Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 08.01.2009.

Hladnjača za tisuću tona voća

Agro-Tovarnik počinje s tri milijuna kuna vrijednim ulaganjem. Tvrtka ima razvijenu ratarsku kooperaciju na 4000 hektara, no agro-biznis kane širiti i na voćarstvo i povrtlarstvo

  • 3.171
  • 152
  • 0

Tvrtka Agro-Tovarnik počela je s tri milijuna kuna vrijednom investicijom gradnje hladnjače kapaciteta do 1000 tona, namijenjene skladištenju i čuvanju voća i povrća s poljoprivrednih površina tovarničkoga kraja.

Građevinski dio radova je već počeo, doznaje se u tvrtki, a rok za njihov dovršetak je 90 dana da bi potom počela sama montaža objekta i uređaja pa bi cjelokupni posao trebao biti završen do polovice 2009. godine.

Sama tvrtka, inače najveća u cijelome kraju oko Tovarnika, ovom investicijom hvata korak s općinskim planovima razvoja. »Već šestu godinu oko Tovarnika se intenzivnije radi na programu razvoja voćarstva«, naglašava općinski načelnik Marinko Beljo te dodaje da je do prije šest, sedam godina u toj povratničkoj, ratom opustošenoj općini, voćarstvo egzistiralo samo u tragovima. Uz potpore resornoga ministarstva posljednjih godina obiteljska poljoprivredna gospodarstva podigla su 135 hektara nasada voća, najviše šljive i jabuke, a potom i višnje, kupine i ostaloga voća.

»Uz planiranje, voćarstvo je značajno dohodovnije od ratarstva, a gradnja hladnjače upravo je ono što treba našim voćarima da dodatno oplode svoj rad«, kaže Beljo, ističući da je snažniji zamah voćarstva rezultirao i stručnom manifestacijom Dani voćara Vukovarsko-srijemske županija koja će se 28. veljače 2009. godine organizirati četvrti put.

Agro-Tovarnik upošljava stotinjak radnika sa širega područja Tovarnika no ima razvijenu ratarsku kooperaciju na 4000 hektara. Gradnjom hladnjače, međutim, i uspostavljanjem kooperantskih odnosa s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u najistočnijem dijelu Hrvatske žele proširiti vlastiti agro-biznis i na voćarstvo i povrtlarstvo.

Podižu Srijemsku kuću i obnavljaju Matoševu

Agro-Tovarnik uskoro će početi i s milijun i pol kuna vrijednom investicijom u gradnju »Srijemske kuće«. To bi bio ugostiteljsko-turistički objekt kapaciteta do 100 osoba, a uz njega će, prema planovima, niknuti i dva teniska terena. To je i prvo značajnije ulaganje u turističke potencijale općine Tovarnik koja se aktualnom obnovom rodne kuće A. G. Matoša, u kojoj će se smjestiti memorijalni dio s cjelovitom književnom Matoševom ostavštinom pohranjenom u digitalnom obliku, biblioteka, čitaonica kao i sjedište Ogranka Matice hrvatske i manifestacije »Matoševi dani«, pokušava smjestiti i na karti hrvatske kulturno-turističke destinacije.
Goran Čorkalo

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stožer za obranu hrvatskog sela objavio: blokada prometnica i granica kreće 23. studenog. Uskoro više