Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarska sorta
  • 05.12.2021. 10:30
  • Istarska, Gajana

Gajanka - stara istarska sorta masline manje osjetljiva na većinu bolesti i štetnika

Sorta je malobrojna i nalazi se kao pojedinačno stablo u maslinicima jugozapadnog dijela Istre, posebno kod sela Gajana.

Foto: Bigstock/nito (ilustracija)
  • 422
  • 123
  • 2

Gajanka, Žižula, Jujubica, Zizindura nalazi se na sortnoj listi maslina Republike Hrvatske. To je stara istarska sorta, nažalost malobrojna i nalazi se kao pojedinačno stablo u maslinicima jugozapadnog dijela našeg najvećeg poluotoka, posebno kod sela Gajana, piše Maslinar.

Sorta je isključivo uljarica, dozrijeva kasno, ulje je izrazito skladnog okusa i mirisa po plodu masline, umjereno pikantno i gorko, s izraženim voćnim aromama, spada u izrazito intenzivna harmonična ulja, ali ima niži sadržaj antioksidansa. U gastronomiji se najviše koristi kao salatno maslinovo ulje koje se odlično sljubljuje sa svim vrstama zelenih svježih salata, ali se koristi i kao začin za već gotova jela i kao prilog mladim ovčjim sirevima.

Osjetljiva na niske temperature

Ime, ali i sinonime je dobila po obliku ploda koji naliči na mediteransku voćku Žižulu. Stablo je snažnog i bujnog rasta, djeluje masivno, s jako hrapavom korom, krošnja je široka s jakim i robusnim skeletnim granama svjetlozelene boje. Grane su duge, čvrste, zakrivljene i lagano povijene, dok su rodne grančice guste, duge, gipke i elastične. Osjetljiva je na niske temperature, što je i razlog da je opstala isključivo u zaštićenim sredinama, nije osjetljiva na većinu bolesti i štetnike masline.

List je kopljastog oblika, izuzetno dug i tanak, svjetlozelene do zeleno-sive boje, dužine oko devet centimetara, a širine oko 1,5 cm. Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, resu razvija od ožujka do svibnja, dobri su joj oprašivači sve domaće sorte, a posebno Buža i Leccino, a vrijeme od cvatnje do berbe prođe za oko 185 dana.

Plod je bačvastog, simetričnog oblika, srednje veličine, koji sliči plodu Žižule. U optimalnoj fazi zrelosti zeleno-žute je boje, a samo rijetki plodovi dobiju roza boju na osunčanoj strani. Dužina ploda u prosjeku je oko 2,1 cm, širina 1,7 cm, težina oko tri grama, dok je randman ulja u plodu kod optimalne faze zrenja (berba početkom studenog) oko 13 posto. Plodovi su zbog tanke pokožice jako osjetljivi na stisak i udarac, što podrazumijeva ručnu berbu i svakodnevnu preradu.


Tagovi

Masline Sorte Gajanka Jujubica Zizindura Istarska sorta


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?