Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja jabuke
  • 27.09.2022. 07:30

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Jesen je najbolje vrijeme za sadnju jabuke. Dobro pripremite sadnu jamu i osvježite korijen

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 3.358
  • 134
  • 0

Jesenski dani su idealni za sadnju voćnih sadnica, a najčešće sadimo razne sorte jabuke. U ovom periodu je dovoljno vlage u zemljištu, a sadnica ima vremena prilagoditi se novim uvjetima i dobro ukorijeniti To će joj dati mogućnost da s vegetacijom krene ranije tijekom proljeća.

Priprema sadne jame

Prvo je potrebno pažljivo odabrati mjesto sadnje. Mlada sadnica ne smije biti posađena preblizu objekata, drugog drveća, u sjeni, zabarenom zemljištu.

Kada ga odredimo, ukloni se gornji sloj zemlje i odloži na jednu stranu. Zatim iskopamo dublje slojeve i odložimo na drugu stranu. Dubina sadne jame treba biti do 50 cm, a širina minimalno 50 x 50 cm. Kod sadnica s golim korijenom i kada je podloga divlji sijanac ili neka druga bujna podloga, potrebna je dubina od 70 cm. U slučaju da je zemljište teško, ilovasto, širina je veća, jer trebamo stvoriti što povoljnije uvjete za razvoj korijena.

Slabo bujne podloge su i dalje smjer u kojem će se voćarstvo razvijati

Na dno rupe stavljamo šljunak, koji predstavlja drenažni sloj, i na njega organsko gnojivo. Za to možemo iskoristiti travnati sloj kojega smo skinuli prilikom kopanja rupe. Okrećemo travnati dio prema dolje. Možemo dodati kompost, glistinac, stajsko ili peletirano gnojivo. Tako ćemo stimulirati korijen da raste prema dolje u potrazi za hranjivim tvarima.

Sadnice s golim korijenom što prije posadite

Preko gnojiva stavlja se površinski sloj zemlje i sve se dobro izmiješa. Ako imate problema s voluharicama, možete dodati mljeveno, usitnjeno staklo, koje će ih otjerati od korijena.

Osvježiti korijen

Sadnice mogu biti golog korijena, s korjenovom balom u vrećici te u kontejnerima. One s golim korijenom je potrebno što prije posaditi kada se izvade u rasadniku.

Domaća proizvodnja voćnih i sadnica vinove loze

Ako to nije slučaj, potrebno je odrezati slomljene korjenčiće i kratkim rezom odrezati vrhove kako bi stumulirali razvoj. Zbog stajanja, najbolje je da se korijen potopi u smjesu goveđe balege, ilovače i vode u odnosu 1:1:1 na najmanje 2 h, a još bolje preko noći. Kad ne možete obaviti sadnju u kratkom roku, korijen zatrpajte navlaženim pijeskom kako se ne bi isušivao.

Sadnicu smjestite na zemlju u sadnoj rupi i odmah postavite kolac za kojega ćete ju privezati. Lagano je zatrpati preostalom zemljom koju stopalima ugazimo kako bi se ostvario što bolji kontakt s korijenom.

Oko sadnice formirajte zdjeličasto udubljenje u kojem će se zadržavati voda. Na kraju obavite zalijevanje i postavite mrežice kako bi ih zaštitili od srna i zečeva.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Sadnja jabuke Sadnja voćaka Voćne sadnice Jesenska sadnja Jesen u voćnjaku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]