Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 29.01.2018. 07:30

Ekološki uzgoj kupine

Uzgoj kupine na ekološki način je vrlo jednostavan i odlikuje se dugim rasponom sazrijevanja plodova - i do 40 dana.

Foto: Đorđe Simović
  • 3.138
  • 281
  • 0

Uzgoj kupine se sve više širi, zbog obilne rodnosti i visoke rentabilnosti. To posebno važi za ekološku kupinu, jer se svježi plodovi i njene prerađevine lako i povoljno unovčavaju na domaćem i stranom tržištu.

Uvjeti za uzgoj kupine

Kupini odgovaraju topli krajevi, blagi nagibi i dovoljno vlage. Podnosi različite tipove zemljišta, ali ne podnosi visok sadržaj kalcija u zemljištu, kao ni predjele koji su jako vjetroviti. Uspijeva do nadmorske visine od 600 metara.

Ekološka proizvodnja kupine

Uzgoj kupine na ekološki način je vrlo jednostavan i odlikuje se dugim rasponom sazrijevanja plodova - i do 40 dana. Sorte koje se preporučuju za ovakav uzgoj su: tonfri, loh-nes, chester, tornles, karaka black, helen, loch tay. Razmaci sadnje moraju biti malo veći u odnosu na konvencijalnu proizvodnju.

"Za meliorativnu gnojidbu u ekološkoj proizvodnji treba se osigurati oko 40 t/ha kompostiranog stajskog gnojiva. Kupinu pripremamo za zimu tako što gnojidba ne smije biti pretjerana, a s navodnjavanjem treba prestati u rujnu. Otpornost izdanaka na zimske niske temperature ćemo povećati ako krajem rujna kupinjak prskamo bordoškom juhom. Ukoliko smo kupinjak dobro pripremili za zimu, izdržat će temperature do -20 stupnjeva", objašnjava dipl.ing. Snežana Janjić.

Prinos oko 15 tona

Kupina je otporna na bolesti i štetnike. Brzo stupa u rod - punu rodnost dostiže u trećoj godini, a prinosi u ekološkoj proizvodnji mogu biti oko 10-15 t/ha. Rađa redovno, a njeni plodovi imaju veliku hranjivu, tehnološku i dijetetsku vrijednost.

"Nedostatak kod kupine je što su plodovi osjetljivi na truljenje, zatim na transport. Za berbu kupine bi sve trebalo biti pripremljeno unaprijed", ističe Janjić.

Foto: Đorđe Simović


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.