Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uklanjanje izdanaka
  • 24.01.2023. 12:00

Kako ukloniti izdanke na voćkama i tretirati rezove?

Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na stablima nema smrznutog snijega

Foto: Bojan Kecman
  • 2.587
  • 133
  • 0

Bilo da se rezidba obavlja ili ne krajnje je vrijeme da se kod jabuka, krušaka i šljiva uklone izdanci koji su tijekom sezone izbili iz zemlje, tj. adventivnih pupoljaka na korijenu. Oni vuku snagu u vegetacijskom periodu, crpe hranljive tvari, usporavaju rast voćaka i razvoj rodnih pupoljaka za narednu godinu.

Povoljno je što je, u ovoj godini, došlo do neuobičajeno dugog perioda s visokim temperaturama i bez padalina, zbog čega je ovaj period idealan za rezidbu izdanaka, pa i cijelih voćaka.

Šljive najviše sklone

Najvažnije je da su temperature ispod nule i da na stablima nema smrznutog snijega jer može doći do otpadanja cvjetnih pupoljaka. Na pojedinim vrstama došlo je do pojave retrovegetacije, tj. novog cvjetanja i listanja u listopadu i studenom, uslijed visokih temperatura.

Izdanci se trebaju sjeći do zemlje i iznijeti iz voćnjaka

Retrovegetacija je naročito izražena na šljivama, pa bi voćari trebali da izbjegavati rezidbu stabala, na kojima su se pojavili novi listovi i cvjetovi. Šljive su najviše sklone pojavi rasta izdanaka i zanimljivo je da do retrovegetacije najviše dolazi na stablima na kojima nisu uklonjeni izdanci.

Paziti na trnove

Prilikom rezidbe izdanaka obavezna je upotreba rukavica jer oni, naročito kod krušaka i šljiva, često na sebi imaju trnove koji mogu napraviti duboke posjekotine na koži. To je zbog podloga divlje kruške i crvenolisne šljive. Trn na izdanku šljive naročito je opasan. Ako dođe do uboda, a trn se ne izvuče odmah, može doći do crvenila, otoka, čak i trovanja krvi. Zato treba biti vrlo oprezan. Izdanci se trebaju sjeći do zemlje i iznijeti iz voćnjaka.

Do njihovog rasta najviše dolazi zbog suviše plitke sadnje. Zato je važno da korijenov vrat, odnosno spojno mjesto, bude barem pet centimetara iznad zemlje. Ako je plitko posađeno pojavit će se izdanci, doći će do slabijeg razvoja sadnice i lakšu pojavu bolesti.

Obavezna dezinfekcija rezova

Rezove treba poprskati bakrom ili krečom kako ne bi došlo do prodora parazita u stablo. Ako se izdanci ne uklone, a mogu biti prilično debeli, može doći i do lakše zaraze stabala i pojave npr. Pseudomonasa, bakterijskog raka šljiva i krušaka, zbog pretjeranog rasta izdanaka i neadekvatne njege stabla.

Najlakše je rezove prskati leđnom prskalicom da se ne gubi vrijeme na premazivanje četkicom. Izdanci bi se trebali prvo rezati i tijekom ljeta. Međutim, ni to nije dovoljno ako u ranu jesen bude dosta padalina. Tada može doći do novog vala i ubrzanog rasta izdanaka zbog čega je izdanke potrebno ukloniti i tijekom zimske rezidbe.


Tagovi

Izdanci Uklanjanje izdanaka na voćkama Retrovegetacija Trn na voćkama Pseudomonas


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.