Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košer ulje
  • 04.01.2019. 10:55
  • Splitsko-dalmatinska, Brač

Hrvatska ima Elkanu - prvo domaće košer maslinovo ulje!

Hrvatska ima mogućnosti, a imamo i volje da možemo proizvesti i konkurirati s puno toga pa, eto, i s košer maslinovim uljem. Treba se truditi, ali možemo uspjeti, kaže Feđa Aaron Bučić, proizvođač prvog hrvatskog košer maslinova ulja.

Foto: Jasmina Kos
  • 1.110
  • 210
  • 2

Hrvatska ima prvo košer maslinovo ulje! Ime mu je Elkana, a proizveo ga je Feđa Aaron Bučić u svom masliniku Elkana na Braču, na OPG-u Anja Bučić. Prvo domaće košer maslinovo ulje predstavljeno je u Židovskoj općini Zagreb

"Hrvatska je zemlja maslina, a godinama košer maslinovo ulje uvozimo za potrebe vjerskih obreda židovske zajednice. Primjerice, za blagdan Hanuke stavljamo upavo košer maslinovo ulje. Kao član Židovske općine i čovjek koji se 16 godina intenzivno bavi uzgojem maslina i proizvodnjom maslinova ulja, odlučio sam ga proizvesti", otkriva nam Feđa Aaron Bučić. 

Proizvodnja po pravilima kaštruta

Proizvesti košer ulje, ipak, nije bilo nimalo lako. Naime, morala su se poštivati pravila kaštruta. Tako polje nije obrađivano za vrijeme šabata te svih židovskih blagdana, masline nisu brane sa stabala koji su do četiri godine starosti, berba je napravljena radnim danom, a sve ubrane masline su pregledane da nema zaraženih maslina koje u sebi mogu imati crve ili ličinke maslinovih mušica. Posebni uvjeti morali su se ispoštivati i u uljari. 

"Kako, između ostalog, ne smije biti zaraženih maslina, a ne zna se kakve su masline tješnjenje prije vas u uljari, priprema je zapravo bila velika akcija. Tek je prošle godine Kruno Cukrov napravio prvu košer uljaru Muzej Uja u Škripu na Braču", dodaje ponosni proizvođač čije je prvo hrvatsko košer maslinovo ulje proizvedeno i prezentirano pod strogim nadzorom glavnog rabina za Hrvatsku Luciana Moše Prelevića.

S obzirom na princip kaštruta koji zahtijeva određena pravila, već u startu otpada 20-30% maslina te je u financijskom smislu proizvodnja košer maslinova ulja veliki gubitak. "No u emocionalnom nema cijenu", kaže Feđa Aaron Bučić koji je ove godine proizveo 152 litre maslinova ulja. Ulje je radio u dvije faze - obično ulje te košer ulje.

Godina u kojoj se odlučio na nimalo jednostavnu proizvodnju, bila je k tome i prilično loša za maslinare. Sve što je moglo napasti maslinu - napalo je, od paunovog oka, maslinove muhe, vremenskih neprilika...

Sljedeće godine i izvoz

"Vidjeli smo da problemi dolaze i na vrijeme reagirali u suradnji s Institutom u Splitu. Urod je bio manji za 35-40%, ulja za 20% manje, ali zanimljivo je, s obzirom na dosta dobar tretman, da nam je randman ulja bio visok. Godina je uistinu bila loša za maslinare, a što će biti dalje, vidjet ćemo", kaže vlasnik 128 stabala starih 60-80 godina koje su danas u punoj snazi. 

Kada je u pitanju tržište, zasad je, kaže, u Hrvatskoj dovoljno vjernika koji pokrivaju njegovu proizvodnju. No već od sljedeće godine planira izaći i na svjetsko tržište. Prvo prema Italiji i Austriji koje imaju veće židovske zajednice, a potom osluškivati i vidjeti kamo bi se još moglo izvesti. 

"Hrvatska ima mogućnosti, a imamo i volje da možemo proizvesti i konkurirati s puno toga pa, eto, i s košer maslinovim uljem. Treba se truditi, ali možemo uspjeti", zaključuje vrijedni maslinar. 


Fotoprilog


Tagovi

Židovska općina Zagreb Košer Maslinovo košer ulje Feđa Aaron Bučić Brač Elkana Pravila kašruta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).