Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 26.03.2022. 09:00

Kaolinska glina se sve više koristi protiv kruškine buhe

U voćnjacima se uveliko obavljaju tretmani protiv prezimljujućih formi štetnika. Osim bakrenih sredstava i mineralnih ulja, pojedini voćari, posebice proizvođači krušaka, koriste kaolinsku glinu

Foto: Bojan Kecman
  • 706
  • 48
  • 0

Upotrebom kaolinske gline u velikoj mjeri smanjuje se upotreba kemijskih sredstava, posebice insekticida, koji se koriste u tretmanima protiv polaganja jaja kruškine buhe, pa i ličinki prve generacije ovog štetnika. 

Glina iritira krila imaga kruškine buhe koji ne može polagati jaja u pazuhu pupoljaka i grana. Isto tako buha ne može osjetiti gdje se nalazi stablo.

Kamuflira stabla

Imago izlijeće kada dnevna temperatura nekoliko dana bude iznad 10 stupnjeva, naročito u veljači, ali su istraživanja pokazala da se dobar stupanj zaštite može postići i u ožujku, pred početak vegetacije, odnosno otvaranja pupoljaka. Doza koja se primjenjuje prilikom prskanja je od 40 – 60 kilograma na 1.000 litara vode.

Ne postoji puno proizvođača, odnosno uvoznika gline. Među najboljima do sada se pokazala Aspanger. Ona se dobro otapa u vodi i ostavlja vrlo malo taloga na dnu atomizera. Još ako su dobri mješači, sigurno neće doći do začepljenja dizni. Uz to, trebalo bi imati dobre pištolje da se glina ravnomjerno rasporedi po stablu, ako se koristi glina koja se više taloži na dnu atomizera.

Pištolji za vapno sasvim su dovoljni. Vapno i glina fantastična su kombinacija za zaštitu stabala i od bolesti i od štetnika, samo treba voditi računa da sloj na pupoljcima ne bude predebeo da ne bi došlo do spaljivanja pupoljaka.

Drugi tretman 

Uz glinu bi trebalo dodati sol i jestivo ulje, da duže ostane na stablu. U pojedinim pokusima pokazalo se da, ako se glina upotrijebi na vrijeme dakle prije ili tijekom polaganja jaja buhe, nema napada prve generacije. Sljedeći tretman trebalo bi obaviti od početka lipnja, kada plodovi dovoljno narastu, kako ne bi došlo do masovnog odbacivanja plodova jer biljka ne može prepoznati plod ako ima gline na listovima i plodovima.

Dobar stupanj zaštite može se postići i u ožujku

Posljednjih godina sve više voćara odlučuje se na korištenje kaolinske gline. Dokazano je da u određenoj mjeri djeluje i na uzročnika čađave krastavosti krušaka, pa i jabuka, a jedina mana joj je što može biti štetna i za korisne insekte. Isto tako, hladi plodove u ljetnom periodu, kada su temperature visoke, naročito ako su iznad 40 stupnjeva.

Ne slaže se s bakrom

Kao najbolje rješenje za zaštitu krušaka od buhe pokazalo se da se u jesen koriste bakrena sredstva i mineralna ulja, a u rano proljeće, kaolinska glina, budući da glina nije kompatibilna s bakrom. Inače, posljednjih godina sve više voćara odlučuje se koristiti kaolinsku glinu jer smanjuje upotrebu bakrenih sredstava čija je cijena, skoro svake godine, sve viša.

U ovoj godini porasla je za minimum 30 posto. U narednom periodu, po svemu sudeći, doći će do novog rasta cijena zaštitnih sredstava, a sve više ćse zabranjivati insekticidi i fungicidi zbog čega će sigurno doći do veće upotrebe sredstava koja su dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi.

Iako je bakar dozvoljen sve više se smanjuju količine koje se mogu koristiti po hektaru. Trenutno su četiri kilograma. Među sredstvima koja će sigurno biti u upotrebi je i kaolinska glina.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko tisuću sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Kaolinska glina Aspanger Bakar Kruškina buva Zaštita kruške Kruška


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]