Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 03.11.2015. 10:25

Gdje i po kojoj cijeni analizirati maslinovo ulje?

Mnogi maslinari, kako oni koji prvi put kreću u berbu, tako i oni koji ulje imaju dugi niz godina, žele znati koliko je njihovo ulje kvalitetno. Odgovor na to pitanje dobit će kemijskom analizom.

Foto: pixabay.com
  • 6.695
  • 31
  • 0

Mnogi maslinari, kako oni koji prvi put kreću u berbu, tako i oni koji ulje imaju dugi niz godina, žele znati koliko je njihovo ulje kvalitetno. Odgovor na to pitanje dobit će kemijskom analizom.

Takvom kemijskom analizom određuju se kemijski pokazatelji kvalitete ulja, u što se ubraja postotak slobodnih masnih kiselina određenih preko oleinske kiseline, peroksidni broj, zatim spektar po kojem je prisutna analiza u ultraljubičastom području pomoću koje se određuju tri K faktora. To je pet pokazatelja kvalitete ulja, a kada su prema pravilniku dobivene vrijednosti unutar graničnih vrijednosti za djevičansko maslinovo ulje, samo takvo ulje može doći i na senzorsku analizu.

Različite cijene analize ulja

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, ulje se može donijeti na analizu u Institut za jadranske kulture i melioraciju krša i takva analiza stoji 200 kuna, u što je uključen PDV. Maslinari s područja Šibensko-kninske županije ulje donose na kemijsku analizu u Nastavni zavod Šibensko kninske županije i to će ih stajati 120 kuna plus PDV.

"Ulje treba donijeti u tamnoj boci, dovoljno je 200 mililitara, a analiza je gotova za dva dana", kaže Lidija Bujas, voditeljica Službe za ekologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. U susjednoj Zadarskoj županiji, maslinovo ulje se analizira u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, a kemijska analiza stoji 150 kuna plus PDV, kaže nam Benito Pucar, voditelj Službe za ekologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo.

I maslinari sjevernog Jadrana, točnije Primorsko-goranske županije, na analizu donose ulje u tamošnji Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije gdje analiza stoji 530,00 kn + PDV, kaže nam Sanja Klarić iz Službe za ekologiju. U Istri analizu vrši Zavod za javno zdravstvo Istarske županije u Puli.

Senzorska analiza

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je akreditirani laboratorij, te ujedno jedan od dva ovlaštena službena laboratorija u Hrvatskoj za analizu kvalitete i zdravstvene ispravnosti maslinovih ulja. "Sve potrebne analize moguće je napraviti u našem laboratoriju i one su važeće u svim zemljama. Razlikujemo nekoliko nivoa analize maslinovih ulja od analize kvalitete, u što spada kategoriziranje ulja/utvrđivanje sukladnosti s kategorijom, zatim određivanje slobodnih masnih kiselina, kao oleinska, određivanje peroksidnog broja, određivanje apsorbancije u UV području (K-brojevi), te senzorska ocjena.

Analiza kvalitete je kategoriziranje ulja koje je najčešća analiza koju traže naši komitenti. Jedino ukoliko su napravljena sva četiri parametra ulje se može kategorizirati u jednu od kategorija djevičanskih maslinovih ulja. Stručno je neprihvatljivo kategoriju ulja određivati prema jednom ili dva parametra", kaže Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijske analize hrane iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Detaljnije analize su do 4.500 kuna

Cijena analize je 356 kuna s PDV-om, međutim, ukoliko se tijekom analize utvrdi da neki od navedenih parametara nije u skladu sa zakonskim propisima, nema potrebe raditi cjelokupnu analizu. Analiza čistoće, provjera autentičnosti ulja, uključuje složenije analize kojima se utvrđuje eventualno patvorenje maslinovih ulja drugim uljima. Cijena analize se ovisno o traženim parametrima kreće do 4.500 kuna s PDV-om.

U ovoj instituciji obavlja se i analiza zdravstvene ispravnosti na teške metale i pesticide, a cijena analize se ovisno o traženim parametrima kreće do 4.500 kuna. Druga institucija čiji stručnjaci obavljaju senzorsku analizu maslinovog ulja je Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču.

"Provodimo senzorsku analizu maslinovog ulja prema metodi Međunarodnog vijeća za masline iz Uredbe komisije 2568/91 koja je u našem laboratoriju akreditirana i za koju imamo ovlaštenje. Cijena senzorske analize djevičanskog maslinovog ulja iznosi 450 kuna i to je cijena s PDV-om. Međutim, ako se analiza radi na većem broju uzoraka ili se na istom uzorku radi i kemijska analiza parametara kvalitete, odobravamo i popust od 5 do 20%", kaže Karolina Brkić Bubola, stručna suradnica ovoga Instituta.

Autor: Ojdana Koharević, Foto: pixabay.com


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Analiza meda PDV Kvaliteta ulja Benito Pucar Lidija Bujas Kemijska analiza Senzorska analiza Kvaliteta ulja Sanja Klarić Zlatka Knezović Karolina Brkić Bubola Institut Cijena analize

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]