Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 06.05.2018. 15:00

Ekološka proizvodnja višnje zahtijeva poznavanje nasada i ekosustava

Da bi se ekološki nasadi višnje širili, potrebno je unaprijediti sortiment i poboljšati agrotehničke mjere.

Foto: Pixabay / castleguard
  • 962
  • 36
  • 0

Proizvodnja višnje posljednjih nekoliko godina bilježi porast. Posebno je veliko zanimanje za oblačinsku višnju, koja je vrlo povoljna za uzgoj zbog svojih pozitivnih osobina. Dolazi i do razvoja uzgoja ekološke višnje, najviše zbog cijena eko proizvoda. Međutim, da bi se ovi nasadi širili, potrebno je unaprijediti sortiment i poboljšati agrotehničke mjere.

Šta je potrebno za uspješnu eko proizvodnju višnje?

Kako tvrdi savjetodavac Vladimir Stanković, za uspješnu eko proizvodnju višnje potrebno je poznavanje karakteristika samog nasada, kao i lokalnog ekosustav. Da bi sama proizvodnja bila profitabilna, ali da ne ugrožava biološku raznovrsnost, potrebno je primijeniti sljedeće mjere:

  • očuvanje zemljišta i njegove plodnosti;
  • uzgoj autohtonih sorti višnje, zbog njihove prirodne otpornosti i prilagodljivosti uvjetima uzgoja;
  • čuvanje prirodnih skloništa i staništa za korisne kukce - 5% do 10% zemljišta na kome se nalazi nasad;
  • postavljanje gnijezda i kućica za korisne kukce i ptice.

Plod višnje ima visoku biološku vrijednost, veliku količinu bojanih tvari i druge korisne tvari. Pogodan je kao sirovina u industriji prerade u sokove, kompote, kao i za proizvodnju rakije.

Koje zemljište odgovara uzgoju eko višnje?

Za uzgoj višnje pogodna su zemljišta na kojima je moguće izvršiti obradu na minimum 60 cm. Propustljivost zemljišta bi trebalo biti takva da brzo omogućava odvođenje viška vode.

"Trebalo bi izbjegavati teška i vlažna zemljišta, s lošom propustnošću. Za uzgoj su pogodna zemljišta s pH vrijednošću od 6,5 do 7,5. Najproduktivnija je ako se zasadi na lakoj pjeskovitoj ilovači ili na karbonatnom černozemu umjerene vlažnosti i dovoljne plodnosti. Tip zemljišta uvjetovan je izborom podloge za kalemljenje. Korijenov sistem višnje ne prodire duboko u zemljište, osnovna masa korijena nalazi se na dubini od 40 cm do 80 cm dubine", objašnjava Stanković.

Koji klimatski uvjeti moraju biti zadovoljeni?

Višnja podnosi velike nadmorske visine, a isto tako podnosi i niske zimske temperature. Cvijet višnje je vrlo otporan na proljetne mrazeve. Trebalo bi izbjegavati lokacije s velikom količinom padalina u periodu cvjetanja i zrenja plodova. Višnja se može uzgajati i na sušnim površinama, s razinom padalina od 400 mm do 500 mm godišnje. Od travnja do rujna joj pogoduje od 360 mm do 420 mm padalina. 


Tagovi

Eko višnja Oblačinska višnja Zemljište Klimatski uvjeti


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]