Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere zaštite
  • 28.05.2023. 10:30

Ima li spasa za trešnje - što s popucalim plodovima?

Zbog čestih kiša došlo je do pucanja plodova trešanja i slabe kvalitete plodova.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.536
  • 99
  • 0

Dugo razdoblje hladnijeg vremena, praćeno visokom vlažnošću i čestim kišama, dovelo je do onog čega su se proizvođači najviše plašili - pucanja plodova trešanja.

Do ove pojave došlo je posebice na sortama ranog zrenja kao što je, na primjer, Burlat koji prvi dospijeva na tržište, a zbog slatkoće i krupnijih plodova, uvijek ima dobru cijenu na tržištu.

Iako su se proizvođači nadali da neće doći do pucanja, posljednje kiše dovele su do ove pojave zbog čega se, već sada, može utvrditi da će biti na gubitku i da će na tržištu biti trešnje slabije kvalitete.

Jedino što ostaje je takve preraditi u sok ili džemove jer sigurno neće doći do otkupa popucalih plodova. Ono što je najgore, kod njih vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži, Monilia fructigena, što stvara dodatni problem voćarima.

Što činiti?

Najosjetljivije sorte su Bing, Burlat, dok su Van, Hedelfinger, manje osjetljive. Ipak, kada je visoka vlažnost, kod svih sorti dolazi do pucanja s tim što neke pucaju kod peteljke, a neke na vrhovima plodova.

Nažalost, mjere zaštite od pucanja plodova, nisu brojne. Najbolje rješenje je da se iznad stabala postave folije koje će spriječiti kišu da natapa plodove, ali je takva investicija preskupa za većinu voćara.

Vrlo brzo dođe do pojavljivanja simptoma truleži

Postoje neka sredstva koja razvijaju film na površini ploda i dovode do manje popucalih plodova, ali nisu lako dostupna na tržištu.

Pesticidi, odnosno fungicidi, također ne pomažu mnogo, ali ih pojedini proizvođači koriste da spriječe pojavu truleži. Ovdje treba biti oprezan jer se mora obratiti pažnja na karencu fungicida. 

Nema otpornih sorti

Genetikom još nisu stvorene sorte koje nisu osjetljive na pucanje plodova tako da voćarima ostaje samo da se nadaju boljim vremenskim prilikama. Problem je što se u plodu škrob pretvara u šećer zbog čega, ako su plodovi, to jest kutikula vlažni, zbog razlike u tlaku dolazi do pucanja.

Još nisu stvorene otporne sorte 

Inače, ova godina, iako je bilo i mrazeva, bila je obećavajuća za proizvođače trešanja jer je većina sorti imala dobru oplodnju. Čak i uz jak napad trešnjine muhe, kvaliteta plodova obećavala je dobru sezonu. 


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Pucanje plodova trešnje Prerada trešanja Trulež plodova Monilia fructigena Zaštita trešnje Trešnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)