Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aronija OPG Medić
  • 30.07.2018. 13:30

Dragutin Medić: Slijedite svoj san, nećete se preko noći obogatiti, ali važno je pronaći mir i zadovoljstvo u onome što radiš

Naše tržište najviše treba svježeg voća i povrća. Čak 90 posto bobičastog voća se uvozi i u tome smo prepoznali našu šansu, pogotovo u ekološkom segmentu jer tržište to traži, kaže Dragutin Medić.

Foto: arhiva OPG Medić
  • 2.106
  • 120
  • 0

Aronija OPG Medić nalazi se u Velikom Vukovlju u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a postoji od 2008. Sada imaju cca. 2 ha pod aronijom, ali s tendencijom smanjivanja voćnjaka aronije, a povećanja drugih kultura bobičastog voća.

Za uzgoj bobičastog voća odlučili smo se kad sam zbrojili kakvo imamo znanje, koliko imamo zemlje i kakvu imamo mehanizaciju. Da bi se bavili ratarstvom, morate imati puno zemlje i snažne, velike strojeve, što mi nismo imali, a nismo imali ni novca. Ista priča je i s uzgojem životinja. Na kraju se odlučiš na to hoćeš li uzgajati voće ili povrće. Međutim i za povrće je neophodna mnogobrojna radna snaga, a i ulog u plastenike i infrastrukturu je ogroman. Na kraju s povrćem opet dolazite u dilemu i probleme masovne proizvodnje kao i u ovisnost o trgovačkim lancima i kanalima distribucije, što je pogubno. Naše tržište najviše treba svježeg voća i povrća. Čak 90 posto bobičastog voća se uvozi i u tome smo prepoznali našu šansu, pogotovo u ekološkom segmentu jer tržište to traži", kaže Dragutin Medić.

Sadni materijal su nabavili u Hrvatskoj sasvim slučajno, upoznali su domaćeg proizvođača koji je upravo razvijao uzgoj sadnog materijala koji im treba. Radi se o rasadniku "Milić" iz Donjeg Miholjca. Kupili su izvrstan sadni materijal za pristojnu i prihvatljivu cijenu.

"U ekološkoj proizvodnji smo od prvog dana rada, još 2009. godine, podnijeli smo sve što je potrebno za certificiranje i relativno brzo (unutar zakonom predviđenih rokova i procedura) ostvarili status eko proizvođača. Taj status njegujemo sve protekle godine, a imamo namjeru i ubuduće", naglašava. 

Uzgoj voća, povrća i aromatičnog bilja

Uzgoj voća, povrća i aromatičnog bilja na imanju odvija se u čistom okruženju, udaljeno od velikih gradova i prometnica, tradicionalnim ekološkim načinom obrade tla bez uporabe bilo kakvih kemijskih preparata.

U izradi prerađevina koriste voće isključivo iz vlastitog uzgoja, a količina proizvoda je ograničena sezonskim urodom jer nastoje zadržati izvornost i izuzetno visoku kvalitetu tradicionalnog domaćeg proizvoda.

Ako u vašem susjedstvu ili u vašem gradu nema trgovine koja u ponudi ima i njihove proizvode, osigurali su mogućnost izravne kupnje putem webshopa na svojoj stranici.

Aronija (Aronia Melanocarpa)

Zanimanje za aroniju i njezin doprinos zdravlju utemeljeno je na vrlo visokom stupnju antocijana i flavonoida, koji su pet do deset puta veći nego kod drugih vrsta voća. Plodove aronije prerađuju u sokove i pekmeze, koriste ih svježe i sušene, mljevene u čaj ili prah.

Josta (Ribes Nidigrolaria)

Josta je hibrid crne ribizle i američkog ogrozda, nastao davne 1922. godine, a naslijedio je sve dobre osobine i ribizle i ogrozda. Uzgoj joste ne zahtjeva prskanje kemijskim preparatima, jer je prilično otporna na štetnike. Zbog izvrsnih ljekovitih svojstava ploda i mogućnosti ekološkog uzgoja, danas se sve više koristi u svijetu.

Drugo bobičasto voće

OPG Medić fokusirao se na uzgoj bobičastog voća, pa su u njihovim voćnjacima mjesto našli i malina, jagoda i kupina. Pored njih rastu i stabla dunje, višnje, šljive, kruške i jabuke.

Aromatično i začinsko bilje

Osim voćnih vrsta, na imanju rastu i mnoge vrste začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja, kao što su menta, stolisnik, melisa, kopriva, češnjak, peršin...

Voćni sok aronije: 100% voće

Voćni sok aronije je 100% matični sok dobijen prešanjem bobica aronije. U voćni sok se ne dodaju nikakve strane tvari kao što su voda, šećer, stabilizatori i konzervansi. Moguće su manje varijacije u okusu i teksturi između serija proizvoda koje su rezultat prirodnih odstupanja u uzgoju, kao što su vrijeme berbe, godišnja osunčanost i količina padalina, prisutnost prirodnih šećera i sl. ili su rezultat rada u malim serijama koje nikada ne mogu biti identične.

Sušene bobice aronije

Klasični postupak sušenja je unaprijeđen posebnim procesom dehidracije u namjenski konstruiranim komorama za odstranjivanje viška vlage. Kako bi maksimalno sačuvali nutritivne osobine i sastojke aronije dehidracija se odvija uz stalni nadzor strujanja zraka na temperaturi do max. 48 °C. Tijekom i nakon sušenja voće se ne tretira nikakvim stranim tvarima kao što su šećeri, stabilizatori ili konzervansi

Domaći pekmez i slatko

Svi proizvodi u ovoj kategoriji su ručni rad, unikati sami za sebe. Godišnje količine proizvoda su ograničene urodom na samo nekoliko desetaka kilograma po vrsti. Postupak je jasan - klasično staromodno ukuhavanje pasiranog ili sjeckanog voća. I sastojci u recepturi su vrlo jasni - 100 % voće, (kad je potrebno) minimalna količina šećera i jabučnog pektina, par kapi limunovog soka i to je to. Jednostavno kao pekmez.

Voćni čajevi

Čaj je proizvod nastao sušenjem i mljevenjem komine nastale nakon prešanja soka. Možete birati između 100% aronija čaja ili mješavine aronije sa drugim bobičastim voćem ili aromatičnim biljem.

Voćni prah

Voćni prah je esencija voća. Nastao je dodatnim sušenjem i finim mljevenjem komine nastale nakon prešanja soka. Prah koristite na nebrojeno načina - kao dodatak u shakeove, müsle, mliječna, slana i slatka jela, tijesta i kolače, preljeve i umake... samo mašta je granica. Možete birati između aronija praha ili praha drugog voća iz našeg uzgoja i proizvodnje.

Svježe i smrznuto voće iz eko uzgoja

Ako ste propustili svježe voće u vrijeme berbe - nije problem. U vrlo kratkom vremenu tijekom berbe voće pospremaju u hladnjaču kako bi sačuvali što više vrijednih osobina i da biste ga imali kada to zatreba.

Za kraj, Dragutin poručuje. "Slijedite svoje ideje i svoj san. Netko će uspjeti, netko neće, ali uglavnom svaki trud i naporan rad prije ili kasnije mora dovesti do uspjeha. Vjerojatno se nećete preko noći obogatiti, ali važno je pronaći svoj mir i zadovoljstvo u onome što radiš. A to je već uspjeh i bogatstvo samo po sebi.


Fotoprilog


Tagovi

Dragutin Medić Aronija OPG Medić Bobičasto voće


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]