• Black Diamond
  • 22.04.2019. 13:30

Jabuka Crni dijamant dostiže cijenu i do 132 kune po komadu

Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kojem raste, mjestu Nyngchi u planinama Tibeta. Ondje tijekom dana dobiva puno ultraljubičastog svjetla, ali noću temperatura drastično pada uzrokujući tamnu boju kore.

Foto: YouTube/PrintScreen/World Info
  • 2.647
  • 330
  • 0

Žute, zelene, crvene i sve njihove kombinacije - boje su koje vežemo uz izgled jabuke. Netko više voli zelene i kiselkaste Granny Smith, a netko sočnu i slatko Fuji jabuku. Većinu ovih jabuka uzgajamo u našim voćnjacima ili barem susrećemo na tržnicama i trgovačkim centrima. 

Sigurno biste se nemalo iznenadili da tako negdje ugledate jabuku crne, zapravo tamno ljubičaste boje kore. I ne, ne radi se o GMO tvorevini već sasvim prirodno uzgojenoj jabuci, ali u vrlo udaljenom dijelu Tibeta. 

Zovu ih Black Diamond, što u prijevodu znači crni dijamant. Ova jedinstvena jabuka svoju boju duguje području u kojem raste, mjestu Nyngchi u planinama Tibeta. Ondje tijekom dana dobiva puno ultraljubičastog svjetla, ali noću temperatura drastično pada uzrokujući tamnu boju kore. Meso jabuke je svijetlo, kao i kod svake druge jabuke, navodi Today.com

Osim Black Diamond jabuke, postoji još jedna sorta, vrlo tamne, zagasito crvene boje kore, a zove se Arkansas Black jabuka i pretpostavljate, raste u SAD-u. 

Iako bi se moglo zaključiti kako ove jabuke imaju više nutritivnih vrijednosti kao što su antioksidansi, to ovdje nije slučaj. Jednako su zdrave kao i većina komercijalnih sorti. 

Bez obzira što nisu zdravije, svejedno su skuplje. Black Diamond jabuke proizvode se na ograničenom području i obično su dostupne samo dva mjeseca. U Kini se prodaju samo u vrhunskim supermarketima, obično u poklon kutijama. Cijene joj idu od 7 do čak 20 dolara. Odnosno, od 46 do 132 kune po komadu. 


Tagovi

Crna jabuka Ljubičasta jabuka Black Diamond Arkansas Black Neobična jabuka Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.