Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnjaka
  • 27.11.2016. 12:00

Ekološki lješnjak im ove godine dao 3 tone uroda!

Lješnjaci su na domaćem baš kao i na inozemnom tržištu vrlo tražena namirnica, posebice u industriji proizvodnje slatkiša. Donosimo vam priču o lješnjacima obitelji Čes.

Foto: Screenshot/Youtube
  • 7.948
  • 928
  • 0

Bračni par Čes već se devet godina bavi ekološkim uzgojem lješnjaka na parceli nadomak Laslova u Općini Ernestinovu. Lješnjaci su na domaćem baš kao i na inozemnom tržištu vrlo tražena namirnica, posebice u industriji proizvodnje slatkiša. Članovi obitelji Čes kažu kako su zadovoljni ostvarenim prinosima i prihodima iako su godinama praktički gotovo samouki ekološki uzgajivači lješnjaka. Imaju lješnjaka na 1,2 hektara na kojima su zasada 592 sadnice.

Ove godine je urod poprilično dobar, kaže Čes. "Bit će malo više od tri tone uroda. Do sada smo imali oko 2,5 tone lješnjaka". Da može, Čes bi promijenio pristup u pripremi nasada, kaže: "Logičnije bi mi bilo da postoje preporuke o prihrani primjerice po sadnici, a ne po hektaru".

Čes kaže kako je urod ručno ubran za osam radnih dana, a pomogli su im suseljani. Što se prodaje tiče, ističe kako su preko tjedna četiri dana na tržnici u Osijeku, a prodaju i na kućnom pragu. Trenutna cijena je 80 kn/kg, odnosno 30 kn/kg u ljusci, dok je u Zagrebu 100 kn/kg, a u centrima i 130 kn/kg, i to lanjski lješnjak. Lješnjake suše prirodno, na zraku. Pogledajte priču.

Foto: Screenshot/Youtube


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Lješnjak Uzgoj Opg Prinos Čes


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić