Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zrelost masline
  • 05.10.2020. 12:00

Kada je optimalno vrijeme za berbu masline? Pratite ulje u suhoj tvari i težinu ploda

Oborine su dobrodošle i maslina se oporavlja od suše, a na što treba obratiti pažnju?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 10.287
  • 267
  • 0

I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti (točan rok berbe maslina za preradu u ulje) i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle. Praćenje roka berbe počelo je 7. rujna i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

Ukupno stanje u maslinarskim regijama Republike Hrvatske je sljedeće: nakon suše u prošlom tjednu došla je dugo iščekivana kiša. Oborine su dobro došle i popravile stanje u već pomalo iscrpljenim maslinicima.

Pratite dva osnovna parametra prinosa i kvalitete 

Maslina se oporavlja od suše i očekuje se period stvaranja mase, ponajprije naglim upijanjem vode. Sve, koje su patile od suše, brzo će upijati vodu, tako da će samo naizgled situacija biti zadovoljavajuća. Kod njih je upitno stvaranje kvalitetne suhe tvari iz koje proizlazi i stvaranje kvalitetnog ulja.

U priloženoj tablici 2. (u prilogu) maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete koji će im pomoći pri donošenju odluke kada je optimalno vrijeme za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline.

Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Kontinuirana mjerenja pokazuju da plod još uvijek značajno raste u masi i u količini ulja u suhoj tvari. Prema tome, još uvijek nije u optimalnom stanju za berbu.

Očekujte naglu promjenu pigmenta 

Poteškoće će u narednom vremenu dodatno stvarati i nagla promjena pigmenta, što će dodatno buniti, a razlog će biti nagla promjena temperatura koja se očekuje, s toplog na hladnije i niže noćne temperature. Također, s očekivanom kišom dodatne poteškoće stvarat će i napad štetnika maslinove muhe, koja je već sada u trećoj, a ponegdje i u četvrtoj generaciji.

Optimalan rok berbe neće biti tako brzo, zbog navedenih stresova masline pa se preporučuje poslije prve kiše tretiranje protiv spomenutog štetnika, kako bi joj se ostavilo dovoljno vremena za postepeno dozrijevanje. Preporučuje se dodatno tretiranje maslinika sa zaštitnim sredstvima, kojima je karenca do 25 dana. Optimalna tehnološka berba se ne očekuje ranije nego prethodnih godina, osim za sortu Oblica, koja je imala optimalne uvjete tj. koja je navodnjavana.

Rezultate NIR analize plodova maslina s 9 maslinarskih uzgojnih područja RH u razdoblju od 07. do 28. rujna 2020. pogledajte u dokumentu ispod teksta. 

Izvor: www.savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Uzgoj masline Praćenje tehnološke zrelosti Optimalan rok berbe Suša


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.