Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupine bez trnja
  • 10.07.2016. 07:30

Kako uzgojiti kupine bez trnja?

Kupine su vrlo tolerantne biljke kad je riječ o mjestu i uvjetima sadnje, no sorte bez trnja zahtjevnije su od svojih bodljikavih rođaka. Posadite ih na vlažno i dobro drenirano tlo na osunčanom mjestu.

Foto: edenskivrt.hr
  • 6.100
  • 470
  • 0

Kupina bez trnja je kultivar ili kultivirana sorta poznate divlje kupine. Proizvod je genetike i čiste slučajnosti, jer "beztrnoviti" gen doista postoji kod nekoliko vrsta divljih američkih kupina.

Križanjem različitih kombinacija ovih vrsta uzgajivači su proizveli sorte bez trnja. Plodovi tih kultivara nisu slatki kao plodovi divlje kupine, ali veći su i jednostavnije ih je brati.

Neizbirljivo voće

Kupine se mogu uzgajati u većini uvjeta. Ako ste imali problema s uzgojem bobičastog voća, isprobajte kupine jer je riječ o otpornoj biljci koja će podnijeti i smještaj u blagoj sjeni, zbog čega se može saditi na mjestu okruženom drvećem. Bujaju u šumama jer im odgovara dobro ocjedito, vlažno i kiselo tlo.

Kupine ne cvjetaju sve do lipnja, pa se mogu posaditi i u mrazištu. Dobar su mamac za privlačenje korisnih ptica, pčela i leptira u vrt. Rastu brzo i snažno pa ih s vremena na vrijeme morate orezati.

Hormon za prirodno ukorijenjivanje

Poput njihovih divljih dvojnika, kultivari kupine oblikuju korijenje u točki gdje im stabljika dodiruje tlo i iz korijenja rastu nove biljke. Taj proces naziva se razmnožavanjem prirodnim grebeničanjem, a novo korijenje sadrži hormon koji ih čini snažnijima.

Prirodne hormone iz korijenja kupine možete iskoristiti kod razmnožavanja bilo koje biljke iz reznica. Treba se odrezati dio malog bijelog korijenja, sitno ga nasjeckati i staviti u vodu u kojoj se namaču i reznice za razmnožavanje. Nakon 24 sata možete posaditi reznice sigurni u uspješnost sadnje, zahvaljujući hormonima iz mladog korijenja kupine.

Ciklus rasta - ključ za orezivanje

Za vrijeme prve godine rasta kupine korijen stvara izdanke koji narastu do visine od nekoliko metara. Iduće se godine na dugačkoj penjućoj stabljici pojavljuju postrani izboji koji će tijekom ljeta procvjetati i dati plodove, a u zimu će odumrijeti. U tom razdoblju iz korijena će se razviti novi snažni izboji koji će iduće godine uroditi plodovima, a proces se na taj način nastavlja iz godine u godinu.

Kad orezujete, odrežite duge i odumrle stabljike u bazi biljke. Ostavite sve vidljive nove izdanke jer će oni nositi plodove idućeg ljeta.

Orezivanje kupina:

  • orezujte u rano proljeće, za početak u bazi odrežite stabljike stare dvije godine, potom uklonite tanki rast s krajeva novih šiba
  • ako imate samo nekoliko novih šiba, ostavite dio starih da ponovo rode, a oštećenja na starim šibama orežite do zdravog pupa
  • uklonite oštećeno i oboljelo drvo i sve šibe za koje mislite da će se previše raširiti
  • pažljivo pričvrstite nove godinu dana stare stabljike jer će one donijeti najviše plodova, no iduće ih godine orežite do baze

Potreba za podupiranjem

Čak i suvremena kompaktna sorta kupine može u jednoj sezoni narasti nekoliko metara. Njezinim nježnim penjućim stabljikama morate osigurati potporanj kako se biljka ne bi širila površinom tla. Možete pričekati i godinu dana nakon sadnje prije nego što postavite neku vrstu potpornja.

Drvene ili metalne kolce duge najmanje dva metra zabijte u tlo na razmacima od pet metara i svaki od njih poduprite kutnim potpornjem. Između stupova raširite tri vodoravna komada debele pocinčane žice. Jednu ispod druge pričvrstite na visini od 1 metra, 1,3 metra i 1,6 metara iznad tla. Svaku žicu pričvrstite zateznim vijkom. Kupine uz potporni sustav posadite na razmacima od 2,5 metara.

Rastuće izdanke pod kutom za žice vežite mekanim, savitljivim vezicama koje neće oštetiti mlade stabljike.

U hladnijim podnebljima u kojima bi zimski mraz mogao biti koban za mlade izdanke, svinite stabljike, ujesen ih položite uzduž reda i zaštitite slojem slame, uvelog lišća ili velike paprati. Nakon što uberete kupine, nemojte ih ostaviti na suncu jer će postati crvene i tvrde. Ubrane bobice prekrijte kuhinjskom krpom i do upotrebe ih držite u hladnjaku.

Sudac i povremeni uzgajivač James Logan iz Santa Cruza u Kaliforniji 1881. je križanjem dviju sorata kupina stvorio novu biljku sa stožastim crvenim bobicama. No jedna od roditeljskih biljaka zapravo je bila obližnja malina čiji je pelud slučajno oplodio jedan od cvjetova kupine.

Foto: edenskivrt.hr


Tagovi

Kupine bez trnja Orezivanje Loganove kupine


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024