Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljara Grubić
  • 08.12.2019. 09:00
  • Istarska, Bale

Kad se rodiš u epicentru buže, moraš se baviti maslinama jer ti njeno ulje teče venama

Nemamo velike pogone i industrijske hale, koncentrirani smo na kvalitetu, ne kvantitetu. Masline nam u preradu stižu 'žive', do 4 sata od berbe, da bi ih čekići samljeli u pastu koja se miješa uz stalno hlađenje, opisuje Emanuel Grubić.

Foto: Arhiva obitelji Grubić
  • 1.151
  • 253
  • 0

Obiteljsko gospodarstvo Grubić smješteno je na jugozapadu istarskog poluotoka, u Balama, tipičnom istarskom selu izgrađenom na brežuljku, s uskim uličicama i kamenim kućama. Uljaru je 2006. osnovao Emanuel Grubić, a gospodarstvo raspolaže s 8 ha maslinika i 1.600 stabala, 900 starih te 700 mladih maslina. U poljoprivrednu proizvodnju uključeni su svi članovi obitelji Grubić.

"Kada se rodiš u 'epicentru' istarske buže, moraš se baviti maslinama kao tvoji preci jer ti njeno ulje teče venama od malena“, kaže Emanuel te dodaje da uzgajaju onoliko koliko sami mogu obraditi. "Naša maslinarska duša je prastara kao i tradicija maslinarstva na ovim područjima. Ljubav i odanost prema maslini prenosi se s generacije na generaciju tako da danas članovi obitelji svaki slobodan trenutak provode u masliniku koji je nastao krčenjem šume i starih vinograda. Sortiment naših maslina je isključivo autohtoni kao što su Buža, Buža ženska i Rošinjola“, dodaje.

Sve prolazi, masline ostaju

Obitelj Grubić je, čim je Emanuel završio stručno obrazovanje, krenula u obnovu starog obiteljskog maslinika gdje su pojedina stabla stara i 400 godina, te u sadnju novog maslinika koji već donosi vrhunske plodove. Žele ostati mali proizvođači kako bi njihova ljubav prema maslinarstvu uvijek mogla rezultirati izvrsnošću.

Uljaru iz 1927. otkupili su i obnovili 90-ih godina prošlog stoljeća 

Priča o pogonu u Balama seže u davnu 1927. godinu kada je podignuta prva tada moderna uljara (Vecio torcio) koja je radila do 1965. Obitelj Grubić zaustavila je njeno propadanje, otkupila pogon i obnovila uljaru 90-ih godina prošlog stoljeća pa tako i sačuvala ostatak linije. Danas staklena vrata dijele stari pogon pretvoren u jedinstveni muzej starih eksponata (s kamenim mlinom, prešom, pumpama i starinskim filtrom) od najsuvremenijeg pogona za preradu maslina. Prošlost i budućnost savršeno egzistiraju pod istim krovom što je vrlo atraktivno posjetiteljima uljare. A vani čeka još veća atrakcija - kraj zgrade Starog torča (Vecio torcio) raste stara kraljica istarskih maslina – Buža ženska.

"Plod masline izuzetno je osjetljiv pa uljar, uz znanje i iskustvo, neophodno treba imati i 'ono nešto dodatno', kako bi uspio iz tog dara Prirode izvući pravi eliksir života. Kaže se da je maslinovo ulje 99% ulje te 1% čista magija, sastavljena od oko 250 spojeva koji ga čine lijekom. Da bi sačuvali tu magiju, dali smo u naš Pieralisi pogon ugraditi određene inovacije temeljene na dugogodišnjem obiteljskom iskustvu. Po potrebi možemo i ručno upravljati svim segmentima procesa obrade što je izuzetno važno za konačni proizvod jer, poznato je, detalji čine razliku", doznajemo od obitelji Grubić koja u svojoj boutique uljari s jednakom pažnjom obrađuje i tuđe plodove.

