Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Limun
  • 02.04.2018. 07:30

Kako uzgojiti limun iz sjemena?

Potrebno je puno strpljenja s ovakvim uzgojem limuna, ali uz pravilnu njegu može opstati do 10, pa čak i 20 godina.

Foto: Pixabay / WolfBlur
  • 40.027
  • 471
  • 0

Limun je mnogima jedan od omiljenih citrusa, koji nam je posebno važan tijekom jesenskih i zimskih dana. Međutim, ne treba ga ostaviti sa strane ni tijekom proljeća, a posebno ljeta, kada je idealan za osvježenje. Dakle, to je voće koje koristimo tijekom cijele godine. Ukoliko ga želite uzgojiti u svom domu i to iz sjemena, pogledajte savjet kojega donose Agro novinite

Sjeme klija za četiri tjedna

Prvo što je potrebno napraviti sa sjemenkama iz limuna je njihovo odvajanje od ploda, a potom i temeljito pranje vodom. Važno je pripremiti i zemljište, koje bi trebalo biti izbalansirano i rastresito, po mogućnosti ilovasto ili pjeskovito-ilovasto. Neophodno je osigurati temperaturu za rast od 18 do 20 stupnjeva. Ukoliko ima dovoljno vlage, sjeme će proklijati za četiri tjedna.

Kada limun razvije najmanje tri lista, potrebno je skratiti vrhove korijena i presaditi biljku u manju posudu, najbolje staklenu, makar u prvim danima. Na taj način će biljka brže rasti i razvijati korijen. Kada se korijen razvije, potrebno ga je ponovo skratiti i presaditi.  U prvih 12-24 mjeseci koristite isto zemljište.

Plod nešto manje kvalitete

Obično proizvodnja limuna počinje poslije treće godine. Za odrasle biljke, optimalni postotak zemljišta se sastoji od dva dijela zemljišta iz vrta, jedan dio gnojiva  (stajnjaka) i jedan dio pijeska. Plod je nešto manje kvalitetan od matične biljke, pa je potrebno prihranivanje biljke i njeno kalemljenje. Ono se obavlja kada stablo dostigne određenu debljinu, nakon godinu dana. Posavjetujte se sa stručnjacima da obave kalemljenje na spavajući pupoljak, najbolje u srpnju i kolovozu. 

Plod je nešto manje kvalitete pa je stablo potrebno prihranjivati (Foto: Pixabay/tykejones)

Rezidba limuna

Neophodna je rezidba limuna dva puta godišnje, jednom u proljeće i jednom u kolovozu. Grane koje imaju plod se orezuju na jedan ili dva pupoljka, a onima koje ne rađaju je potrebno orezivanjem ograničiti rast. U zatvorenom prostoru obavlja se umjetno oprašivanje mekanom četkicom, prelazeći preko prašnika i tučaka. 

Održavanje limuna tijekom zime i ljeta

Tijekom zime, biljku držite u hladnoj sobi s dovoljno svjetlosti, a optimalna temperatura ne bi trebala biti viša od 8 stupnjeva. Ukoliko je zrak suh, osiugrajte vlagu. Sljedeće godine se biljka orezuje odmah ispod pupoljaka. Kada kalem grančice dostignu između 15 i 20 centimetara, skraćuje se tako da stvori niže, ali simetrično drvo.

Kada dođe ljeto, limun možete staviti u polusjenu, na terasama koje su okrenute na istok ili sjever, odnosno tako da biljka ne bude izložena jakom suncu. Potrebna je prihrana, kako stajnjakom, tako i tekućim gnojivima, kao i obilno zalijevanje. Lišće možete orošavati. 

Potrebno je puno strpljenja s ovakvim uzgojem limuna, ali uz pravilnu njegu može opstati do 10, pa čak i 20 godina.


Povezana biljna vrsta

Limun

Limun

Sinonim: - | Engleski naziv: Lemon | Latinski naziv: Citrus limon L.

Limun je lijepa i vrlo dekorativna zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U... Više [+]

Tagovi

Limun Sjeme limuna Uzgoj limuna


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)