Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 27.01.2021. 16:30

Kubota ulaže u proizvodnju dronova za branje voća

Japanski će proizvođač investirati 20 milijuna dolara u izraelsku tvrtku Tevel, lidera u proizvodnji autonomnih letećih robota za berbu voća.

Foto: Tevel-tech
  • 1.820
  • 169
  • 0

Zanimljiv je iskorak u poslovanju ovih dana napravio poznati japanski proizvođač poljoprivredne i građevinske mehanizacije Kubota investirajući 20 milijuna dolara u izraelsku tvrtku Tevel, lidera u proizvodnji autonomnih robota za berbu voća.

Ovo ulaganje vide kao prirodan slijed njihove proizvodnje pouzdanih i učinkovitih strojeva, ali i nužan poslovni potez kojim će, kažu, ubrzati svoju inovacijsku filozofiju s ciljem stvaranja novih poslovnih prilika, kako bi mogli ići ukorak s transformacijom globalne ekonomije.

Rješenje za 'sezonce'

"U sljedećih 10 godina vidjet će se velike promjene u poslovnom okruženju, a da bismo na njih odgovorili, potrebno je proširiti posao s prodaje dosadašnjih proizvoda na pružanje cjelovitih rješenja“, kažu iz Kubote.

A upravo je Tevelov 'leteći robot', po njima, cjelovito rješenje u uzgoju voća jer će riješiti u posljednje vrijeme gorući globalni problem nedostatka kvalitetne radne snage, koji je još više potenciran zatvaranjem granica i onemogućavanjem radnih migracija tijekom Covid pandemije.

Dronovi će zamijeniti sezonske radnike u berbi

Svake se godine, naime, na 70 milijuna hektara proizvede više od 800 milijuna tona voća, koje ima godišnju tržišnu vrijednost od bilijun dolara. Poljoprivrednici za branje ovog voća godišnje troše 100 milijardi dolara i zapošljavaju više od 10 milijuna sezonskih radnika, koje je sve teže pronaći, obučiti i zaposliti, pa su tako 'sezonci' praktično glavno ograničenje ove grane poljoprivredne proizvodnje koje dovodi u pitanje ulaganja voćara i njihovu profitabilnost.

Od berbe do rezidbe

Tevelov dron, koji je, podsjetimo osvojio prvu nagradu 'Best Field Robot Concept 2020' na međunarodnom forumu poljoprivrednih robota, osim same berbe plodova, prikuplja i podatke za mapiranje preostale količine neobranog na stablima, kao i količinu ubranog voća. Ova će platforma tako poljoprivredniku dati i ključne podatke o kvaliteti plodova i kvantiteti uroda voćnjaka, te će ga obavijestiti kada je uređaj za sakupljanje dronom obranih jabuka pun, odnosno nedostaje li koja prazna 'kanta'.

Nagrađivani se izraelski robotski sustav trenutno može koristiti za berbu jabuka i bresaka, no inženjeri ga planiraju proširiti i na proizvodnju ostalog koštičavog voća te citrusa i avokada. Ali to nije sve. U planu je i proširenje mogućnosti rada noću te dodavanje programa za druge radne operacije kao što su, primjerice, selektivno prorjeđivanje plodova, prskanje ili rezidba voćaka.

Senzori javljaju kada je uređaj za sakupljanje ubranih plodova pun

Trenutno su ciljani kupci voćari s više od 1.000 hektara površina ponajprije u Izraelu, Španjolskoj i SAD-u, no ovom će novom franšizom biti pristupačni i uzgajivačima na manjim površinama, od 10 ha, širom svijeta.

Leasing i franšiza

Ovaj je japanski proizvođač kroz svoju povijest uvijek iznova pokazivao veliku predanost rješavanju izazova društva, podsjećaju, koristeći nove tehnologije koje doprinose smanjenju troškova i povećanju učinkovitosti u poljoprivredi.

"Daljnjim inovacijama nastavit ćemo doprinositi svijetu na polju hrane, vode i okoliša, gledajući u budućnost, prema društvu nakon Covid-19", kaže Yuichi Kitao, predsjednica i direktorica Kubota korporacije.

Nastup na tržištu osmišljen je kao leasing model, tako da će u naredne dvije godine Tevel ovaj proizvod nuditi izravno svojim kupcima, a od 2024. poslovanje će se proširiti putem franšiznog modela. Kako će daljnje razvijanje partnerstva izgledati i hoće li se u dogledno vrijeme možda prodavati pod brendom Kubota, ostaje otvoreno jer je, kažu potpisnici dogovora, to 'dio putovanja upravo započetog ovom investicijom'.


Tagovi

Kubota Tevel Dron za berbu Robotizirana platforma Uzgoj voća


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Se-kra d.o.o.

Sesvetski Kraljevec, Hrvatska
tel: 01 / 2047 - 888, e-mail: se-kra@se-kra.hr web: http://www.se-kra.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024