Masline u preradu stižu 'žive', do 4 sata od berbe

Bave se isključivo proizvodnjom i preradom ulja hladnim postupkom, a proizvode tri sorte. "Nemamo velike pogone i industrijske hale, koncentrirani smo na kvalitetu, ne kvantitetu. Masline nam u preradu stižu 'žive', do 4 sata od berbe, da bi ih čekići samljeli u pastu koja se miješa uz stalno hlađenje. Nakon ekstrakcije centrifugiranjem, ulju nije potrebno filtriranje, već se pretače direktno u inoks bačve s dušikom. Takav postupak garantira očuvanje vrijednih tvari iz ploda. Cijeli proces se odvija polako, a dobiveno ekstra djevičansko maslinovo ulje odmah se skladišti i čuva na optimalnoj temperaturi od 16-18°C", opisuje Emanuel Grubić.

Rana berba daje mali randman, no ulja su zato vrhunska

Jedna od najbolje čuvanih maslinarskih tajni je kako odrediti pravi trenutak za berbu, koji osim o sorti i mikroklimi, ovisi i o vremenskim prilikama tekuće godine. "S berbom započinjemo u ranoj fazi zrenja, već u drugoj polovici rujna. Beremo isključivo ručno i vrlo pažljivo da se ne oštete ni stabla ni plodovi. Krećemo s bužom muškom, pa bužom ženskom, nastavljamo s puntožom i završavamo s rošinjolom. Berba treba biti gotova do sredine listopada. Rana berba daje mali randman, no ulja su baš zato vrhunska, skladnog okusa i puna svježine“, kažu. 

Berba je ručna, a na preradu dolaze unutar četiri sata nakon berbe 

Veliku pažnju posvećuju i transportu, koriste manje posude da se plodovi ne nagnječe i ne zagrijavaju. Organizacija mora biti savršena, a brzina i spretnost berača na visokom nivou jer masline do uljare moraju stići unutar 4 sata. "Naporno je i napeto dok traje berba, ali taj grand finale cjelogodišnjeg rada u masliniku za nas je čista radost i ne možemo zamisliti da bi moglo biti ikako drugačije“, dodaju Grubići.

Brojne nagrade kao potvrda kvalitete

Dobitnici su brojnih nagrada na domaćim manifestacijama kao što su Vinistra, Maslina Split i Noćnjak. Svjetsko priznanje ostvarili su uvrštavanjem u specijalno izdanje 'crvenog vodiča' Michelin posvećenog Istri, koji je za 2018. godinu objavila izdavačka kuća Michelin iz Pariza. Njihova uljara uvrštena je i u austrijski turistički vodič Gerda Wolfganga Sieversa '111 Orte in Istrien, die man gesehen haben muss'.

Među brojnim nagradama i priznanjima koja su njihova ulja dobila u zemlji i inozemstvu tijekom niza godina, svakako vrijedi istaknuti najnoviju zlatnu medalju za Grubić Buža na 'London Internetional Olive Oil Quality Competiton' 2019. godine, ali i Gourmet Or, zlatnu medalju za ulje Buža iz 2018. u kategoriji Fruité Vert Léger dodijeljenu na 16. međunarodnom natjecanju 'Les Huiles du Monde' koje organizira AVPA Paris. U izdanjima Michelinovog 'Le Guide Vert Croatie' za francusko tržište od 2014. do danas za njihova ekstra djevičanska maslinova ulja istaknuto je da su među najboljima u svijetu.

Osvojili su brojna priznanja i nagrade za svoje ulje 

"Izvrsnost je prepoznao još 2007. i 'L'extravergine', talijanski vodič za ekstra djevičanska ulja (kasnije 'Flos Olei'), pa se naša ulja od tada redovito pojavljuju među 500 najboljih u svijetu. Iste, 2007. godine, naša ekstra djevičanska ulja preporučio je i gastro-vodič Slow Food“, ističu s ponosom.


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Uljara Grubić Emanuel Grubić Maslina Maslinovo ulje Buža Autohtone sorte


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]