Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 11.08.2023. 07:30

Imela - tihi ubojica stabala koja naseli

Ljekovit je, ali opasan biljni parazit. Kako spasiti stabla?

Foto: Depositphoto/digoarpi
  • 797
  • 36
  • 0

Svima je poznata biljka koja parazitira u krošnjama drveća, a najčešće je primijetimo tijekom zime kada opadne lišće i ona ostane zelena. Obično je na granama jabuke, kruške, šljive hrasta, topole, javora i drugim bjelogoričnim vrstama. Bira stabla koje imaju mekšu koru. Njen grm može dostići promjer do 1 m i više, a cvjeta u ožujku i travnju. 

Bijela imela Viscum album se često koristi u narodnoj medicini. U tu svrhu se sakupljaju mlade, nježne grančice do trećeg koljenca i listovi. Plodovi se ne koriste, jer su otrovni. Ako ste ju dirali, dobro operite ruke.

Ljekovita, ali štetna

I pored svoje izuzetne ljekovitosti i zanimljivog izgleda, ona može biti vrlo opasna po stabla na koja se naseli. Njeno korijenje prodire kroz koru u tkivo drveta i širi se. Tako oštećuje drvo domaćina i tijekom vremena ga može potpuno uništiti.

Ljepljive plodove prenose ptice na novog domaćina. Svaka zrela bovica može sadržavati od dvije do osam sjemenki. Zahvaljujući ljepljivosti ostaju na grani, klijaju i prodiru ispod kore. U prve dvije do tri godine ostaje gotovo neprimjetna, a postaje vidljiva tek oko pet godina razvoja i tada počinje aktivno rasti.

Na jednom stablu može rasti veći broj parazitskih biljaka. Što ih je više to su opasnije. Od domaćina oduzimaju hraniva i vodu i on doslovno umire od gladi.

Brzo djelujte

Čim je primijetite potrebno je brzo djelovati. Ona nema prirodnih neprijatelja i važno ju je uočiti dok je još mlada. Potrebno ju je mehanički ukloniti zajedno s granom na kojoj se razvila. Ipak, pazite da uklonite dijelove drveta kroz koje prodire korijen, odnosno rizom. U slučaju da ne uklonite sve razvit će se nova imela. Grane koje ste odrezali iznesite iz voćnjaka ili dvorišta i spalite.


Tagovi

Imela Bijela imela Viscum album Biljni parazit Parazitska biljka Parazit na stablima


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)