Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 15.09.2016. 07:30

Jak napad octene mušice na malinama i kupinama

Pregledom nasada maline i kupine zabilježen je vrlo jak napad octene mušice ploda. Napadnuti plodovi u kojima se razvijaju ličinke octene mušice vrlo brzo omekšaju i trunu.

Foto: PetrFromMoravia/pixabay.com
  • 2.097
  • 210
  • 0

Pregledom nasada maline i kupine zabilježen je vrlo jak napad octene mušice ploda (Drosophila suzukii). Napadnuti plodovi u kojima se razvijaju ličinke octene mušice vrlo brzo omekšaju i trunu.

Drosophila suzukii je štetnik azijskog podrijetla, a krajem 2010. godine prvi puta je registriran u Hrvatskoj, a ove su godine u našem kraju zabilježene gospodarski važne štete, upozorava mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan iz Savjetodavne službe.

Primarni štetnik voća

Riječ je o štetniku vrlo sličnom dobro poznatoj vinskoj mušici, no za razliku od nje koju smatramo sekundarnim štetnikom, octena mušica ploda je primarni štetnik voća. Razlika je i u tome što mužjak octene mušice ima na krilima karakterističnu crnosivu pjegu. Štetnik pričinjava vrlo velike štete na voću neposredno prije berbe, ali i nakon toga.

Ženka oštrom leglicom ošteti nježnu kožicu ploda i odlaže jaja neposredno ispod nje. Jedna ženka u svom životnom ciklusu odloži oko 300 jaja. Iz njih se razviju bijele ličinke koje se ubušuju u plod i razaraju njegovu unutrašnjost. Takvi plodovi više nemaju tržnu vrijednost.

Octena mušica ploda ima širok spektar domaćina te može napasti mnoge voćne vrste kao što su jagodičasto, koštičavo i jezgričavo voće te vinova loza!

S obzirom da je octena mušica ploda novi štetnik u Hrvatskoj, još uvijek nema registriranih insekticida za njeno suzbijanje. Dodatni problem je u tome što štetu radi u fazi dozrijevanja plodova pa bi insekticidi trebali imati vrlo kratku karencu. Za sada su nam dostupne samo biotehničke mjere zaštite, odnosno postavljanje većeg broja hranidbenih mamaca koje proizvođači mogu sami pripremiti.

Na plastičnim bocama zapremine 250, 500 ili 750 ml potrebno je izbušiti četiri simetrično smještene rupice promjera 5 mm, približno 3 cm ispod čepa. Polovinu zapremine boce potrebno je napuniti jabučnim ili vinskim octom (ili njihovom kombinacijom). Osim toga, poželjno je odstraniti i uništiti sve zaražene plodove kako štetnik ne bi završio svoj razvojni ciklus.

Foto: PetrFromMoravia/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Malina Kupina Octena mušica Savjetodavna služba Šteta Zaštita


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo Ankicu Ursić Molnar iz Zlatne grede, dobitnicu nagrade za najbolju #RuralFoto fotografiju u kategoriji #životinje. Mi nismo u kadar ulovili jelene, poput nje, ali tu su njezine ovce, konj Safir i njezina šarplaninka Krca. Usko... Više [+]