupljenija sorta masline - Lastovka te će na promatranom uzgojnom području otoka Korčule biti spremna za berbu za sedam dana.

Prema višegodišnjem istraživanju tehnološke zrelosti za preradu u ulje, ova maslina spada u najkasnije sorte za branje u uzgojnim područjima Republike Hrvatske.

Za ostale neobrane sorte, maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, to je znak da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Ponavljanje vrijednosti ulja u suhoj tvari između dva uzastopna mjerenja, znak je završetka stvaranja ulja u maslini i trenutak optimalne berbe.

Utvrđivanje sadržaja ulja u suhoj tvari

Ukupno stanje u maslinarskim regijama Hrvatske obilježeno je proljetnom hladnoćom i sušom – kroničnim nedostatkom vode koja traje još od mjeseca svibnja, od tada pa do danas vrlo rijetko je padala, a ponegdje i nije padala kiša.

Uzorkovanje plodova počelo je ove godine 20. rujna 2021. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje krajem studenog, ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih četiri do sedam dana na devet područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

Rezultati NIR analize plodova maslina s devet maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 20. rujna do 15. studenog 2021. možete pogledati u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Berba maslina Lastovka Ulje u suhoj tvari Težina ploda NIR spektrometrija


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.