Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 14.09.2019. 13:30

Koje su bolesti jabuke i kruške u skladištu

Karakteristični simptomi na plodovima pokazuju se u vidu pojave plijesni ili truleži, zaraženo tkivo postaje mekano na dodir, smeđe je do crne boje, plodovi gube tržišnu vrijednost i praktično postaju neupotrebljivi.

Foto: Pixabay/Marcus61
  • 821
  • 42
  • 0

Nakon berbe, plodovi skoro svih voćnih vrsta su podložni napadu bolesti. Iako su u skladištima kontrolirani uvjeti, dolazi do propadanja plodova uslijed pojave određenih bolesti. Jabuka i kruška se najčešće čuvaju u kontroliranoj atmosferi i ta tehnologija skladištenja ne sprječava propadanje plodova ako oni na sebi nose latentni inokulum patogena koji je prenesen iz voćnjaka.

Zajedničke bolesti

Bolesti koje se razvijaju i nakon berbe su Monilinia fructigena, Glomerella cingulata, Penicillium expansum, Botrytis cinerea i Colleteotrichum spp. Ono što je zajedničko ovim bolestima je da mogu značajno umanjiti kvalitetu ploda i utjecati na pojavu truleži i propadanje plodova. 

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Karakteristični simptomi na plodovima pokazuju se u vidu pojave plijesni ili truleži, zaraženo tkivo postaje mekano na dodir, smeđe je do crne boje, plodovi gube tržišnu vrijednost i praktično postaju neupotrebljivi.

Tretiranje kalcijem

Prije skladištenja često je neophodno da se plodovi tretiraju da bi se izbjegli mogući rizici od pojave fizioloških promjena na plodovima i pojave bolesti tijekom čuvanja. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kada su zadovoljeni svi uvjeti u skladištu. Tretiranje kalcijem obavlja se zbog sprječavanja pojave gorkih pjega i drugih fizioloških promjena na plodovima. Za tu namjenu koriste se različiti spojevi kalcija.

Oprezno s primjenom fungicida 

Primjena fungicida za ovu namjenu je jako stroga, zbog mogućnosti ostataka rezidua pesticida. Za suzbijanje uzročnika skladišnih bolesti primjenjuju se fungicidi pred berbu sa što kraćom karencom. 

Primjenom fungicida može se značajno smanjiti gubitak propadanja plodova u skladištima i produžiti vrijeme skladištenja. Zaštita bi trebala biti provedena preventivno zadnjih mjesec dana prije berbe, npr. primjena preparata na bazi aktivne tvari fludioksonil, preventivni fungicid s kontaktnim djelovanjem koji suzbija uzročnike bolesti Colletotrichum spp., Penicillium spp., i Botrytis spp.

Autor: Bojana Malović, Savjetodavna RS


Tagovi

Skladištenje voća Bolesti voća Bolesti jabuke Bolesti kruške

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]