Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 21.05.2022. 14:00
  • Zagrebačka, Zagreb

Grlom u jagode - koja je sorta najbolja?

Ocijenili smo kakvoću plodova jagoda od osam sorti koje se uzgajaju na području Zagrebačke županije

Foto: Leticija Hrenkovic
  • 2.609
  • 93
  • 0

Sezona jagoda u punom je jeku, vrijeme je toplije no prethodne godine, pa se zato na zagrebačkom području beru još od travnja.

Temperature u svibnju dosežu već 30 stupnjeva, a to je problem za ovo voće kojemu je 23 stupnja optimalno za dozrijevanje.

Svakim stupnjem iznad toga kvaliteta opada, pa će ovogodišnja sezona završiti prije nego se očekivalo, zbog velikih amplituda u temperaturi što čini plodove sitnijima i bljutavim, kažu stručnjaci.

"Idući tjedan temperatura ide do 34 stupnja, naročito u srijedu, što je puno više od prosjeka", kazao nam je meteorolog Ivan Čačić, jedan od ovogodišnjih ocjenjivača jagoda.

Izgled, kakvoća i okus – osnovni kriteriji

Postoji desetine tisuća sorti jagoda, ali u proizvodnji se zadržavaju samo one koje ostvaruju profit, kazao nam je stručnjak za jagodasto voće, profesor Duralija.

"Ne smije biti preslatka niti prekisela. Potrošači koji je konzumiraju moraju biti zadovoljni, a to znači da ona mora imati prije svega dobar okus - to je ono čemu se kupci vraćaju", rekao je prof.dr.sc. Boris Duralija sa Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Osam sorti "natjecalo" se danas na ocjenjivanju jagoda Zagrebačke županije

Pod njegovim vodstvom danas je održano potrošačko ocjenjivanje kakvoće jagoda koje se uzgajaju na širem zagrebačkom području, a koje je organizirala Udruga proizvođača "Jagodni prsten“ uz potporu Zagrebačke županije.

Probali smo osam sorti: Albion, Murano, San Andreas, Joly, Clery, Quicky, Alba i Elianny.

Jagode smo ocjenjivali po tri osnovna kriterija: vanjski izgled, fizikalna kakvoća i okus.

Prva sorta koju smo probali bila je američka Albion koja daje krupne plodove dobre boje. Jako je tvrda, što je čini dobrom za transport, a uzgoj ove sorte je moguć izvan sezone.

Europska Murano puno je svjetlija i zanimljiva, jer podsjeća na stare talijanske sorte, koje su se uzgajale zadnjih 50-tak godina.

To je jagoda neutralnog dana, odnosno cvjetove stvara bez obzira na dužinu dana. Domaći se proizvođači sve više okreću upravo toj sorti.

Treća sorta bila je San Andreas, koja je nastala nakon Albiona, slabije je punoće okusa, jako je rodna, ali slabije kvalitete. Neki joj zamjeraju preslatkost.

Sljedeća na listi za ocjenjivanje bila je Joly koja je, uz Clery, najzastupljenija na području grada Zagreba, plodovi su joj krupniji, a rodnost veća. Potekla je iz talijanske udruge rasadničara.

Vodeću sortu u hidroponiji uzgaja samo jedan domaći voćar

Peta po redu bila je sorta Clery, koju zovu jagodicom purgericom, jer je u ovdje vrlo brzo prihvaćena. Nju uzgajivači beru već tri tjedna, a najzastupljenija je domaća jagoda u trgovačkim lancima.

Sorta Joly pobjednica je 20. Ocjenjivanja plodova sorti jagoda

Quicky je talijanska sorta, selekcionirana na okus, s aromom šumske jagode. Krajnji rezultat uzgoja ove sorte, ali i drugih, uvelike ovisi o tehnologiji, odnosno raste li u plasteniku ili na otvorenom te količini navodnjavanja.  

Sorta Alba slična je Cleriyu, ali je tvrđa što je dobro ladi lakšeg transporta. Pobjeđuje izgledom, ali u drugim osobinama ne toliko, poglavito u okusu koji je vodenast.

Posljednja sorta koju smo probali bila je Elianni – gigantska jagoda nepravilnog ploda, porijeklom iz Nizozemske. Ovo je vodeća sorta u hidroponiji, a za sada je uzgaja samo jedan domaći proizvođač.

Pad površina pod jagodama

Na kraju teškog posla za ocjenjivače, jer su zaista sve jagode bile odličnog okusa i općeg dojma, izabrana je pobjednička sorta - Joly.

Dobila je najbolje ocjene zbog svoje čvrstoće, teksture i sočnosti, izvrsne arome te vrlo dobrog omjera šećera i kiselina.

U posljednih nekoliko godina na području Zagrebačke županije proizvodnja jagoda je pala, a sa 37 hektara u 2015. godini, danas je u proizvodnji tek 22 hektara.

Josip Kraljičković prima zahvalnicu Udruge Jagodni prsten

Međutim, lokalni voćari se ne daju, ostvaruju dobar i kvalitetan urod, a prinosi su stabilni – pola kile po biljci. Podupire ih županija sufinanciranjem od 30 do 70 posto za svakojake aktivnosti - od sadnje do prodaje.

"Dvadeset godina organiziramo ovakva ocjenjivanja, kako bismo pomogli potrošačima, koje upoznajemo sa sortama, te proizvođačima kako bi ih usmjerili u proizvodnji“ rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu ove županije.


Fotoprilog


Tagovi

Jagode Albion Murano San Andreas Joly Clery Quicky Alba Elianny Zagrebačka županija Josip Kraljičković Boris Duralija Ivan Čačić Turistička zajednica Zagrebačke županije


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.