Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Krepenc
  • 10.03.2019. 09:00
  • Primorsko-goranska, Ravna Gora

Goranska aronija, Karlin melem, džem - kreativnost na djelu mladog OPG-a Krepenc

Prvotna ideja bili su nasadi lavande. Supruga je po struci cvjećar-aranžer te gaji veliku ljubav prema bilju i voću. Njeno znanje odlučili smo iskoristiti i upustiti se u poljoprivrednu priču s aronijom, najprije u vidu hobija, a sada je to već postao pravi mali "biznis", kaže Tomislav Krepenc.

Foto: arhiva OPG Krepenc
  • 1.519
  • 395
  • 0

"Gospodarstvo nas mladih 'Krepenci' iz Ravne Gore, supruge Dijane i mene, osnovano je 2014. godine. Ovo nam je tek peta godina postojanja, ali puno je uloženog truda i velika motivacija za radom i uspjehom, a ponajprije kvalitetom i zadovoljstvom naših kupaca. Priča je počela sasvim spontano nakon što sam naslijedio zemlju svog pokojnog dide Vinka za koju nisam htio da se zapusti i neobrađuje.“ Tako počinje priča OPG-a Krepenc iz mjesta Ravna Gora u prelijepom brdovitom području 'Lijepe naše', Gorskom kotaru. Glavni akteri su mladi bračni par, Dijana i Tomislav Krepenc, dvoje entuzijasta koji imaju zacrtan cilj i nemaju namjeru od njega odustajati bez obzira na prepreke.

"Prvotna ideja bili su nasadi lavande. Supruga je po struci cvjećar-aranžer te gaji veliku ljubav prema bilju i voću. Njeno znanje odlučili smo iskoristiti i upustiti se u poljoprivrednu priču, najprije u vidu hobija, a sada je to već postao pravi mali 'biznis'. Taj posao nas ispunjava dodatno uz naša stalna zaposlenja, mene kao profesionalnog vatrogasca i supruge koja radi u drvnoj industriji, s obzirom da nije naišla na priliku za posao u struci", kaže Tomislav. 

Dijana Krepenc 

Nakon stručne analize tla na poljoprivrednom institutu u Križevcima 'bili su pametniji' i po preporuci odlučili se, umjesto za lavandu, ipak na uzgoj bobičastog voća: "Hmm... ali kojeg? Rekao sam - idemo zasaditi svoj prvi nasad aronije - naše Goranske aronije, jer ona je ipak sibirska borovnica i uklopit će se u našu, ponekad, zaista oštru klimu.“ Zime u Gorskom kotaru zaista znaju biti nemilosrdne, ali o tome nešto kasnije.

Pomažu svi, a sudjeluju i najmlađi

"Kao članovi našeg OPG-a tu su i moji roditelji koji nam pomažu na razne načine kod same berbe i drugih radova, ali i ostatak rodbine i prijatelja kada je potrebno. Od samog početka i od malih nogu s nama je ljubav prema aroniji gajila naša starija kćer Karla koja je na neki način i obilježila početak osnivanja, a nedavno, nakon skoro 5 godina pridružila joj se i mala sekica Ana. Naša druga princeza obilježila je i nastavila rad OPG-a taman u njegovom velikom širenju!“, nastavlja Tomislav.

Godine 2014. nabavili su prvih 500 sadnica. Početnih 3.000 m2 obradive površine naraslo je na jedan hektar zajedno s novim nasadom i zasađenih dodatnih 1.000 sadnica aronije (sorte Nero) što ukupan broj zaokružuje na 1500 grmova 'kraljice zdravog života'. Uz početni nasad imaju oko 120 m2 posađenog cvijeća - predivnih narcisa, tulipana, gladiola, ali ima tu još i suncokreta te nevena. Zaista je užitak stajati pored nasada dok se pred očima pruža pogled na sve navedeno!

Priroda im "daje lekcije"

Pitali smo ih za poteškoće na koje nailaze pri radu te koriste li poticajne mjere na što odgovaraju: "Nekih značajnih poteškoća sa štetnicima nismo imali, ali u samom startu nasad se morao ograditi zbog divljači. S administracijom također nismo imali problema. Priznajemo, papirologije je puno pogotovo kada ste korisnici raznih natječaja i poticaja, ali nije problem niti to kada imaš jasnu viziju pred sobom. Korisnici smo mjere 6, odnosno prijavili smo se na natječaj za tip operacije 6.3.1. Programa ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike, koju uskoro privodimo kraju te ispunjenju samog plana koji nam je dosta pomogao. Na primjer, nabavili smo traktor, dio sadnog materijala i dodatnu opremu za rad i razvoj posla.

Nažalost, ipak postoji problem koji zaista moramo navesti, a to su vremenske (ne)prilike koje su nas osobito žestoko zadesile prošle zime. Zima 2018-te bila je katastrofalna, s padalinama u visini čak i većoj od 2m snježnog pokrivača koji je samu biljku agresivno pristiskao prema zemlji i na taj način lomio stabljike. Tada smo pretrpjeli štetu i na kraju same berbe imali manji prinos uroda, ali kako se u narodu kaže, svako zlo za neko dobro. To nas je prisililo na jače orezivanje samih biljaka koje su sada već lijepo krenule dalje s rastom i prilično ojačale. Aronija se inače mora obrezivati svakih 4-5 godina. Nas je, čini se, priroda odlučila na teži način prisjetiti na tu obvezu“, šale se u svojoj muci mladi Krepenci.

