Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sibirska borovnica
  • 18.09.2021. 12:00
  • Međimurska, Mala Subotica

Igor Hrustek od haskapa proizvodi ljubičasti senf i - sibirski avion

Ako imate super proizvod i želite opstati na tržištu, morate ga prerađivati, dobro brendirati i ulagati u marketing, jer jedino to garantira dugoročno stabilnu prodaju, kaže Igor Hrustek

Foto: Vesna Mijat
  • 465
  • 62
  • 0

Kamčatska, majska, sibirska borovnica službenog imena haskap, biljka je otporna na mraz i kukce, podnosi temperature i do minus 40 stupnjeva. Plod su bobice bogate C vitaminom, a po nekim istraživanjima imaju ga čak više i od limuna. Bogata je željezom, fosforom, kalijem, ima protuupalna i protualergijska svojstva. Tražeći proizvođače haskapa, put nas je odveo u Međimurje, u nasad obitelji Hrustek.

Njihov nasad ima 4.200 grmova na 1,8 hektara površine. Radi se o dva voćnjaka, prvi je zasađen prije 6 godina, a sljedeće godine posadili su i drugi. Imaju eko certifikat za haskap, prerađuju ga ali i prodaju svježeg.

Najrodnija sorta haskapa je Aurora

Prva ideja im je bila da sade goji bobice, ali su se nakon istraživanja odlučili za haskap i nisu požalili. Ovo bobićasto voće potječe iz Sibira, a danas su razvijene ruske, kanadske, europske, poljske pa čak i japanske sorte.

U voćnjaku Hrustekovih zasađene su kanadske sorte, dok je sorta Aurora najrodnija, nasočnija i najukusnija. Nije im se pokazao kao zahtjevna vrsta. Vlagu najviše treba u vrijeme formiranja ploda, a u svibnju u Maloj Subotici je ne nedostaje. Dok je biljka mlada treba kositi radi korova, ali Igor se pomaže agro tekstilom.

Sezona haskapa počinje u trećem mjesecu, a neke grmove potrebno je prorijediti

"U ekološkoj smo proizvodnji, a haskap je dosta zahvalan za uzgoj u odnosu na neke druge kulture. Sezona nam kreće u trećem mjesecu, kada počinjemo s košnjom. Što se tiče orezivanja, neke sorte svake godine treba malo prorijediti, jer su im grmovi jako gusti, pa zbog zdravih plodova i veće dostupnosti sunca radi šećera, neke grmove orezujemo“, kaže Igor Hrustek.

Ljubičasti senf i sibirski avion

Nakon dvije, tri godine Hrustekovi su počeli s preradom bobica u klasične proizvode sok, pekmez i sušeni haskap. Onda su odlučili krenuti hrabrije, u osmišljanje svojih jedinstvenih receptura.

Kako Igor voli ljuto, nastali su ljuti umaci, sa čili papričicama, ali razvili su i druge proizvode. Napravili su slatki umak u kombinaciji haskapa i kakaa, koji ide u sladoled, kolače i druge deserte.

Jedan od proizvoda koje ćete brzo zamijetiti u njihovom asortimanu je ljubičasti senf. Taj je proizvod nastao tako što su spojili mljevenu gorušicu s borovnicom i mediteranskim začinima. Ljubičasti senf koji sjajno ide uz steakove, roštilj i ribu, a njime se može i marinirati.

I na kraju, tu je i mješavina začina sibirski avion, mješavina sušenih vrganja, haskapa i čilija te još par začina u manjim količinama.

Prerađevine haskapa OPG-a Hrustek mogu se kupiti u nekoliko gradova, online i u dućanima Međimurski štacun

"Bez obzira, ako i imate super proizvod, to nije dosta da ga prodate. Ako hoćete opstati na tržištu morate ga prerađivati, dobro brendirati i ulagati u marketing non-stop, jer jedino to garantira dugoročno stabilnu prodaju“, zaključio je ovaj mladi poljoprivrednik.

Svježe bobice i prerađevine s OPG-a Hrustek pronaći ćete u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Međimurju, a možete ih naručiti i preko interneta. Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo član je udruge Najbolje lokalno i imaju dućan Međimurski štacun.

Pogledajte više u video prilogu:


Tagovi

OPG Hrustek Igor Sibirska borovnica Haskap Međimurski štacuna Najbolje lokalno Prerada bobićastog voća


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.