Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kumkvat
  • 31.03.2020. 16:30

Kumkvat - agrum otporan na niže temperature

Kumkvat je manje zimzeleno stablo ili grm, slatko-kiselih plodova koje podsjećaju na minijaturne naranče. Jednostavnog je uzgoja, ističe se svojom dekorativnošću, ali i nutritivnom kvalitetom plodova.

Foto: JumpStory
  • 47.496
  • 967
  • 0

Kumkvat (Frotunella spp.), manje je zimzeleno stablo ili grm, karakterističnih malih plodova, koje podsjećaju na minijaturne naranče. Porijeklom je iz istočne Azije. U 19. stoljeću, kumkvat je introduciran u Europu gdje se uzgajao kao ukrasna vrsta.

Spororastuće, manje stablo, postiže visinu do oko 4 m. Kumkvat koji se uzgaja u posudama ostvaruje nižu visinu, oko 1,5 do 2 metra. Listovi su jednostavni i lancetasti, dok su cvjetovi nježni, bijeli i mirisni. Cvatnja je krajem proljeća do ranog ljeta. Samooplodna je biljna vrsta, pa je dovoljna samo jedna sadnica za stvaranje plodova.

Oni su okrugli ili ovalnog oblika, veličine između 1.6 do 4 cm. Ovisno o kultivaru, mogu biti narančaste, žute ili crvene boje. Kora ploda je zlatno-žute do crvenkasto narančaste boje, sočna, jestiva, kiselkasto slatkog okusa. Pulpa ploda je kiselkasta, podijeljena na tri do osam segmenata u kojima su pristune sjemenke.

Otporan na niske temperature, osjetljiv na propuh

Otporan je na niske temperature (do -8°C), te može podnijeti i mraz. Unatoč tome, predlaže se uzgoj kumkvata u posudama u hladnijim područjima, dok u toplijim krajevima može prezimiti na otvorenom. U slučaju hladnijeg vremena, može ga se prekriti zaštitnim materijalom. Pogoduju mu visoke ljetne temperature, između 26 i 38°C. Najbolje uspijeva na osunčanom mjestu, ali može tolerirati i polusjenu. Može rasti na različitim tipovima tala, ali trebaju biti dobre drenaže. Idealan pH je između 5,5 – 6,5. Iako za rast treba prozračno mjesto, osjetljiv je na propuh.

Sadi se na razmak između 2.4 do 3.6 m. Proljeće je odlično vrijeme za sadnju kumkvata jer su temperature pogodne za rast uz dosta šanse za kišu, ali i sunce. Kumkvatu je potrebno osigurati redovito zalijevanje. Supstrat ne smije biti prevlažan. Listove se može ponekad poprskati finom maglicom, kako bi se spriječio gubitak vode. Gnojidba treba biti u proljeće, a gnoji se gnojivom za citrus vrste. Prije i nakon gnojidbe treba zaliti biljku kako ne bi došlo do oštećenja korijena.

Uzgoj iz sjemena nije uobičajena praksa, zbog lošeg rasta na vlastitom korijenu. Iz tog se razloga uzgaja iz reznica koje se cijepe na podlogu naranče ili grejpa. Ako se uzgaja u posudi, te podloge trebaju biti patuljastog tipa rasta.

Kod uzgoja u posudi, kumkvat se treba prebaciti svake 2 do 3 godine u veću posudu. Idealno vrijeme za presađivanje je u proljeće. Posuda treba imati rupice kako bi se omogućila bolja drenaža.

Nametnici koji napadaju druge citrus vrste, također napadaju i kumkvat. Kumkvat koji se uzgaja u posudi može podlegnuti napadu štitastih uši. Moguća je pojava i bolesti krastavosti sibirskog limuna, pjegavost lista i antraknoza agruma.

Plod kumkvata sadrži vitamin C, flavanoide, eterična ulja i karatenoide

Prve dvije godine plodove bi se trebalo otkidati, kako bi se razvio jači korijenov sustav. Beru se zreli plodovi, zajedno s par listova kako bi im se očuvala kvaliteta. Plodovi dozrijevaju od studenog do travnja. Ako se ne beru, plodovi ispadaju sa stabla, ali se preporučuje njihovo uklanjanje, kako ne bi došlo do napada nametnika.

Plod kumkvata sadrži vitamin C, flavanoide, eterična ulja i karatenoide. Zahvaljući takvome kemijskom sastavu, kumkvat posjeduje antimikrobno i antioksidativno djelovanje. U tradicionlnoj kineskoj se medicini koristio kod liječenja gripe i kašlja.

Kao i ostali agrumi, kumkvat se može kandirati, marinirati, te pripremati marmelade, dodavati u voćne salate. Od kumkvata se mogu pripremati likeri te preljevi za deserte.


Tagovi

Kumkvat Voćna vrsta Samooplodna voćna vrsta Dekorativna biljna vrsta Podnosi mraz Vitamin C


Autorica

Martina Režek

Više [+]

Magistra inženjerka hortikulture Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s ciljem usavršavanja na području znanosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]