Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 29.09.2008.

Jabuka je lijek

nutricionizam

  • 21.378
  • 967
  • 0

Poznato je više od 7.000 sorata jabuka, koje se međusobno razlikuju po okusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. I danas jabuka raste i kao divlja ili uzgajano. Stara engleska poslovica "An apple a day keeps the doctor away" ("jabuka nevno drži liječnika daleko") dovoljno govori o ljekovitosti jabuka jer je to plod bogat brojnim hranjivim tvarima i gotovo svim potrebnim nutrijentima te pridonosi boljem zdravlju. Nije svejedno konzumira li se jabuka sama ili u kombinaciji s drugom hranom.

Jede li se s drugom hranom, pogotovo masnom i bogatom bjelančevinama, zadržat će se u želucu nekoliko sati, dok se sve ne probavi i ne krene prema crijevima. U takvim uvjetima počinje fermentirati, pa najbolja svojstva jabuke propadaju. Zbog toga se preporučuje jesti je pola sata prije obroka ili nekoliko sati poslije.

U sadašnjem vremenu loš sastav hrane opterećuje probavni sustav i zahtijeva puno probavnih tokova. Preradom hrane u organizmu stvaraju se kiseline i gomilaju produkti razgradnje, što zahtijeva pojačan rad organa i mnogo vode da se isperu ostaci. Zbog toga nutricionisti preporučuju unos što veće količine voća i povrća (i do pet puta dnevno) koje sadrži puno vode, vitamina i mineralnih tvari. Jabuka je vodenasta, a u organizmu djeluje lužnato, pa služi za "ispiranje" i ravnoteženje kiselo-lužnate reakcije, što znači da pomaže čišćenju organizma. Da bi sazrela, treba joj čak 16 mikronutrijenata i makronutrijenta.

U zrelom plodu jabuke najviše je vode (i do 85 posto), zatim ugljikohidrata ) oko 12 posto (glukoza, fruktoza, saharoza, pektin, celuloza), a u manjim količinama nalaze se organske kiseline (jabučna kiselina), sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline (u vrlo malim količinama), boje (klorofil, karoteonidi i antocijanin), vitamini (A,B, C, E) i minerali (natrij, željezo, fosfor, mangan, magnezij, cink, a posebice kalij), esteri octene, limunske, jantarne, mliječne, oksalne, salicilne, kapronske i mravlje kiseline, neki alkaloidi, geraniol, acetaldehid, pektin, galotanin, prehrambena vlakna, pa čak i masnoće.

Kako do vitke linije

Ljekovitost jabuke dokazala se kod više različitih poremećaja i bolesti. Jabuka pomaže pri mršavljenju (lakše je izdržati dijetu) jer sadrži pektin, koji bubri i stvara bolji osjećaj sitosti. Pektin je polisaharid ) derivat galakturonske kiseline, ulazi u sastav mnogih sluznih lijekova i zaustavlja krvarenje, a rezultat je zrenja plodova.

Jabukom se unosi u organizam mnogo ode (što je poželjno pri dijetama), vitamina, minerala i vlakana, koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i izlučivanje mokraće. Pektin ima veliku ulogu pri odstranjivanju kolesterola jer je lako topiv u vodi, a bubreći
"zarobljava" molekule kolesterola i odvodi ga iz organizma. Jednako je i s taninima, koji djeluju pri metabolizmu masti (taninska kiselina iz jabuke onemogućava taloženje masti u jetri). Djeluje protiv proljeva (upotrebljava se kada se nariba i posmeđi na zraku). Ljuske jabuka, pogotovo osušene, imaju dosta pektina, a koriste se za sprječavanje lakših poremećaja probavnih organa.

