Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Japanska jabuka
  • 29.11.2013. 09:45

"Gnijezdo" za mediteransku mušicu

Japanska jabuka kaki privlačna je za mediteransku mušicu, koja se razmnožava u kakiju pa napada i druge voćne vrste žute boje

Foto: hiltonpond.org, Rajko Polić
  • 900
  • 85
  • 0

Voćna egzota kaki proširila se u nas najprije mediteranskim pojasom, a sada i u nekim kontinentalnim dijelovima. S jabukom nema biološke veze, a srodnik je primjerice poznatog tvrdog drveta ebanovine. Već je mnogo sorata (kultivara) pa su i plodovi različiti, od onih s košticama do onih koji se jedu s kožicom.

Kaki "gnijezdo" za mušicu

Dekorativni su, sada se beru, a drvo je posebno lijepo okićeno plodovima, kada otpadne lišće. Beru se škarama zbog drvenaste peteljke, a konzumiraju kada trpko meso postane mekano i slatko - u užitnoj zrelosti. Rasadničari su izdvojili sorte i podloge koje podnose kontinentalnu klimu.

Slast i ljepota privlačna je i jednom napasniku, mediteranskoj muhi, doznajemo od poznatog agronoma iz Metkovića - Mate Kaleba, jednog od pionira neretvanskog agrumarstva. Kaki muhu privlači bojom pa se u njemu počela razmnožavati, a sljedeće generacije će napadati sve, pa i agrume čiji plodovi onda otpadaju. Nerijetko se zbog toga događa da proizvođači mandarina iskrčuju japansku jabuku kaki.

Foto: hiltonpond.org, Rajko Polić


Tagovi

Japanska jabuka Mediteranska mušica Kaki Mate Kaleb Voćne vrste Kultivari


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt