Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orah
  • 27.10.2018. 18:00

Kako sačuvati kvalitetu ploda oraha

Čuvanje lupinastog voća, kojem pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća.

Foto: Pixabay / maxmann
  • 941
  • 56
  • 0

Čuvanje lupinastog voća, kojem pripada i orah, nešto je lakše od čuvanja jabučastog i koštičavog voća. Ono što se može dogoditi na višim temperaturama je da nezasićene masne kiseline, koje su osnovni sastav velike količine ulja u jezgri (od 50%-70%), oksidiraju do užegnuća, jezgre gube okus i postaju neupotrebljive za jelo.

"Zato plodove oraha treba čuvati u tamnim i hladnim prostorijama ili hladnjačama na temperaturi od 1-4 stupnja i pri relativnoj vlažnosti zraka od 60%-65%. Plodovi oraha trebaju sadržavati 10%-12% vode. Tako se mogu čuvati 12-24 mjeseci. Ako plodovi nisu prethodno osušeni i kod kojih sadržaj vode nije sveden na 12%, mogu se uspješno čuvati na temperaturi od 0 stupnjeva i relativnoj vlažnosti od 70%", objašnjava dipl. inž. Živomir Nikolić.

Dodaje da je važno ostaviti prostor između ambalaže, kako bi zrak lakše cirkulirao.

Čuvanje jezgara nešto složenije

Čuvanje jezgara je nešto složenije. Faktori koji utječu na kvarenje i kvalitetu jezgre su: vlaga, toplina, svjetlost i zrak.  Najbolji okus jezgarа i stabilnost boje postiže se čuvanjem jezgara koja sadrže 3% -3,5% vode.

"Jezgre je najbolje čuvati u hladnjačama na temperaturi od 1-4 stupnjeva u tami i na taj način se postiže duža stabilnost nezasićenih masnih kiselina, nego kad se jezgre čuvaju na prirodnoj svjetlosti", ističe Nikolić.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Orah Plod Jezgro Čuvanje oraha


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce