Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Fratarsko ulje
  • 26.03.2019. 12:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Humac

I hercegovački fratri na Humcu sade masline

Imamo mladi nasad od 200 stabala maslina. Prošle godine smo od njega dobili 95 litara maslinovog ulja što nam je dovoljno za vlastite potrebe, priča gvardijan samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu, fra Dario Dodig

Foto: Vedran Stapić
  • 678
  • 63
  • 0

Franjevci su na ovim prostorima stoljećima čuvari narodne tradicije i kulture, a znano je kako su u ljubušku krajinu došli još za vrijeme Kotromanića te osnovali samostan na Humcu još početkom 15. stoljeća.  

Uslijedila su burna vremena, no franjevci su i danas ovdje. Obitavaju u samostanskom zdanju izgrađenom 1867. godine te se osim pastoralnim radom, fratri, kako ih u narodu od milja zovu, u ovom kraju odnedavno bave i maslinarstvom

Protekli smo ih vikend, u sklopu 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2019. koji se ove godine po prvi puta održao u Neumu, posjetili u samostanu. 

Oliva iz Prćavaca šampion Noćnjaka

"Imamo mladi nasad od 200 stabala maslina, a posadili smo ga prije nekoliko godina. Lani smo od njega dobili 95 litara maslinovog ulja što nam je dovoljno za vlastite potrebe", priča sam gvardijan fra Dario Dodig vodeći nas kroz skladno uređeno samostansko dvorište bogato i drugom vegetacijom. 

Osim mladog maslinika, posebnost ovoga samostana je i prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini, a koja je otvorena prije točno 135 godina, na današnji dan (25. ožujka) 1884. godine. 

"Franjevački muzej na Humcu je najstarija muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini. U obnovljenom muzeju izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba do naših dana. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik na području današnje Bosne i Hercegovine, pisan mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice - bosančice. Dakle, nešto je mlađa od Bašćanske ploče koja datira iz 1100. godine", priča fra Dario.

Osim muzeja, tu je i Galerija Majka koja ima sedam izložbenih dvorana, a objedinjuje jedinstvenu zbirku koja sadrži 300-njak umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike.

Bogatu povijest franjevci samostana na Humcu čuvaju i nadograđuju novim spoznajama i aktivnostima, a bavljenje maslinarstvom i proizvodnjom maslinovog ulja savršeno nadopunjuje mozaik njihovog djelovanja. 


Fotoprilog


Tagovi

Fratarsko ulje Dario Dodig Samostan sv. Ante Maslinovo ulje Humačka ploča Muzej


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije lako do polja doći...