Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 18.11.2023. 07:30

Kojim voćkama najviše smeta hladnoća i kako ih zaštititi zimi?

Iza tople jeseni često slijedi oštra zima. Najosjetljivije su mlade sadnice i vrste koje vole toplinu, poput agruma, breskve, vinove loze, marelice, smokve, raznih palmi.

Foto: Depositphotos/apxipro
  • 465
  • 40
  • 0

Stablima i grmovima voćaka i ukrasnih vrsta prijeti zima sa svim pojavama koje donosi. Niske temperature i njihove oscilacije, kiša, mraz, snijeg, mećave, snažni i hladni vjetrovi mogu izazvati mnoštvo problema.

Do smrzavanja najčešće dolazi u godinama s produženom vegetacijom. U takvim uvjetima nema vremena da prirasti odrvene i da se stablo pripremi za mirovanje. U najgorem scenariju iza produžene, tople jeseni slijedi oštra zima s vrlo niskim temperaturama što izaziva velika oštećenja, čak i potpuno smrzavanje stabala i grmova.

Neke vrste su otpornije i mogu izdržati vrlo nepovoljne uvjete, dok će druge stradati i zbog toga ih je u ovom razdoblju potrebno zaštititi. Najčešće se radi o mladim sadnicama i vrstama koje vole toplinu, poput agruma, breskve, vinove loze, marelice, smokve, raznih palmi. Treba znati da je hladno razdoblje neophodno, jer biljke tada prolaze kroz mirovanje.

Posebno su osjetljive mlade sadnice (Foto: Depositphotos/siculodoc)

Pripreme za zimu

Na osjetljivim vrstama prvo se smrzavaju listovi, a zatim jednogodišnje i dvogodišnje grančice. Najveća opasnost prijeti u udolinama gdje dolazi do nakupljanja hladnih zračnih masa i treba ih izbjegavati kod izbora lokacije za sadnju. Za izbjegavanje su i lokacije na udaru hladnog, sjevernog vjetra, sjeverna strana objekata, sjenovita mjesta.

Nakon odbacivanja lišća obavlja se sanitarna rezidba, saniraju se rane, obavlja zaštita od štetnika i bolesti te prihrana gnojivima bogatim fosforom i kalijem, a siromašnim dušikom. Od pucanja kore i ožegotina stabla se štite krečenjem.

Krečenje stabala - koje je najbolje vrijeme?

Uslijed oscilacija temperature i zagrijavanja počinje kolanje biljnih sokova, a kada naglo dođe do pada temperature, kora stabla puca i nastaju rane. Malčiranje će zaštititi korijen u površinskom sloju i prizemni dio stabla/grma od smrzavanja.

Velika pažnja u zaštiti citrusa

Na kontinentu se velika pažnja poklanja citrusima. Limune, naranče i mandarine unosimo u prostor gdje ne može doći do smrzavanja. Kulture iz ove grupe su osjetljive na temperature 2 do 3ºC.

Na južnim područjima se ovakva stabla posađena u posude postavljaju na balkone i terase okrenute jugu. Prekrivaju se agroplatnima i folijama koje im omogućuju disanje. U slučaju da se koristi najlon, jednom tjedno je potrebno otkriti u najtoplijem dijelu dana. Redovno ih zalijevajte. Mlada stabla su najosjetljivija prve dvije godine poslije sadnje.


Tagovi

Voćnjak Agrumi Mraz Zaštita voćaka Hladnoća Osjetljivost na hladnoću Limun zimi Citrusi zimi Smrzavanje voćaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]