Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov u malinjaku
  • 21.04.2019. 16:30

Kako suzbiti korove u malinjaku

Korove u malinjaku možemo uspješno suzbiti agrotehničkim te kemijskim mjerama, ali uz veliki oprez!

Foto: Naila Čaušević
  • 1.553
  • 52
  • 0

Korovi u nasadima voća koriste vodu i hranjive elemente koji su potrebni za razvoj uzgajane kulture voća. Utječu i na povećanje transpiracije, što povećava relativnu vlažnost zraka i povoljno utječe na razvoj pojedinih bolesti u toku vegetacije i idealna su podloga za razvoj pojedinih kukaca. Stoga je s ekonomske točke gledišta suzbijanje korova bitan način smanjenja pojedinih troškova i poboljšanje uvjeta uzgoja u voćnim nasadima. Samim tim od velikog je značaja redovno suzbijanje korova u malinjacima, savjetuje Dragan Bejatović.

Korove u malinjaku uspješno suzbijamo :

  • agrotehničkim mjerama,
  • kemijskim mjerama.

Agrotehničke mjere podrazumijevaju međurednu obradu u više navrata tijekom vegetacije. U te mjere spadaju košenje međurednog prostora, frezanje rednog prostora i zastiranje međurednog prostora.

Oprezno s pesticidima

Kod kemijskih mjera suzbijanja možemo koristiti selektivne i neselektivne herbicide. To ovisi od vrste korova prisutnih u malinjaku, kao i od količine zakorovljenosti. Posebno kod primjene neselektivnih herbicida treba obratiti posebnu pažnju na negativne efekte korištenja pesticida. To može uzrokovati pojavu fitotoksičnosti i sušenje maline. Zato ova prskanja treba izvesti po izuzetno mirnom vremenu i vrlo pažljivo.

Kemijsko tretiranje se može obaviti i u rano proljeće prije kretanja vegetacije. Ti herbicidi nepovoljno djeluju na klijanje i nicanje korova. Predstavnik ove grupe je preparat na bazi aktivne tvari pendimetalin (Stomp aqua) i koristi se u nasadima maline prije kretanja vegetacije. Preporučena količina primjene je 3 l/ha, po cijeloj površini malinjaka. Suzbija uglavnom jednogodišnje i neke višegodišnje korove. Koristi se na obrađenom i poravnatom zemljištu, nakon unosa gnojiva i obrade zemljišta.

Kemijsko košenje

Od kontaktnih neselektivnih herbicida koriste se preparati na bazi glufosinat amonija (Basta 15, Sirius, Dinamit) i dikvat dibromida (Diqua top, Dessicash 20). Korištenje ovih preparata se popularno naziva i "kemijsko košenje", jer kontaktno djeluju tako što sprže nadzemnu masu korova. Koriste se u količinama 3-4 l/ha tretirane površine. Djeluju neselektivno i na jednogodišnje i višegodišnje korove. Učinak djelovanja je vidljiv već poslije 2 do 3 dana. Primjenjuju se po suhom i tihom vremenu. 

Tretiranje kontaktnim herbicidima se preporučuje najviše jednom tijekom godine. Obično se počinje s primjenom herbicida kada su korovi visine 15-20 cm. Veliki broj proizvođača ih istovremeno koristi i za uništavanje prve serije mladih izdanaka. Nedostatak u primjeni ovih herbicida je relativno brza obnova korovskih biljaka, kao i oštećenja malina ako dođe u dodir sa zelenim dijelovima.  

Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i višegodišnjih uskolisnih korova (npr. pirevina, zubača…) koriste se selektivni herbicidi. Iz ove grupe našli su primjenu preparati na bazi aktivne tvari: fluazifop-p-butil (Fusilade forte 1,5- 1,8 l/ha), cikloksidim (Focus ultra 1-3 l/ha), haloksifop (Gallant super 1-1,5 l/ha), i kletodim (Kletox 0,8-2,0 l/ha). Ne oštećuju malinu i primjenjuje se po suhom vremenu. 

Kada primijeniti totalne neselektivne herbicide

Totalni neselektivni herbicidi primjenjuju se uglavnom za pripremu parcele prije sadnje maline, da bi očistili parcelu od rizomskih višegodišnjih korova. Translokacijski prodiru u sve biljne organe i izazivaju sušenje biljke. Učinak tretiranja je vidljiv tek nakon 10-14 dana, a potpuno sušenje korova nakon 20-25 dana. Primjena u nasadima maline u vegetaciji se preporučuje samo u izuzetnim situacijama i uz veliki oprez. Tretiranje izvoditi po suhom i tihom vremenu, uz korištenje štitnika da ne bi zahvatili uzgajanu biljku. Najpoznatiji preparati iz ove grupe: Glifol, Glifosav, Clinic. 
Aktivna tvar je glifosat i primjenjuje se 4-8 l/ha tretirane površine. U korovskoj flori malinjaka na početku vegetacije dominiraju sljedeće korovske vrste: mišljakinja (Stellaria media), mrtva kopriva (Lamium purpureum) i višegodišnji korovi i zelje (Rumex sp.).

Za uništavanje mjestimičnih oaza korova u međurednom prostoru mogu se koristiti totalni herbicidi ili preparati na bazi 2,4 diklorofenoksioctene kiseline poznatije kao 2,4 D (Monosan herbi 500, Moto extra 850, itd.), ali samo rano u proljeće prije pojave mladih izdanaka u međuredom prostoru.

Najčešće greške u primjeni herbicida

Povećanje površine malinjaka koje obrađuje obiteljsko gospodarstvo nameće potrebu veće primjene herbicida nego ranije. Najčešće greške se prave u doziranju herbicida i količini vode potrebne za njihovu primjenu. Da bi izbjegli negativne učinke i sušenje nasada, poljoprivrednim proizvođačima savjetujemo oprez i savjetovanje sa stručnjacima prije upotrebe herbicida.


Tagovi

Korov u malinjaku Herbicidi Agrotehničke mjere Preporuke Oprez


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)