Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje jabuka
  • 24.10.2023. 07:30

Koje sorte jabuke se mogu duže čuvati i zašto ih držati što dalje od luka?

Najbolje se čuvaju kiselije, kasne sorte. Odredite pravi termin berbe i uskladištite zdrave plodove

Foto: Depositphoto/defotoberg
  • 2.912
  • 192
  • 0

Okus svježe jabuke je jedinstven, ali ako plodove uskladištite na pravi način, možete cijelu zimu uživati u njima. Međutim, čuvanje nije lako. Najbolje je odabrati kiselije i kasne sorte koje se mogu čuvati duže vremensko razdoblje, poput Granny Smith, Fuji, Topaz, Honeycrisp, ali i brojne stare iz kasne grupe zrenja. Nešto kraće čuvaju se slatke sorte: Delicious, Gala. Njih je najbolje prve iskoristiti.

Sve počinje na stablu

Dva su termina berbe jabuke: kada su plodovi pogodni za berbu i kada su dobri za konzumaciju. Najveći broj ljetnih sorti je već na stablu zreo za jelo, dok se kasne sorte moraju čuvati nakon berbe i tek tada dobivaju karkterističnu aromu i okus.

Za čuvanje odabiremo samo zdrave, čvrste plodove s kojima rukujemo pažljivo tijekom berbe, transporta i manipulacije. Odaberite suh i topao dan za obavljanje ovog posla. Nije poželjno da ih prilikom branja bacamo u kante ili gajbice.

Najlakši način da odredite optimalan trenutak berbe je da napravite test. Jednostavnim rezanjem ploda možemo utvrditi je li pokožica sjemenki smeđa. Drugi način je da plod na grani lagano podignemo malo u stranu i pažljivo ga okrenemo za 90 stupnjeva. U slučaju da se peteljka od grane lako odvaja, spremna je za branje. Imajte na umu da svi plodovi na stablu neće dozrijeti u isto vrijeme. Na južnoj strani krošnje, koja je osunčana, procesi zrenja su brži.

Što dalje od luka

Najbolje se čuvaju u jednom sloju u drvenim gajbicama kojima smo na dno stavili papir. U gajbici čuvajte jednu sortu, jer imaju različitu brzinu dozrijevanja i mogućnost čuvanja. Optimalna temperatura je oko 0ºC uz vlagu od 90 do 95 posto. Ovakvi uvjeti smanjuju intenzitet disanja plodova i dehidrataciju.

Jabuka ispušta plin etilen i zbog toga nije pogodno da u istoj prostoriji držite drugo voće i povrće. Jednom tjedno provjetrite kako bi se koncentracija etilena smanjila. Neke vrste povrća i voća ne treba držati u blizini jabuke, jer upija mirise. To se najviše odnosi na luk.

Kojih je TOP 10 zemalja u globalnoj proizvodnji jabuka?

Redovno provjeravajte u kakvom su stanju plodovi i odstranite sve koji pokazuju znakove propadanja.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Čuvanje jabuke Skladištenje jabuke Berba jabuke Etilen u jabuci Rok berbe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Gospodarskom centru u Osijeku. Bilo je riječi o rezultatima poljoprivrede, uručeni su ugovori poljoprivrednicima, HAPIH je obilježio petu godišnjicu, a bilo je prilike i kušati domaće delicije