Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 02.05.2023. 16:30

Gdje su mravi tu je i brašnasta kruškina uš - kako je suzbiti?

Mogu se suzbiti insekticidima, ali i bez kemije - ocat i češnjak dokazano su djelotvorni, samo što se stabla moraju češće prskati.

Foto: Bojan Kecman
  • 3.766
  • 250
  • 0

Smjena toplog i hladnog vremena, uz česte kiše, stvorila je pogodne uvjete za napad brašnaste kruškine uši, Dysaphis pyri. Ovaj štetnik čest je u nasadima krušaka, naročito poslije cvjetanja, kada dolazi do čišćenja stabala, odnosno, opadanja neoplođenih pupoljaka.

Vrlo brzo, čak iako se radilo prskanje bakrom prije cvjetanja, dolazi do kovrčanja i uvijanja vršnog lišća na mladicama.

Mravi siguran pokazatelj napada uši

Unutar listova, uši se neometano razvijaju sišući sokove iz listova, što dovodi do njihovog uvrtanja, promjene boje i na kraju, sušenja.

Gdje su mravi tu su i uši

Obilno luče mednu rosu koja privlači mrave i čim ih vidite na vršnim granama krušaka, znajte da je u tijeku razvoj jaja u ličinki ili napad odraslih jedinki brašnaste uši koja inače ima tri generacije godišnje.

Također, zbog lučenja medne rose dolazi do razvoja gljivičnih bolesti koje uzrokuju sušenje listova i slabljenje stabala.

Ponoviti tretman u slučaju čestih kiša

Ove insekte nipošto ne treba podcijeniti i potrebno je obaviti barem dva tretmana insekticidima, odmah kad opadnu 2/3 cvijeta i sedam do 10 dana poslije, ako se nastavi period vlažnog i toplog vremen praćen kišom.

Najvažnije je da sredstvo uđe u unutrašnjost uvrnutog lista jer nema velikog efekta ako se zadrži samo na vanjskoj strani. To se najbolje rješavalo insekticidima koji djeluju i parama, ali ih je vrlo malo na tržištu jer su, uglavnom, zabranjeni.

Najvažnije je da sredstvo uđe u unutrašnjost uvrnutog lista 

Inače, što se tiče izbora insekticida, o tome se treba konzultirati sa stručnjacima jer je dosta njih povučeno iz upotrebe, a među njima su najpoznatiji oni s aktivnom tvari acetamiprid. Na tržištu su i insekticidi na bazi deltametrina i cipermetrina, koji su registrirani za suzbijanje štetnika.

Može i bez kemije

Postoje i drugi načini borbe. Ocat i češnjak dokazani su u suzbijanju uši, samo što se stabla moraju češće prskati.

Prirodnim preparatom treba češće prskati

Litra octa i pet litara vode u kojoj je, barem tri dana stajao češnjak, stavljaju se u prskalicu od 50 litara i sigurno uništavaju brašnastu uš, naročito ako se ostvari dobra pokrivenost listova.


Tagovi

Dysaphis pyri Mravi na kruškama Brašnasta kruškina uš Ocat Suzbijanje Štetnik


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.