Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjera
  • 10.04.2021. 15:00

Kako do potpore za mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada?

Poljoprivrednici koji se odluče za IAKS mjeru 10 odnosno tip operacije 10.1.16, mogu ostvariti potporu u visini od 373,33 eura po hektaru. 

Foto: Vedran Stapić
  • 3.473
  • 165
  • 0

Iako je kemijsko suzbijanje korova u višegodišnjim nasadima lakše, jednostavnije i dugotrajnije, mehaničkim putem (košnja, obrada) pridonosi se zaštiti okoliša, a korisno je za tlo, biljke i bioraznolikost. 

Upravo zbog tih dobrobiti, Hrvatska, ali i EU potiče ovakav način suzbijanja. Kako bi se nagradilo poljoprivrednike koji uništavanje korova obavljaju na ovakav način u IAKS mjere uvršten je tip operacije 10.1.16 "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada (MUK)".

Odgovarajuća poljoprivredna mehanizacija

Ovom operacijom, kažu stručnjaci, omogućena je puno intenzivnija izmjena plinova, povećano je površinsko upijanje i protjecanje vode u vertikalnom smjeru (descedentno). 

Također, smanjuje se kapacitet tla za toplinu čime je omogućeno njegovo brže zagrijavanje, ranije se postižu aktivne temperature (5-10°C) potrebno za početak vegetacije i pojedinih fenofaza. 

Osim samog mehaničkog uklanjanja, prozračivanjem tla sprječava se pojava pokorice i erozije uslijed obilnijih količina oborina te se povećava njegova poroznost. "Površina tla zadržava funkciju zaštitnog sloja te se smanjuje kapilarnost. Sprječava se gubitak vode iz dubljih slojeva tla uslijed evaporacije površine i transpiracije preko lista trava", stoji u brošuri o IAKS mjerama iz PRRRH za razdoblje 2014.-2020.

Korove unutar redova u "zaštićenom prostoru" (dio prostora koji se nalazi između debla, čokota i armature) potrebno je suzbijati odgovarajućom poljoprivrednom mehanizacijom i opremom unutar redova ili može koristiti uslugu mehaničkog uklanjanja korova vanjskog izvođača radova, što treba potkrijepiti računima.

Površine u ARKOD sustavu

Važno je naglasiti kako se ova operacije može provoditi na površinama koje su u ARKOD sustavu registrirane kao višegodišnji nasadi - voćnjaci, vinogradi i maslinici. 

Potpora se može zatražiti tako da se u propisanom roku podnese jedinstveni zahtjev u nekoj od podružnica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te da se ispune svi uvjeti za njezino ostvarenje. 

Korisnik MUK-a je dužan ispunjavati sljedeće obveze:

  • svake godine tijekom obveznog petogodišnjeg razdoblja završiti izobrazbu ili koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti u trajanju od najmanje 6 sati vezano uz M10
  • korove unutar redova u »zaštićenom prostoru« (dio prostora koji se nalazi između debla, čokota i armature) suzbijati mehanički odgovarajućom poljoprivrednom mehanizacijom i opremom
  • zabranjeno je korištenje herbicida u »zaštićenom prostoru
  • voditi evidenciju o provođenju svih radnji iz točki 1 – 3 ovoga članka na Obrascu 19. iz Priloga 4. ovoga Pravilnika
  • tijekom obveznog razdoblja provoditi operaciju na istim površinama u skladu s podnesenim zahtjevom za ulazak u sustav potpore i donesenom Odlukom o ulasku u sustav potpore kojom se utvrđuje obvezna površina.

Poljoprivrednici koji se odluče za ovu mjeru ostvarit će potporu u visini od 373,33 eura po hektaru. 

Za kraj, važno je napomenuti, "upotreba herbicida je strogo zabranjena, a svi korisnici suzbijanje mogu provoditi samo mehanički“, poručuju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

APPRRR: Pojašnjenje obveznog razdoblja za korisnike pojedinih operacija iz Mjere 10

Podsjećamo, od 8. ožujka možete podnijeti Jedinstveni zahtjev za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2021. godinu. 

Podnošenje jedinstvenog zahtjeva u roku za zakašnjele zahtjeve je do 11. lipnja 2021. godine, ali se u tom slučaju smanjuje visina plaćanja po danu kašnjenja.


Tagovi

IAKS mjera Tip operacije 10.1.16 Mehaničko suzbijanje Korovi Višegodišnji nasadi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]