Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 21.12.2020. 07:30

Dron za berbu voća je najbolji terenski robot

Izraelska tvrtka Tevel Aerobotics Technologies dobitnik je ovogodišnje nagrade za najboljeg terenskog robota prema ocjeni međunarodnog stručnog žirija dok je nagradu publike osvojio robot za branje malina i kupina.

Foto: Tevel-tech
  • 696
  • 184
  • 0

Autonomna platforma kao središnji poligon za najviše šest bespilotnih letjelica služi za napajanje snage, ali i računarske/procesorske podrške quadcopter dronovima koji beru plodove, dok se ona (jedna ili više njih) kreće voćnjakom. Ovako ubrane plodove odlaže u posudu na platformi. Ovaj je terenski robot izraelske tvrtke Tevel Aerobotics Technologies prema ocjeni međunarodnog stručnog žirija dobitnik glavne nagrade 'Best Field Robot Concept 2020.' (BFRC) dodijeljene ovih dana tijekom održavanja međunarodnog foruma poljoprivrednih robota FIRA. 

Drugo je mjesto pripalo robotu H-WodKa Robotiller (Nizozemska,) a treće HayBeeSee Crophopper (Ujedinjeno Kraljevstvo), piše za Future Farming stručnjak za preciznu poljoprivredu René Koerhuis, pojašnjavajući kako je žiri izabrao Tevelov dron za branje voća kao najperspektivniji koncept robota u tom natjecanju.

Originalnost, izvodljivost...

Vodeći se s tri čvrsta kriterija: originalnost, izvodljivost te potencijalan utjecaj na život poljoprivrednika, žiri za dodjelu BFRC 2020 nagrade izlučio je u uži (Top 10) izbor između 22 različita koncepta robota iz 11 zemalja i četiri kontinenta inovativna rješenja: AI.Land ETAROB, Fendt Xaver, Fieldwork Robotics, HayBeeSee Crophopper, H-WodKa Robotiller, iTarra, Nexus Robotics, Robotics Plus, Tevel Aerobotics i thingc Robotics.

Članovi su ocjenjivačkog suda u slučaju izjednačenih rezultata, ili kako bismo mi to rekli 'u pripetavanju', imali u vidu i dva dodatna kriterija: jednostavnost prihvaćanja ili usvajanja od strane poljoprivrednika te održivost rješenja.

Dobitnik glavne nagrade (Foto: Tevel)

"Žiri je odabrao Tevel Aerobotics Technologies za pobjednika jer njihov koncept najbolje odgovara kriterijima. Dronovi vezani s autonomnim platformama koje služe kao središnjica, rješavaju tipičnu energetsku dilemu bespilotnih letjelica i složeni izazov branja voća robotskim rukama i hvataljkama. Smanjenje radne snage uistinu može utjecati na život poljoprivrednika“, komentirao je Koerhuis.

Glasovanje publike

Svoje je mišljenje o najperspektivnijem konceptu terenskog robota iz Top 10 užeg izbora imala priliku dati i publika odnosno posjetitelji FIRA-e te čitatelji Future Farminga. Na poziv za ovo glasovanje odazvalo se čak 2.359 ljudi od kojih je najveći broj glasova dao britanskom robotu za branje malina i kupina Fieldwork Robotics-a (40% glasova), dok je gotovo foto-finish odlučivao o drugom i trećem mjestu.

Digitalna poljoprivreda, što je to uopće?

Naime, na drugom je mjestu s 18,7% glasova također britanski robot za uklanjanje korova Crophopper, a na trećem 18,2% glasova nizozemski H-Wodka Robotiller terenski robot.

Posljednjih je godina predstavljeno na desetke modela poljoprivrednih robota koji bi život poljoprivrednika trebali olakšati i učiniti učinkovitijim, među kojima su roboti koji omogućuju uzgoj usjeva s manje radne snage, kemikalija i gnojiva te s manje emisija stakleničkih plinova, istaknuo je autor dodajući kako su neki pronašli put do farmi širom svijeta, ali većina je još uvijek u fazi koncepta.

Koji je novi terenski robot najoriginalniji i ima potencijal pridonijeti povećanoj i održivijoj proizvodnji hrane, odnosno koji koncept zaslužuje "Nagradu za najbolji terenski robot" vidjet ćemo i nagodinu.


Tagovi

Precizna poljoprivreda Pametna poljoprivreda Dronovi Bespilotne letjelice Poljski roboti FIRA


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]