Karlin melem, džem od aronije i jagode, matični sok, uskoro liker

Zanimalo nas je više o samim proizvodima od te čarobne biljke, na što smo dobili sljedeći odgovor: "2018. godinu obilježila je promocija i naš novi proizvod koji je oduševio mnoge, ali i pomogao mnogima, a to je melem koji je napravila moja supruga Dijana Krepenc s puno ljubavi i pažnje. Nazvali smo ga po našoj kćerkici - Karlin melem. S tim prozvodom naši kupci prepoznali su veliki trud koji ulažemo u OPG te smo odlučili ponuditi im i poseban džem aronija-jagoda. Aronija je tu u kombinacijii s domaćom jagodom koja lagano neutralizira trpkost aronije i daje poseban okus i miris. Uz ove proizvode naravno moramo istaknuti naš 100% matični sok koji je u prodaji pod nazivom Goranska aronija i koji je prepoznatljiv po tome što u njemu nema dodatnog šećera, konzervansa niti emulgatora, već je sama bobica hladno prešana i pasterizirana pretočena u sok.

Bogata paleta proizvoda malodg OPG-a 

 

Takav sok 'zlata vrijedi' te služi našem organizmu za jačanje imuniteta i za ublažavanje mnogih problema s kojima se u današnjici srećemo. Aronija pomaže dijabetičarima kod regulacije šećera, njome se rješavamo bakterija u mokraći, problemi sa štitnjačom su blaži, čisti organizam od raznih toksina, ubija zloćudne kancerogene stanice, obiluje mnogim vitaminima, kao i folnom kiselinom, te podiže željezo i pomaže kod slabokrvnosti. Mogu ju konzumirati djeca, ali tek nakon napunjene druge god starosti.

Sok koji u sebi ipak ima nešto šećera je voćni sirup koji se razrjeđuje s vodom i odličnog je okusa te su njime zadovoljni oni kojima 'baš ne ide' jači okus samog matičnog soka. Daljnju paletu proizvoda čine: čaj od aronije gdje je sama bobica usitnjavana i sušena zajedno s vlastitim listom; proizvod koji veseli sportaše i one koji su ljubitelji smoothie-ja mogu pak izabrati prah od aronije koji se dozira u manjim količinama: čajna žličica za jedan smothie ili nešto veća količina koja se dodaje u  tip brašna koje inače koristite i od njega npr. ispečete kruh, peciva ili palačinke, te možete pripremiti razne biskvite i kreme za kolače koji će dobit predivnu ljubičastu boju ovisno o doziranju. Mi smo degustirali 'Anin kuglof' preliven džemom od aronije što nam je Dijana pripremila te ga svakako preporučamo. Ali samo ako niste na dijeti jer teško da ćete se zaustaviti na samo jednoj porciji!

Pitali smo ih malo i o planovima za budućnost na što su se veselo odgovorili: "U daljnjoj proizvodnji plan nam je napraviti liker koji će također biti prepoznatljiv na svoj način i s time bi upotpunili svoju ponudu proizvoda.“

Ravnogorska zelena tržnica – sinonim zdravog života 

Navedene proizvode nude  i prodaju putem društvenih mreža (Aronija OPG Krepenc), raznih sajmova kao što je Bundevijada u Vrbovskom, na sajmovima koje organizira Primorsko-goranska županija u Rijeci, na sajmu u gradu Krku te u Kostreni na Zelenom kostrenjskom sajmu (svake zadnje srijede u mjesecu). „Mjesto za prodaju  i plasman koje moramo posebno istaknuti je Goranska zelena tržnica. Prva i nama najdraža tržnica je ona u našoj općini Ravna Gora pod nazivom Ravnogorska zelena tržnica koju se može posjetit svaku subotu u periodu od 9 do 12 sati, od proljeća do jeseni na otvorenome, a zimi u Domu kulture.

"Uz ogroman trud svih ostalih sudionika koji čine Ravnogorsku zelenu tržnicu, ne smijemo zaboraviti spomenuti načelnika naše općine koji nam je osigurao mjesto za predstavljanje i distribuciju autohtonih proizvoda tokom cijele godine i tako nam svima dao priliku da postanemo prepoznatljiv brend. Zato mu se i ovim putem još jednom zahvaljujemo na ukazanom povjerenju i prilici za rad te se nadamo da smo to povjerenje i opravdali zajedničkim snagama goranskih poljoprivrednih gospodarstava i obrta koji tržnicu čine, a koje je od samog početka pozvala i organizirala moja supruga Dijana. Dala si je puno truda da nas okupi i spoji u jednu dobru ekipu koja prezentira zdrave domaće proizvode. Nije joj bilo nimalo lako, ali uspjela je! Također moramo istaknuti da se tržnica proširila i na mjesta Mrkopalj i Fužine koje posjećujemo petkom i nedjeljom.“

Dokle su došli i kamo idu?

"Proizvode još ne plasiramo van granica Hrvatske, ali moramo spomenuti da su 'otputovali' u Španjolsku i Češku. Naš, usudim se reći, već poznati Karlin melem poklonjen je u New York i u daleki Melbourne.“

Za kraj, Tomislav i Dijana dodaju: "Imamo veliku volju za radom i uspjehom za što se borimo ponajprije kvalitetnim proizvodima koje želimo ponuditi svojim sadašnjim kupcima i onima koji će to tek postati. Ovaj intervju želimo zaokružiti slikama naših nasada i proizvoda te kratkim videom da nas još bolje upoznate.


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Sinonim: Crnoplodna aronija | Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta podrijetlom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Krepenc Aronija Ravna gora Dijana Krepenc Tomislav Krepenc Karlin melem


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo