Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voćarstva
  • 29.08.2013.

Hrvatski voćari nisu pripremljeni za EU

Certifikat Globalgap bez kojeg voće ne može u zemlje EU, ima tek 10-ak voćara

  • 1.043
  • 114
  • 0

Stanje u hrvatskom voćarstvu trenutačno je u vrlo nezavidnoj situaciji jer se voćari nisu dobro pripremili za Europsku uniju i nisu konkurentni na tržištu. Zadruge još uvijek nisu profunkcionirale te ne postoji kvalitetan odnos između proizvođača. Proizvođači jabuka u Hrvatskoj nisu se, unatoč naporima struke, pomakli s prosječne proizvodnje od samo 14 t/ha dok je u ostalim zemljama EU prosjek i do 50 t/ha.

Istaknuto je to jučer na tradicionalnom Danu voćarstva koji je organizirao Poljoprivredni institut Osijek, a na kojem se i ove godine okupio veliki broj voćara i znanstvenika, među kojima iz Srbije i Makedonije.

Predstojnik Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Krunoslav Dugalić istaknuo je za Glas Slavonije kako ima dosta problema u voćarskom sektoru, a da su u najvećim problemima proizvođači šljiva jer je dosta niske kvalitete, nemaju je kome prodati, ai neki ju bacaju po poljima.

"U problemima su i proizvođači jabuka. Ove se godine očekuje ukupna proizvodnja od oko 80.000 tona, što je znatno više nego lani kada je bilo 30.000 tona. Za sada nije poznata ni otkupna cijena, kao ni to gdje će se i komu tolike količine prodati. Naime, tek manji dio proizvođača jabuka, u Slavoniji njih samo 10-ak, ima certifikat Globalgap bez kojeg se ne može izvoziti u zemlje EU, ali ni prodati trgovačkim lancima", rekao je Dugalić.

Prof. dr. sc. Zoran Keserović iz Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu izjavio je kako Hrvatska u regiji prednjači po proizvodnji kvalitetnog sadnog materijala, a Srbija po proizvodnji i izvozu voća.

Rodna godina u Srbiji

"Ova je godina u Srbiji najrodnija u povijesti, očekuje se ukupna proizvodnja voća od oko 1,5 milijuna tona, od toga je 300.000 tona jabuka. Voćari su u Srbiji jako zadovoljni cijenom voća, osim za breskve, a osiguran im je i plasman. Gotovo pola uroda jabuka ide (prvi put) za Dansku i Englesku. Nešto je lošiji plasman i otkupna cijena šljiva kojih će ove godine biti između 650.000 do 800.000 tona", naveo je Keserović za Glas Slavonije te je dodao kako Srbija inače izvozi i ostale vrste voća, i to pretežito na rusko tržište.

Najviše se, istaknuo je, izvoze maline te breskve i trešnje, a u posljednje vrijeme raste izvoz suhih šljiva. U sklopu Institutovog Dana voćarstva predstavljene su nove sorte iz proizvodnog programa Poljoprivrednog instituta Osijek te održano nekoliko tematskih predavanja koja za cilj imaju edukaciju i podizanje konkurentnosti, a za sve je sudionike organiziran i obilazak jednog uzornog baranjskog voćnjaka OPG-a Vrban Elvina smještenog u Švajcarnici.

Eksperimentalni voćnjak u Turskoj

"Osječko-baranjska županija je u posljednjih 10 godina u razvoj voćarstva, odnosno podizanje novih nasada uložila 6 milijuna kuna i trenutno je pod nasadima 5.000 ha", izjavio je župan Vladimir Šišljagić koji je i ove godine prisustvovao Danu voćarstva. Župan Šišljagić pohvalio je rad Instituta, odnosno suradnju njegovih znanstvenika s poljoprivrednim gospodarstvima.

Odjel za voćarstvo Poljoprivrednog instituta Osijek u posljednjih pet godina značajno je povećao izvoz sadnog materijala, i to u zemlje EU. "S našim sadnicama prisutni smo i u Turskoj gdje smo podigli eksperimentalni voćnjak", rekao je Krunoslav Dugalić te je dodao kako prate sve svjetske trendove pa su tako u skladu s tim uveli nove sorte marelice koja je u EU vrlo tražena i ima dobru cijenu.

No, nije zadovoljavajuća činjenica za Hrvatsku da srpski voćari pola uroda jabuka izvoze Dancima i Englezima, a naši ih ne mogu prodati ni trgovačkim lancima. Dokaz je to nedovoljne spremnosti i neprilagođenosti europskom tržištu.


Tagovi

Voćarstvo Dan voćarstva Poljoprivredni institut Osijek Krunoslav Dugalić Globalgap Sadni materijal Srbija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić