Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarska sorta
  • 05.12.2021. 10:30
  • Istarska, Gajana

Gajanka - stara istarska sorta masline manje osjetljiva na većinu bolesti i štetnika

Sorta je malobrojna i nalazi se kao pojedinačno stablo u maslinicima jugozapadnog dijela Istre, posebno kod sela Gajana.

Foto: Bigstock/nito (ilustracija)
  • 422
  • 123
  • 2

Gajanka, Žižula, Jujubica, Zizindura nalazi se na sortnoj listi maslina Republike Hrvatske. To je stara istarska sorta, nažalost malobrojna i nalazi se kao pojedinačno stablo u maslinicima jugozapadnog dijela našeg najvećeg poluotoka, posebno kod sela Gajana, piše Maslinar.

Sorta je isključivo uljarica, dozrijeva kasno, ulje je izrazito skladnog okusa i mirisa po plodu masline, umjereno pikantno i gorko, s izraženim voćnim aromama, spada u izrazito intenzivna harmonična ulja, ali ima niži sadržaj antioksidansa. U gastronomiji se najviše koristi kao salatno maslinovo ulje koje se odlično sljubljuje sa svim vrstama zelenih svježih salata, ali se koristi i kao začin za već gotova jela i kao prilog mladim ovčjim sirevima.

Osjetljiva na niske temperature

Ime, ali i sinonime je dobila po obliku ploda koji naliči na mediteransku voćku Žižulu. Stablo je snažnog i bujnog rasta, djeluje masivno, s jako hrapavom korom, krošnja je široka s jakim i robusnim skeletnim granama svjetlozelene boje. Grane su duge, čvrste, zakrivljene i lagano povijene, dok su rodne grančice guste, duge, gipke i elastične. Osjetljiva je na niske temperature, što je i razlog da je opstala isključivo u zaštićenim sredinama, nije osjetljiva na većinu bolesti i štetnike masline.

List je kopljastog oblika, izuzetno dug i tanak, svjetlozelene do zeleno-sive boje, dužine oko devet centimetara, a širine oko 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, resu razvija od ožujka do svibnja, dobri su joj oprašivači sve domaće sorte, a posebno Buža i Leccino, a vrijeme od cvatnje do berbe prođe za oko 185 dana.

Plod je bačvastog, simetričnog oblika, srednje veličine, koji sliči plodu Žižule. U optimalnoj fazi zrelosti zeleno-žute je boje, a samo rijetki plodovi dobiju roza boju na osunčanoj strani. Dužina ploda u prosjeku je oko 2,1 cm, širina 1,7 cm, težina oko tri grama, dok je randman ulja u plodu kod optimalne faze zrenja (berba početkom studenog) oko 13 posto. Plodovi su zbog tanke pokožice jako osjetljivi na stisak i udarac, što podrazumijeva ručnu berbu i svakodnevnu preradu.


Tagovi

Masline Sorte Gajanka Jujubica Zizindura Istarska sorta


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]