Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GLOBAL GAP
  • 17.03.2015. 16:35

Global GAP jabuka prve klase iz klastera Dika!

Svi članovi prepoznali su priliku udruživanja u klaster kao način rješavanja glavNih problema s kojima se svakodnevno susreću - skladištenje, plasman, financiranje proizvodnje, neorganiziranost i pojedinačna usitnjenost.

  • 640
  • 109
  • 0

Klaster Slavonska jabuka osnovan je u ožujku 2008. godine kao udruga čiji članovi čine lanac proizvodnje i prodaje jabuka. Klaster danas broji 100-njak članova, te pokriva 80 % proizvodnje jabuka na području Osječko-baranjske županije.

Klaster Slavonska jabuka okuplja proizvođače, kako konvencionalne, tako i ekološke i integrirane jabuke, djelatnike HZPSS-a, otkupljivače, udruge, tvrtke, znanstvene i financijske ustanove s područja Slavonije i Baranje.

Glavni ciljevi zajedničkog rada članova su:

  • okrupnjivanje proizvodnje = jačanje pregovaračke moći proizvođača
  • osiguravanje kvalitete, kvantitete i kontinuiteta proizvodnje = odgovor na zahtjeve tržišta
  • poboljšavanje procesa proizvodnje = manji trošak inputa
  • zajednička robna marka Slavonska jabuka = veća cijena jabuke, standardizacija proizvodnje
  • zajedničke investicije = skladištenje, sortiranje, pakiranje
  • poboljšanje pregovaračke moći prema financijskim institucijama = bolji pristup kreditima
  • zajednički nastup prema državnim institucijama = lobiranje, utjecaj na pravnu regulativu
  • povezivanje sa znanstvenim institucijama = potencijal u povećanju produktivnosti.

Standardiziranje proizvodnje jabuka

Jak oslonac u znanstvenom smislu Klaster nalazi u Poljoprivrednom institutu Osijek, te u tehničkom smislu u Hrvatskom zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu, uz čiju se pomoć planira duroročno standardizirati proizvodnja jabuka koje će nositi oznaku zajedničke robne marke - Slavonska jabuka Dika. Plasiranje jabuka pod robnom markom Jabuka Dika uvjetovano je poštivanjem Pravilnika o proizvodnji Klastera Slavonska jabuka. Pravilnikom se definira sortiment, način proizvodnje, karakteristike proizvoda, područje proizvodnje, način skladištenja, ambalažiranje te označavanje proizvoda.

GLOBALG.A.P. certifikat garancija kvalitete

"Klaster posjeduje certifikat - međunarodni standard za proizvodnju i garanciju kvalitete za svoje voće GLOBALG.A.P., koji je ostvaren sredstvima iz EU projekata, međunarodna asocijacija za kontrolu kvalitete voća i povrća. Klaster je pokrenuo proceduru, vodio program, postupak je bio kompliciran, trebalo je standardizirati proizvodnju da bi se dobio po svim standardima i propisima dobar i zdrav proizvod.

To je garancija kvalitete prema proizvođačima. Trebalo je dobiti certifikat, vrhunsku jabuku, potvrdu Međunarodnog instituta. Svi članovi su prošli edukaciju, dvije godine, u suradnji sa Poljoprivrednim Institutom Osijek, Savjetodavnom službom, te usavršavanje proizvođača jabuke radi postizanja konkuretnosti. Cijeli sektor voćarstva je u dubiozi. Prošle godine je bila sramotno niska otkupna cijena, 1,20 do 1, 50 kn prve klase. Ruski embargo je tome pripomogao, Poljska je najveći izvoznik i uništio nas je damping cijenama. Novi nasadi ulaze u rod, proizvedeno je 75 do 120.000 tona, a potrebe za Hrvatsku 50 do 60.000 t" za Agroklub je rekao Stjepan Zorić, predsjednik Klastera.

Top of Form

Naime, slavonski proizvođači jabuka, posebice okupljeni oko Klastera, uspjeli su posljednjih godina dosegnuti europsku konkurentnost u proizvodnji jabuka, i u kvaliteti i količini prinosa. Zahvaljujući djelovanju, kroz klaster su proizvođači prosječni prinos jabuka po jedinici površine uspjeli s 20 tona povećati na 50 i 60 tona. Jednako tako, u tom je prinosu povećan i postotak jabuke prve klase, koja u nekim voćnjacima doseže i do 80 % uroda.

No, pojavljuje se problem plasmana, jer na hrvatskom tržištu, upozoravaju, dominiraju veletrgovci i nakupci. "Zbog toga su naši proizvođači dovedeni u situaciju da svoje proizvode prodaju u bescjenje", upozorava Zorić.

Podsjetio je kako je ovaj napredak ostvaren upravo zahvaljući povlačenju pretpristupnih EU sredstava. Prema istom modelu sada se želi nastaviti kroz proizvođačku organizaciju koja će, predviđeno je, također nositi naziv Dika. "To znači da možemo početi s prijavljivanjem projekata za koje bi nam sredstva bila na raspolaganju u 2016. godini", kaže Zorić.

No, već i kroz ovakvu organizaciju, proizvođači ostvaruju pravo i na dodatne potpore, primjerice 3.220 kuna po hektaru za povrće, odnosno 1.735 kuna za voće. Zaključno, poslana je i glasna poruka kako će se ovima nastojati iz jadranskih hotela istisnuti uvozne i upitne kvalitete jabuke u korist slavonskih - hrvatskih.


Tagovi

Klaster Slavonska jabuka Certifikat Udruživanje Plasman Okrupnjivanje proizvodnje Pregovaračka moć PIO GLOBAL GAP Projekti Sortiment Stjepan Zorić Prva klasa Poljska Usavršavanje Kontrola kvalitete Konkurentnost Plasman Prosječni pri


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]