Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Knip sadnice
 • 29.01.2023. 12:00

Knip sadnice u voćarstvu - proizvodnja, prednosti i mane

Proizvodnja knip sadnica počinje sadnjom podloga u proljeće i cijepljenjem na spavajući pupoljak u kolovozu

Foto: Depositphotos/Photozirka
 • 1.239
 • 62
 • 0

Paralelno s prelaskom na suvremenu i intenzivnu voćarsku proizvodnju, kada se u proizvodnju uveo novi uzgojni oblik - vitko vreteno, i potiskivanjem do tada primjenjivanih uzgojnih oblika, javlja se potreba za što kvalitetnijim sadnim materijalom koji će zadovoljiti osnovne zahtjeve suvremenog voćarstva, a to su rano stupanje u rodnost, visoki prinosi i dobra kvaliteta plodova.

Takve zahtjeve može zadovoljiti jedino sadnica s formiranim grančicama, koje će u kratkom roku formirati krunu i već u drugoj godini od podizanja nasada dati značajan prinos, navodi Dragan Bejatović iz Poljoprivredne savjetodavne službe RS.

"Proizvodnja jednogodišnjih sadnica s krunom formiranom od prijevremenih grančica počela je u Nizozemskoj paralelno s pojavom vitkog vretena, a ubrzo je krenula i proizvodnja dvogodišnjih sadnica s formiranom inicijalnom krunom nazvanih knip sadnica", dodaje savjetodavac.

Proizvodnja počinje u proljeće

Naziv potječe od nizozemske riječi "knip", što u prijevodu znači rezati (knippen), a označava tehnološki postupak prikraćivanja ljetorasta. Njihova proizvodnja počinje sadnjom podloga u proljeće i cijepljenjem na spavajući pupoljak u kolovozu.

"Pupoljak do kraja vegetacije sraste s podlogom, miruje do proljeća kada počinje rasti i razvijati se", ističe Bejatović, pojasnivši da sadnja podloga treba biti 25-30 cm u redu, a red od reda treba biti prilagođen raspoloživoj mehanizaciji, 80-120 cm.

Kalemljenje na spavajući pupoljak obavlja se u kolovozu (Foto: YouTube/misoo83 tutorials)

Pored svakog cijepa postavlja se naslon - drveni štap ili slično, uz koji će se vezivati izboj koji se tijekom godine razvija, a koji će formirati buduću sadnicu. Tijekom vegetacije, izboj koji je izbio iz cijepljenog pupoljka privezuje se uz štap nekoliko puta kako bi rastao ravno. Izboji koji imaju uspravan rast daju bolju sadnicu (porast 120-150 cm tijekom prve vegetacije).

"U proljeće sljedeće godine, prije početka vegetacije, obavlja se prekraćivanje na visini 70-80 cm u odnosu na površinu zemljišta. Na toj visini promjer sadnice treba biit najmanje 10 mm. Ispod reza su samo pupoljci bez prijevremenih grančica, koje su uklonjene tijekom prethodne vegetacije, ukoliko ih je bilo", kaže ovaj stručnjak.

Kako uzeti i čuvati voćne plemke?

Nakon početka vegetacije, ispod presjeka se ostavlja samo jedan izboj koji će dati buduću sadnicu, a ostali se uklanjaju. Prijevremene grančice na novom porastu se formiraju na visini od oko 80-90 cm.

Njega sadnica

Kvalitetnom njegom sadnica, koja podrazumijeva navodnjavanje, obradu zemljišta, zaštitu i prihranu putem fertirigacije, folijarno i na druge načine, osigurava se porast brojnih prijevremenih grančica. Da bismo pospješili obrastanje vršnog izboja, na prijevremenim grančicama primjenjuju se i druge odgovarajuće mjere poput uklanjanja vršnih listova.

"Kada vršni ljetorast na sadnici dostigne dužinu 15-20 cm, listići na vrhu izboja se uklanjaju. Ova operacija se obično obavlja ručno, a ponavlja se četiri do šest puta, obično jednom tjedno, a ako je porast sadnica intenzivan, i dva puta", navodi stručnjak, dodavši kako je važno da se ne ošteti vršna točka rasta. Rezultat uklanjanja mladica je granjanje sadnice.

Broj grančica ovisi od sorte, ali svakako je više grančica nakon uklanjanja vršnih listova nego bez toga. Postupak odstranjivanja vršnih listova treba obaviti kada se dostigne potreban porast bez obzira na vremenske prilike. Ovaj postupak bazira se na pojavi apikalne (vršne) dominacije, koja je rezultat nagomilavanja auksina, hormona rasta, u vršnim dijelovima biljke. Uklanjanjem vršnih listova pupoljci ispod daju novi porast (prijevremene grančice).

Vrijeme proizvodnje je 2 ili 3 godine. Pored standardnih sadnica metoda je vrlo pogodna u proizvodnji sadnica s posrednikom.

"Kvalitetne knip sadnice odlikuju se minimalnim promjerom od 14 mm na visini od 100 mm iznad površine zemlje, minimalnom visinom od 1,6 m iznad spojnog mjesta, minimalno tri grančice su dužine preko 30 cm, a poželjno je da imaju najmanje sedam grančica", pojašnjava i dodaje da kut granjanja treba biti minimum 60 ili više stupnjeva, a debljina ne smije prijeći 30 posto debljine vodilice.

Prednosti i nedostaci

Važna karakteristika kvalitetne knip sadnice je kvalitetan korijenov sustav s mnogobrojnim žilama, a dužina podloge u zemljištu treba biti minimum 250 mm.

Prednosti knip sadnica:

 • Razvoj velikog broja prijevremenih grančica zbog poremećaja ravnoteže između korijenovog sustava i nadzemnog dijela
 • Razvoj prijevremenih grana na željenoj visini tako da nakon sadnje sve ostaju na sadnici, izuzev ako su pregusto raspoređene
 • Kutevi prijevremenih grana su veliki (čak i veći od 90°), tako da nije potrebno savijanje
 • Dužina prijevremenih grana se postepeno smanjuje od osnove prema vrhu i sadnica formira konusnu krunu
 • Visoka početna rodnost

Nedostatci knip sadnica:

 • visoka cijena
 • mali broj sadnica po jedinici površine rastila
 • obavezna jesenska sadnja ili navodnjavanje

Po pravilu, kod sadnje knip sadnica obavezna je jesenska sadnja i sustav za navodnjavanje koji se preporučuje zbog intenzivnog porasta voća i stvaranja velike lisne mase. To stvara veliku potrebu biljke za vodom kako bi se održala fleksibilnost i elastičnost biljnog tkiva i omogućila regeneracija korijenovog sustava dok on potpuno ne preuzme svoju ulogu, u suprotnom bez navodnjavanja bi došlo do velikog broja neprimljenih sadnica kao i zastoj u vegetaciji. Osim toga, neophodan je i naslon. 


Tagovi

Knip sadnice Proizvodnja sadnica Dragan Bejatović Njega sadnica Kalemljenje


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]