Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjevača
  • 14.06.2018. 18:00

Ispecite kvalitetnu rakiju od trešnje

Ukoliko uzgajate sorte trešnje sa sitnim plodovima, iskoristite ih za rakiju - trešnjevaču!

Foto: Flickr / David Bailey
  • 4.609
  • 83
  • 0

Kod nas se trešnje uglavnom koriste u svježem stanju, za jelo. Vrlo malim dijelom se prerađuju u rakiju, trešnjevaču. Ipak, želite li baš ovu rakiju, birajte sorte sa sitnim plodovima, koji su posebno bogati šećerom i aromom.

Idealno vrijeme odležavanja je više od tri godine

Rakija od trešnje dobiva se destilacijom profermentiranog koma svježih plodova trešanja ili šire. Destilacija se obavlja četiri tjedna nakon završenog alkoholnog vrenja, a nekad i poslije nekoliko mjeseci. Ovo se obavlja bez zraka.

"Dvokratnom destilacijom dobivena trešnjevača stavlja se na odležavanje u posude koje ne otpuštaju boju, među kojima su i bačve od bijelog jasena. Važno je napomenuti da je vrijeme odležavanja najmanje jedna godina, a idealno bi bilo i preko tri godine. Ono što je razlikuje od većina rakija, je činjenica da za odležavanje traži mjesta koja imaju promjene temperature tijekom godine", pojašnjava dipl.inž. prehrambene tehnologije Ana Đorđević.

Dodaje da posuda ne bi trebala biti potpuno zatvorena, tako da mogu ispariti svi sastojci, koji bi krajnjem proizvodu dali oštar miris. Prisutnost kisika je poželjna tijekom odležavanja.

Kada se završi vrenje, potrebno je što prije obaviti destilaciju

Mekane sorte trešanja, koje imaju tanku pokožicu, na vrenje se mogu stavljati bez prethodnog dezintegriranja. Nije obavezno ni odvajanje koštica. Važno je samo da se odvoje peteljke i lišće, kako rakija ne bi poprimila miris na travu.

"Tijekom vrenja trebalo bi osigurati temperaturu oko 200°C. Da bi se ovo postiglo pri višim vanjskim temperaturama, preporučivo je da posude za alkoholno vrenje budu manjih zapremina. Kada se završi vrenje, potrebno je što prije obaviti destilaciju, pogotovo ako nisu odvojene koštice. U slučaju da se ovaj uvjet ne može ispuniti, savjetuje se da se provrela komima čuva u punim posudama, bez prisustva zraka", dodaje ona i zaključuje da je destilacija dvostruka uz odvajanje frakcija, a da je finalizacija arome za dva - tri mjeseca odležavanja.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Trešnja Rakija od trešnje Trešnjevača Ana Đorđević Destilacija


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.