Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijepljenje voćaka
  • 02.08.2014. 17:45

Hibridno čudo - 40 voćnih vrsta na jednom stablu!

Fascinanta priča njujroškog umjetnika i znanstvenika koji je cijepljenjem stvorio "stablo 40 voćaka"!

  • 2.199
  • 232
  • 0

Cijepljenje voćaka poznato je u praksi već više od 2.500 godina. To je oblik vegetativnog razmnožavanja kojim se dio biljke - plemke prenosi na drugi dio biljke, odnosno podloge, i ta dva tijela biljke, odnosno plemka i podloga, tvore novu biljku. Princip je u praksi zapravo vrlo jednostavan, a jedan njujroški umjetnik i znanstvenik odveo ga je na neku potpuno novu razinu.

Sam Van Aken, njujroški umjetnik i znanstvenik, uspio je spojiti upravo ta dva segmenta svog života tako što se odlučio baviti hibridizacijom voćaka.

Cijepljeno stablo u cvatu

Kada je 2008. godine otkrio da je jedan voćnjak u agronomskom eksperimentalnom centru u New Yorku, koji sadrži stabla koštuničavih voćki starih i do 200 godina, prepušten propadanju, odlučio ga je uzeti u najam kako bi spasio sorte, ali i da bi eksperimentirao.

Nakon što je napravio vremensku skalu sa periodima cvatnje svih 250 vrsta koje su se nalazile u voćnjaku, krenuo je sa cijepljenjem voćaka na jedno eksperimentalno stablo – podlogu. Kada je ono bilo staro dvije godine, dodavao je na njega još različitih vrsti i to tehnikom čip – cijepljenja, inače jednom od najpopularnijih i najjednostavnijih načina cijepljenja koji se koristi, osobito u rasadničkoj proizvodnji. Reznica sa pupom se umeće u rez na stablu, odnosno podlozi, a to mjesto se tada čvrsto poveže kako bi reznica srasla s podlogom. Nakon što tijekom zime zacijeli, reznica postaje samo još jedna obična grana na stablu koja će se njegovati kao i ostale.

Cijepljeno drvo sa plodovima

Tako je nastalo njegovo, sada već svjetski poznato, "stablo 40 voćaka" čije ime ga u potpunosti opisuje. Koliko god nemoguće zvučalo, stablo se doslovno sastoji od 40 različitih voćaka. Većinu godine izgleda kao i svako drugo obično stablo, ali u proljeće započinje cvatnja u različitim bojama – od roze, grimizne pa sve do bijele. A u periodu kroz mjesec srpanj i kolovoz na stablu se događa prava magija – ono rađa 40 različitih vrsta voća, kao što su lješnjaci, marelice, višnje, nektarine, breskve i šljive.

Sam Van Aken je do sada uzgojio čak 16 ovakvih hibrida, a za svaki mu je trebalo otprilike pet godina. Odabrao je koštuničavo voće jer je osebujne raznolikosti te je međusobno kompatibilno.

"Cijepljenjem raznih vrsta na jedno stablo, određenim slijedom, u pravilu mogu odrediti kada će stablo cvasti. Ljudi koji ga posjeduju u svojim vrtovima su mi rekli kako im donosi savršenu količinu i raznolikost voća." govori Van Aken.

Jedna od prednosti ovog hibridnog drveta je što voćke sazrijevaju u različitim vremenskim razmacima. Ideja ovog projekta je da se pospješi kultura različitosti i zaštite sorte koje se ne uzgajaju radi ishrane.


Tagovi

Sam Van Aken Stablo 40 voćaka Hibridizacija Voćnjak Cijepljenje voćnjaka Plemka Podloga Koštuničavo voće Čip cijepljenje Eksperiment New York Voćne sorte