Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana voćaka
  • 28.01.2024. 09:00

Kako prepoznati rodne pupove na voćkama?

Najjednostavno rečeno, sitniji pupovi su lisni, a veći su rodni. Gdje su pozicionirani?

Foto: Bojan Kecman
  • 52.421
  • 2.712
  • 1

Mnogi voćari, amateri, ne mogu raspoznati koji je pupoljak rodni, a koji lisni pa se često razočaraju kada nakon odlične godine u narednoj skoro da ne bude roda. Kako bi voćka rađala svake godine, mora se obavljati kvalitetna prihrana tijekom cijele sezone.

Voćka će formirati veći broj lisnih pupoljaka, ako je rod u toj sezoni bio dobar i zato bez dobre prihrane voćar ne može očekivati dobar rodni potencijal za narednu godinu.

Veći pup - rod, manji pup - list

Jednostavno rečeno, sitniji pupovii su lisni, a veći su rodni. Kao što nije dobro kada su na voćkama skoro sve rodni pupovi, što je slučaj primjerice kod Santa Marije, sorte krušaka, isto tako nije dobro ako su na granama mahom sitniji, lisni pupoljci.  

Dobro ishranjeni pupoljci, lakše će podnijeti proljetne mrazeve

Međutim, ne mora značiti da je svaki veći pupoljak rodni. Ako tijekom vegetacije nije bilo dovoljno dobre ishrane s elementima koji su potrebni za formiranje roda kao što su fosfor, kalij, bor i slično, neće doći do formiranja plodova iz svakog većeg pupoljka. Zato balansirana ishrana voćaka i u slučaju dobrog roda, ključan je faktor za formiranje generativnih pupoljaka i za narednu godinu.

Važna je ishrana tijekom ljeta

U praksi to znači da se, od lipnja obavezno, vrši prihrana voćaka tekućim biljnim gnojivima, sve do pred samu berbu pa i poslije, u barem tri navrata, sve do opadanja 50% listova sa stabla. Tijekom ljeta također se oko stabala može dodati i mineralno gnojivo s više fosfora i kalija, a mora da se obaviti i ljetna rezidba koja će osloboditi voćku viška nerodnih grana i omogućiti veći dotok hranjivih tvari u lisne pupoljke koji se onda mogu formirati u rodne.

Koje mjere poduzeti kada glodavci oštete deblo voćaka?

Ako se sve što je navedeno ne učini, voćka će ući u alternativnu rodnost, tj. jedne godine će preroditi, a druge donijeti donese slab rod. Dobro ishranjeni pupoljci odnosno stabla, lakše će podnijeti i proljetne mrazeve koji posljednjih godina nanose sve veću štetu voćkama.

Pozicija rodnih pupova

Kod šljiva rodni pupovi su sa strane, a na vrhu su vegetativni odnosno lisni pupoljci koji su manji i nije dobro ako prevladavaju u odnosu na rodne, krupnije. Šljiva inače rađa na mješovitim rodnim grančicama, svibanjskim kiticama, kratkim i dugim rodnim grančicama kao i kopljastim izraštajima.

Gdje, kada i kako rezati mlada stabla šljiva?

Kod jabučastih voćaka je suprotno. Rodni pupoljci su na vrhu grana, a s bočnih strana su lisni. Rađaju na kraćim, naboranim izraštajima te kratkim i dužim rodnim granama.

Postoje i mješoviti pupoljci koji su srednje razvijeni, ali oni u ogromnom broju slučajeva daju list, ne plod. Spomenuta ishrana tijekom ljetnih mjeseci, naročito od lipnja do kolovoza, omogućit će da pupoljci koji rastu u pazuhu listova ili na rodnim kolačima, također budu rodni. Što više takvih rodnih pupoljaka, veći rod u narednoj godini.


Tagovi

Rodni pupoljci Lisni pupoljci Alternativna rodnost Ishrana voćaka Rodni potencijal Rodni kolači


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.