Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penetrometar
  • 31.08.2023. 07:30

Kako odrediti je li voće zrelo za berbu?

Više je kriterija za određivanje zrelosti voća, odnosno roka berbe. Najsigurnije je koristiti posebne naprave za mjerenje, kao što je penetrometar

Foto: Depositphotos/Valengilda
  • 1.194
  • 57
  • 0

Za određivanje roka berbe voća potrebno je puno iskustva, a dozrelost se može ocijeniti na razne načine. 

Prvi, najočitiji znak je promjena njihove temeljne boje, najčešće zelene u žućkastu, odnosno zeleno-žućkastu. Ovdje pomaže skala, odnosno indeksi boja koji su stručno određeni za pojedine sorte. 

Što pokazuje tvrdoća ploda? 

Zrelost se može utvrditi i prema drugom kriteriju - tvrdoći ploda i popuštanjem na pritisak, piše Ivo Miljković u svojoj knjizi "O voćarstvu". Naime, kada plod dozre, tada pod pritiskom prstiju popušta zbog promjena u pektinskim tvarima koje nastupe s dozrijevanjem. Kod breskve se, primjerice, pritišće na vrh ploda no zaista treba imati prethodnog iskustva za određivanje. 

Zbog toga je najsigurnije koristiti posebne naprave za mjerenje, kao što je penetrometar, a koji mjeri otpor na pritisak. 

"Ako je plod nedozreo, tada je tvrdoća mesa velika i otpor na pritisak veći. Kad plod dozre, postaje sočniji pa meso lakše popušta pod pritiskom", opisuje Miljković dodavši da postoje različiti tipovi penetrometara koji su više ili manje precizni. 

U tablici je predočio vrijednosti optimalne tvrdoće plodova za berbu različitih sorti jabuka, krušaka, bresaka, nektarina i kivija. 

Vrsta

Sorta

Tvrdoća/kg

Kruška

Viljamovka

Dr. J. Guyot

Abbé Fetel

Conference

General Leclerc

Boskova tikvica

Packhanis Triumph

Passe Crossare

Društvenka

6,0-7,0

6,0-7,0

4,5-5,5

5,0-6,0

5,0-6,0

5,5-6,0

5,5-6,0

6,0-6,5

4,0-5,0

Jabuka

Golden Delicious

Granny Smith

Red Delicious

Stayman

6,5-7,0

7,0

6,0-6,5

7,0

Breskva

Rane sorte

Srednje rane

3,0-4,5

3,0-4,5

Nektarina

Rane sorte

Srednje rane

3,0-4,5

3,0-4,5

Kiwi

Hayward

1,3

Nastavci penetrometra, a koji se utiskuju u plod različitih su promjera za različite vrste voća. Tako se za jabuke, primjerice, koriste oni promjera 11 mm, a za kruške, breskve, šljive, marelice i kivije 8 mm. 

Kako koristiti penetrometar? 

Kako bi se ustanovila tvrdoća ili otpor mesa na pritisak naprave, prvo je potrebno na plodu sa strane nožem odrezati kožicu s tankim slojem mesa, a potom na tom mjestu pritisnuti penetrometar do linije koja je utisnuta u samom nastavku. 

Pri tome treba paziti da ne stisnete prejako, do koštice ploda. Idealno je da utiskivanje traje 2 sekunde. Na uređaju će kazaljka pokazati vrijednost. Ponovite postupak i s druge strane ploda. 

Što još određuje zrelost?

Treći kriterij za utvrđivanje zrelosti ploda je u lakoći odvajanja peteljke od rodnog izbojka. Kako piše Miljković, u dozrelih plodova između peteljke i drva razvijen je odvajajući sloj plutastih stanica pa se na tome mjestu ona lagano odvaja. Ako nije zreo, ne odvaja se na spojnom mjestu već na zaokret ploda dolazi do njezinog loma. 

Kriterij prema količini škroba utvrđuje se pomoću tzv. jodnog pokusa. Napravi se otopina jod - jod kalija tako da se uzme 2,5 trama joda i 10 grama jod-kalija te otopi u litri destilirane vode. Plod se presiječe po sredini i prelije otopinom. Ako nakon jedne minute meso poplavi, u njemu ima još puno škroba koji se nije pretvorio u šećer odnosno da plod nije još za berbu. ako se na presjeku razvije svijetloplava boja, a uz kožicu, na rubovima u obliku prstena plava boja srednjeg intenziteta, tada je zreo za berbu jer se gotovo sav škrob pretvorio u šećer. 

Osim toga, utvrđuje se i refraktometrom koji pokazuje kolika je topiva suha tvar u plodu.

Kao još jedan kriterij Miljković spominje podatke o temperaturnoj sumi, vremenu, odnosno broju dana od cvatnje do berbe, ali upozorava da je to vrlo promjenjivo te ovisi o klimatskim prilikama. 


Tagovi

Određivanje zrelosti voća Penetrometar Ivo Miljković Kako koristiti Utvrđivanje zrelosti Berba voća


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.