Štiti zube i desni

Jabuke sprječavaju karijes bolje nego pranje zuba (pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 posto). Može se koristiti protiv nesanice i za osvježenje, djeluje na cjelokupan metabolizam, sprječava rano starenje, korisna je pri Jabuka u organizmu djeluje lužnato, uravnotežuje kiselo-lužnate reakcije, pomaže u čišćenju organizma, pri mršavljenju, reguliranju probave, kod kožnih bolesti, bolesti bubrega i mjehura. Liječi išijas, prehladu, promuklost, bol u kukovima, čireve... i odvikava od pušenja liječenju ekcema, a budući da fosfor djeluje na živčani sustav, korisna je duševno izmorenim osobama. Jabuke smanjuju začepljenost (zbog prisutnosti celuloze i biljnih vlakana), povoljno djeluju kod hemoroida, navale krvi u glavu, kod kožnih bolesti, bolesti bubrega i mjehura. Dobra je protiv promuklosti (u sredini se izdubi, napuni medom i ispeče te se jede topla).

Oblozima od trulih jabuka liječe se išijas i bolovi u kukovima. Kod čireva se pečena jabuka privija na čir te oni prolaze za nekoliko dana. Pomaže kod odvikavanja od pušenja (od mladih listova jabuke pravi se čaj). Smatra se da smanjuje rizik od srčanih bolesti. Jabuke reguliraju kiselost želuca i tako pomažu u probavi bjelančevina i masti.

Čisti ogranizam

Plod jabuke dobar je za čišćenje organizma jer potiče rad jetre i mokrenje. Može djelovati kao prevencija protiv infarkta (preporuča se pojesti dvije jabuke dnevno, a onima koji su doživjeli infarkt preporuča se kao lijek čak kilogram i više jabuka dnevno). Dobre su i za osobe koje boluju od arterioskleroze, reumatizma i pretilosti (viška kilograma). Pomaže pri izlučivanju mokraće i čisti krv pa se preporuča osobama koje imaju teškoća s jetrom i bubrezima. Zbog pektina u ljusci jabuka je dobro sredstvo za reguliranje probave i liječenje oboljelih od crijevnog katara. Jabuke su se nekada koristile za liječenje gripe, vrućice, bronhijalnih bolesti, odčepljivanje nosa i dišnih organa, te za brži oporavak nakon bolesti.

Jabučnisok od kiselih jabuka liječi prehladu, promuklost, kašalj, razne upale, ovapnjenje krvnih žila, bolesti kostiju. U jabukama ima puno polifenola, koji imaju vrlo poželjnu sposobnost "lovaca" slobodnih radikala. Izolirani i koncentrirani poliflavonoidi služe kao bojila za hranu (potpuno su neškodljivi) ili kao lijekovi za prevenciju i liječenje bolesti: alergije, astme, malignih i srčanih bolesti ili čak i AlDS-a.

Od svih bioflavonoida u jabuci je najviše antocijana, koji je koncentriran u kori i daje jabuci crvenu boju (zato je koru jabuke bolje pojesti nego baciti, a ne zbog sadržaja C vitamina, koji je ravnomjerno raspoređen po cijelom plodu). Antocijanini imaju protuupalno djelovanje, djeluju zaštitno na jetru i srce te otežavaju nastanak karcinoma, djeluju i stimulativno na obrambeni sustav, a pojačavaju i djelovanje C vitamina.

Kora jabuke bogat je izvor flavonoida kvercetina. On ima antioksidativna svojstva, posebice u sprezi s vitaminom C. Ima antikarcinogeno djelovanje, pozitivan učinak na razvoj kroničnih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerove, Parkinsonove), štiti kožu od oštećenja UV-B zrakama, ima protuupalno djelovanje i antialergijski učinak, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa. Povoljno djeluje kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu. Zbog bioflavonoida je voće ili vino crveno, a oni određuju hoće li nešto biti gorko ili slatko.

Jabuka je korisna svim osobama, te se često preporučuje jednom mjesečno cijeli dan jesti samo njih. Tijekom toga dana trebalo bi kombinirati sok od svježih jabuka, čaj od ljusaka jabuke, jesti pečene jabuke i, naravno, pojesti veliku količinu svježih abuka. Uz sve navedene kvalitete ploda, treba reći da je posebno ljekovit i jabučni ocat, a da uz to postoje i različite abučne prerađevine koje su ugodne oku i ostalim osjetilima.
Lovro TOMIĆ