Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Said Čantić
  • 30.09.2017. 12:00

Kad se jednom krene u maslinarstvo, nema nazad

Marljivi entuzijast, vječni pozitivac i uspješan poljoprivrednik Said Čantić posjeduje nekoliko krava, 150 stabala smokava i 350 stabala maslina koje zbog dobrog maslinarenja planira proširiti na još 1.500.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 1.258
  • 182
  • 0

Marljivi entuzijast, vječni pozitivac i uspješan poljoprivrednik Said Čantić posjeduje nekoliko krava, 150 stabala smokava i 350 stabala maslina koje zbog dobrog maslinarenja planira proširiti na još 1.500.

Diči se ponajviše žuticom koja podsjeća na Dubrovačku bjelicu, a zbog koje postiže dobre rezultate. U maslinarstvo je zakoraknuo jer mu je to bila životna želja, no i stoga što njeguje tradiciju predaka čije uvjerenje kazuje da kad se jednom zakorakne u maslinarstvo, nema nazad.

Said Čantić

"Kada govorimo o problemima u maslinarstvu, isti su tu jer se javljaju bolesti i štetnici koji ponekad znaju zadati žestoke udarce od kojih se teško, ali ipak uspjeešno oporavljam. Srećom, nisam prepušten milosti iz neba prilikom čega se moram moliti za obilnije kiše jer koristim navodnjavanje, zbog čega sam se s prvim plodovima na stablu susreo već nakon četiri godine", objašnjava maslinar i smokvar Said Čantić koji zahvaljujući kravama masline i smokve gnoji stajnjakom čime je zaokružio proizvodnju.

Berba traje oko dvadesetak dana

“Tajna uspjeha se ogleda u tome što rezidbu vršimo svake godine uz pomoć starinskog pravila pa su naše masline zbog obiteljske tradicije stare od 300 do 1.000 godina. Sama se berba odvija u vrijeme kada bude 30% crnog ploda jer se tada dobiva najbolje maslinovo ulje. Berba se obavlja ručno, a da bi se postigli vrhunski rezultati, neophodno je pratiti zriobu ploda, te odmah preraditi masline u kapljicu božjeg zlata.

S uspjehom ih prerađujemo putem sistema centrifuge, a nekoć davno, prerađivali smo ih putem sistema kamena", dodaje Said koji se do sada nije susreo s oksidacijom ulja koja je tijekom procesiranja i skladištenja hrane jedan od osnovnih procesa koji izaziva užeglost i kvarenje prehrambenih proizvoda, te tako iste pretvara u neprihvatljive potrošačima.

Kao uspješan poljoprivrednik, pozvao je sve da zakoraknu u maslinarstvo jer je maslina simbol mira i zdravlja zbog čega, smatra on, donosi sreću.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic; Roberta Kljenak


Tagovi

Maslinovo ulje Uspješni maslinari Said Čantić Masline Ručna berba Maslinovo ulje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]