Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 01.11.2013. 19:25

Kuda idu mandarine?

Otkup mandarine je stao, berba će trajati do sredine prosinca, a Hrvati će jesti jeftinije, ali ne i manje slatke mandarine

  • 797
  • 103
  • 0

U dolini Neretve, urod mandarine procjenjuje se na 40 000 tona, a 75% njih će ići i u izvoz. No, samo one mandarine koji nemaju ožiljke od tuče, koja je u lipnju pogodila neretvansko područje, imat će priliku zasjati na europskom tržištu. Takve mandarine, koje su pogođene tučom, a razlikuju se samo prisutnošću sitnih crnih točkca na kori od prvoklasnih, otkupljuju se u kategoriji druge klase po cijeni od 2 i pol kune po kilogramu, i prodavat će se samo na domaćem tržištu. Jer trgovci očito sude, i takve su za nas dobre.

Ovaj puta mandarine su ostale bez državnog poticaja, koji je bio i 80 lp/kg, pa je i otkupna cijena niža - 3,50 kn za neoštećene plodove. Kažu proizvođači, ako budu poslovali i s pozitivnom nulom, bit će zadovoljni. Otkup je stao, neizvjesnost je velika, i zbog turske mandarine koja predstavlja glavnog tržišnog konkurenta neretvanskoj mandarini, ali i zbog pitanja, na koje ju tada tržište plasirati. S obzirom da će se ubrati 30 % manje mandarina nego lani, proizvođači smatraju kako je veća otkupna cijena bila prihvatljiva, no otkupljivači nisu popustili. Berba će trajati do sredine prosinca, a Hrvati će jesti jeftinije, ali ne i manje slatke mandarine, jer su i tako navikli da strancima pruže najbolje, izvorno hrvatsko, a da se sami zadovolje, niskom cijenom i ostacima.


Tagovi

Mandarine Otkup Tuča Berba Cijena