Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinar s Hvara
  • 16.08.2020. 16:30
  • Splitsko-dalmatinska, Bogomolje

Ivo Radojković: Turizam bez poljoprivredne proizvodnje nema budućnosti

Kad se iz Zagreba vratio na Hvar, zatekao je pedesetak starih maslina na zapuštenoj zemlji. Očistio je teren, danas ima više od 400 stabala, a njegova ulja osvajaju nagrade i na svjetskim natjecanjima.

Foto: Katja Šimac
  • 1.716
  • 1.232
  • 1

"Iako u gradu Hvaru imam uhodani posao s trgovinom i apartmane, vratio sam se zemlji jer smatram da turizam bez proizvodnje nema budućnosti", kaže Ivo Radojković, uporni čovjek koji je na djedovini stvorio carstvo maslina i maslinovog ulja.

Taj vrijedni voćar i uljar, svaki dan u praksi dokazuje ljubav prema zavičaju, od 2005. godine, kad se vratio iz Zagreba na izvorište. Počeo se baviti poljoprivredom u malom mjestu Bogomolje smještenom na istočnoj strani otoka, zatekavši pedesetak starih maslina na zapuštenoj zemlji s puno korova te kroničnim nedostatkom vode. Očistio je teren te nakon zahtjevne pripreme tla, povećao broj stabala maslina sorti: oblica 70% i levantika 30%, tako da danas uzgaja više od 400 stabala, raspršenih na 47 malih parcela, (zbirno oko 5 hektara), što su teški uvjeti za uzgajanje agrokultura.

Svako stablo masline, a ima ih više od 400, posjeti točno 17 puta godišnje

Iako je poduzetnik, njegov cilj nisu primarno veliki brojevi nego kakvoća maslinovog ulja, što je ubrzo i dokazao otvorivši uljaru i kušaonicu. Kapacitet uljare je 1.500 kg prerađenih maslina na jedan sat s tehnologijom koju je nabavio pomoću 800.000 kuna dobivenih kroz podmjeru 4.2. iz Programa ruralnog razvoja, dok je za pokretanje posla, odnosno revitalizaciju maslinarstva uložio vlastiti novac i trud. Takva proizvodnja zaista nema cijenu, s obzirom da je usredotočena na vrlo zahtjevnom tradicionalnom pristupu, koji je u ovom slučaju baza za stvaranje dodane vrijednosti finalnog proizvoda.

Ima i vrijednu pomoć u masliniku 

U praksi je to, doznajemo, bezbroj sati boravka u polju, nemogućnost korištenja mehanizacije, ručna berba maslina početkom listopada te prerada isti dan, šest sati nakon branja. To nisu samo Radojkovićeva proizvodna pravila nego i njegova strast spram maslinicima, s obzirom da ih sam obrađuje. Ima i poseban običaj, posjećuje svako stablo posebno, ni više ni manje, nego sedamnaest puta godišnje. Tek od prošle godine mu pomaže prijatelj jer postignuta visoka kakvoće proizvedenih ulja, zahtijeva veću angažiranost u svim poslovima.

Naime, za potrebe uljare u Bogomolju, otkupljuje vrlo malu količinu ploda za aromatizirana ulja, dok za sortna koristi samo vlastite plodove maslina. Stoga nije čudno da je već nekoliko godina ona proglašena šampionskom na više hrvatskih događanja i ocjenjivanja, a sve više osvaja i svjetske nagrade.

Zlatne medalje u New Yorku i Japanu 

Najznačajnija je zlatna medalja za ulje od sorte levantinka na ovogodišnjem prestižnom natjecanju NYIOOC u New Yorku, svrstavši ga među 500 najboljih maslinovih ulja na svijetu, a levantinka je ove godine još osvojila zlatnu medalju na natjecaju Olive Japan u Japanu. Nagrade naravno utječu i na posjećenost kušaonice, u koju i ove sezone dolaze turisti, unatoč kovidu. Nije tajna da oni ne uživaju samo u ulju nego i netaknutoj prirodi u tom idiličnom, seoskom okruženju.

Vrijedni maslianr otvorio je uljaru i kušaonicu 

No, ako možda traže veće količine u rinfuzi, onda su svakako pogriješli odredište, jer tu se prakticira isključivo prodaja u bocama sa specijaliziranim čepovima za doziranje i čuvanje, a najveće pakiranje je od pola litre. "To su zapravo poželjni standardi za takvu vrstu prehrambenog proizvoda", naglašava. I tako, dok se gosti educiraju o tekućem zelenom zlatu, tamo na licu mjesta, rodnom kraju, gdje se dogodio onaj spomenuti početak priče, možda i ne slute da su zapravo privilegirani, jer mogu osjetiti sve one okuse i mirise u kojima je utkana snaga tradicionalne poljoprivrede i emocije s izvorišta.

Ona mu daje prepoznatljivost, kreativnost i na koncu, sigurnost. Ivo Radojković je spoznao njezinu vrijednost, opredijelivši se za rad, te pokazavši djelima, a ne riječima, kako se voli zavičaj. 


Fotoprilog


Tagovi

Ivo Radojković Masline Maslinovo ulje Bogomolje Hvar


Autorica

Katja Šimac

Više [+]

Više je od 20 godina u novinarstvu, a emisiju Agrosvijet snima i uređuje duže od 15. U svom izričaju promiče ekologiju, zaštitu okoliša i vrednovanje tradicije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce