Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks
  • 07.11.2015. 08:30

Kako do zrelih, šećerom bogatih plodova?

Prednost SWEET-a proizlazi iz činjenice da je to proizvod proizveden po standardima GEAPOWER tehnologije - inovativnog procesa koji na najbolji način iz kvalitetnih prirodnih sirovina stvara potpuno iskoristiva biljna hranjiva.

Foto: Ivona Žinić
  • 948
  • 45
  • 0

Dozrijevanje plodova je proces kojim plodovi kulturnog bilja postižu svoj željeni okus, miris, teksturu i tvrdoću, a ovisit će o nizu agotehničkih mjera, ali i okolinskim faktorima. Da bi se plodovi uopće formirali, važno je mjerama zaštite i gnojidbe omogućiti nesmetanu cvatnju i oplodnju, a kada proces dozrijevanja započne, dostupnost prirodnih nutrijenata biti će važan faktor u postizanju uspješne proizvodnje. Prije zriobe, plodovi su zeleni, kiseli, neukusni, tvrdi, obično bez mirisa i uglavnom odbojni i ljudima i životinjama. A da bi postali predmet žudnje, plodovi moraju sazrijeti.

Dozrijevanje je povezano s procesima pretvorbe škroba u šećer. U pravom trenutku (ili ponekada u krivom), pod utjecajem hormona rasta započinje niz kompleksnih, međusobno povezanih procesa. Plod postaje slađi jer se škrob pretvara u jednostavne šećere, mijenja boju razgradnjom klorofila u antocijane, postaje manje kisel jer se kiseline pretvaraju u neutralne molekule te mekši zbog hidrolize netopljivih pektina u topljive pektinske tvari. Plod također postaje mirisan jer se veliki organski spojevi hidrolizama pretvaraju u nestabilne aromatske spojeve.

Prirodnim stimulatorima do visokog prinosa

Svi ti biokemijski i fizički procesi mogu biti više ili manje uspješni, ovisno o vanjskim (vlaga, temperatura, dotupnost hranjiva) i unutrašnjim faktorima (intenzitet cvatnje, kemijki sastav, fizička struktura), ali se za sigurno postizanje visokih prinosa i kvalitetnih plodova, dozrijevanje može potpomoći prirodnim stimulatorima.

SWEET je prirodni promotor dozrijevanja, sadržaja šećera, okusa, konzistencije i boje koji pospješuje postizanje kvalitetnih prinosa i produžava vijek trajanja i konzumiranja plodova. SWEET je potpuno prirodno gnojivo na bazi kalcija i magnezija obogaćeno organskim sastojcima koje pospješuje dozrijevanje, pojačava boju i koncentraciju šećera te povećava sjaj i trajnost voćnih plodova, kao i rezanog cvijeća. SWEET je formuliran na način da putem biološki aktivnih spojeva poboljšava sam proces cvatnje i formiranja plodova te na kraju ubrzava dozrijevanje plodova i povećava njihovu kvalitetu. Plodovi su ujednačeni i imaju intenzivniju boju. Sastojci u SWEET-u utječu na povećanje suhe tvari i šećera u plodovima, čime se poboljšava sama konzinstencija ploda te se postiže dulji rok čuvanja plodova.

Plodovi krupniji i ujednačeniji

SWEET sadrži polisaharide - složene šećere, ugljikohidrate veće molekularne mase i složenije građe, koji služe kao baza za potporu strukture stanice te su samim time bitan faktor u rastu i razvoju biljke. Osim polisaharida, SWEET sadrži i makro i mikroelemente koji su neophodni za odvijanje metaboličkih procesa. Sadrži kalcij (Ca) i magnezij (Mg), zajedno s mikroelementima borom (B) i cinkom (Zn). Između ostalog ovi elementi čine dio enzima, nositelja molekula koje sudjeluju u izgradnji stanica. U drugim slučajevima sudjeluju u složenim metaboličkim procesima. Kombinacija ovih funkcija važna je za rast i razvoj biljke.

Polisaharidi i hranjivi elementi (B, Zn) stimuliraju aktivnost enzima koji su direktno povezani s procesima cvatnje, rasta i dozrijevanja plodova. Kao rezultat tih procesa plodovi su krupniji i ujednačeniji, a boja im je intenzivnija. Magnezij je pak važan čimbenik enzimatskih procesa, a zajedno s kalcijem sprječava pojavu nekih fizioloških bolesti voća i povrća. Bor sudjeluje u procesima transporta šećera kroz staničnu membranu i povećanje suhe tvari u plodovima pa su oni čvršći i zadržavaju svježinu kroz dulji period čuvanja. Cink je co-faktor značajan za ostale procese. Zajedno, svi ovi elementi stimuliraju fiziološke procese u biljci koji utječu na povećanje sadržaja šećera u plodu.

Za više informacija i savjeta o ovom proizvodu, obratite se tvrtki Agrochem Maks na jedan od niže navedenih kontakata!

Autor: Veronika Radoš, dipl.ing.agr.

Foto: Ivona Žinić


Tagovi

Agrochem Maks Sweet gnojivo Prirodni stimulator Visoki prinosi Uzgoj voća Voćnjak Geapower tehnologija Nutrijenti Dozrijevanje plodova Škrob Cvatnja


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com