Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuke
  • 17.09.2017. 16:30

Fiziološke bolesti plodova jabuke - kako ih spriječiti

Na plodovima jabuke možemo uočiti simptome fizioloških oboljenja koji mogu dovesti do smanjenja tržišne vrijednosti, ali i do propadanja plodova.

Foto: Pixabay.com/Couleur
  • 1.414
  • 44
  • 0

Jabuka je voćna vrsta koja se naviše uzgaja, a jesen je period berbe i spremanja plodova jabuke u skladišta. Istovremeno s intenziviranjem uzgoja jabuke problem fizioloških bolesti plodova postao je veoma značajan, posebno pri dužem čuvanju plodova u hladnjačama.

Fiziološke bolesti plodova jabuke možemo definirati kao poremećaje fizioloških procesa unutar ploda u toku procesa zrenja i starenja plodova koji dovode do promjene izgleda, okusa, sočnosti i arome ploda. Javljaju se i na plodovima drugih voćnih vrsta.

Sva fiziološka oboljenja možemo podijeliti u dvije grupe:

  1. Fiziološke bolesti ploda koje vode porijeklo iz voćnjaka kao rezultat poremećaja u rastu i razvoju samog voćnog stabla.
  2. Fiziološke bolesti ploda koje su rezultat promjena metabolizma ploda tijekom perioda čuvanja.

Fiziološke bolesti ploda jabuke koje vode porijeklo iz voćnjaka

Ovo je brojna grupa bolesti koja se javlja na plodovima jabuke dok su oni još uvijek na stablu, ali se bolest ispoljava kasnije. Na pojavu ovih bolesti može se utjecati izborom lokacije za sadnju, izborom sorte, podloge, primjenom pravilne agrotehnike, izborom uzgojnog oblika, posebno pravilnom ishranom, zalijevanjem i zaštitom stabala jabuke. Najznačajnije iz ove grupe su bolesti: staklavost plodova, gorke pjege, jonatanove pjege i plutaste (lenticelne) pjege.

Staklavost plodova

Staklavost plodova je fiziološko oboljenje koje se veoma često javlja. Do pojave dolazi zbog izlijevanja staničnog soka u međustanični prostor. Prepoznaje se po staklastom izgledu djelova ploda jabuke koji su zahvaćeni ovom promjenom. Neke sorte jabuke se veoma podložne ovom oboljenju. Bolest se više javlja na mlađim i bujnijim stablima, na kasnije ubranim plodovima, plodovima s manjim sadržajem kalcija i plodovima s ožegotinama.

Na pojavu bolesti se može utjecati izbalansiranom ishranom kalcijem, izborom sorte, optimalnim navodnjavanjem, zasjenjivanjem kako ne bi došlo do pojave ožegotina, pravovremenom berbom.

Gorke pjege

Gorke pjege su najznačajnija fiziološka bolest koja se lako prepoznaje po okruglim, ulegnutim pjegama. U okviru ovih pjega dolazi do odumiranja stanica mesa ploda. Pjege imaju izuzetno gorak okus i po tome su i dobile naziv. Na pojavu ove fiziološke bolesti najveći utjecaj ima sadržaj kalcija u plodu. Plodovi jabuke s većim sadržajem kalcija se bolje čuvaju.

Na sprečavanje pojave gorkih pjega veliki utjecaj imaju preventivne mjere kao što su: optimalna gnojidba stabla, navodnjavanje i pomotehnički zahvati. Kako bi se spriječila pojava gorkih pjega primjenjuje se folijarno prihranjivanje stabla, a nakon berbe plodovi se potapaju u otopinu bogatu kalcijem.

Jonatanove pjege

Jonatanove pjege je oboljenje prvi put primjećeno na plodovima sorte Jonatan, po čemu je i dobilo naziv. Javlja se i kod drugih sorti (Zlatni delišes). Za ovu bolest je karakteristično da se na pokožici ploda javljaju pjegice veoma malih dimenzija 0d 1 do 2mm. Ovo fiziološko oboljenje dovodi do umanjenja tržišne vrijednosti ploda, ali ne i do njegovog propadanja.

Pravovremena berba, potapanje plodova u otopinu kalcija i optimalan rok berbe može smanjiti pojavu ove bolesti.

Plutaste pjege

Plutaste ili leticelne pjege su fiziološko oboljenje veoma slično gorkim pjegama, ali u slučaju plutastih pjega one se javljaju samo oko lenticela na površini ploda. Ovo oboljenje nastaje na isti način kao i gorke pjege i sve mjere koje se poduzimaju u cilju sprečavanja njihove pojave identične su mjerama za gorke pjege.

Fiziološke bolesti ploda jabuke koje nastaju u periodu čuvanja

Ova grupa oboljenja je posljedica prirodnog starenja ploda i procesa koji se događaju unutar ploda. Najznačajnije fiziološko oboljenje iz ove grupe je posmeđenje pokožice ili scald koje svake godine pričinjava velike gubitke. Karakterističan simptom ove fiziološke bolesti su smeđe pjege koje se javljaju na pokožici ploda. Bolest je rezultat odumiranja stanica ispod pokožice ploda. Prvi simptomi se uočavaju na dijelu ploda koji je bliži čašici u vidu manjih pjega. Te pjege se brzo povećavaju i spajaju. Jednom kada se javi bolest brzo napreduje i može zahvatiti cijeli plod. Sorta Granny Smith je veoma osjetljiva na pojavu ove fiziološke bolesti u periodu skladištenja.

Za sada je nemoguće spriječiti pojavu scalda, ali se može mnogo učiniti kako bi se odložila pojava simptoma ovog oboljenja. Najviše pažnje se poklanja izboru sorti koje su otpornije na pojavu scalda, adekvatnoj agro i pomotehnici, pravovremenoj berbi, skladištenje u namjenskim skladištima za čuvanje plodova jabuke.

Dobra rezidba treba osigurati osvjetljenost cijele krošnje. Skladište treba imati dobru ventilaciju čime se regulira koncentracija etilena. Na smanjenje pojave scalda veliki utjecaj ima skladištenje plodova jabuke u komorama s kontroliranom atmosferom.

Foto: Pixabay.com/Couleur


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Može li intenzivno voćarstvo opstati na bujnim podlogama?

9


Glasova: 4

Ne, nikako! Za intenzvino voćarstvo su potrebne slabo bujne podloge i navodnjavanje. 44,4%

Glasova: 4

Može, kako da ne? Bujne podloge bolje podnose sušu. 44,4%

Glasova: 1

Ne znam. 11,1%

Pregled ankete

Pregled ankete