Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka
  • 30.09.2020. 14:00

Domaće ima dovoljno, a tržište je već narušeno uvozom jeftinih jabuka

U ozbiljnoj je proizvodnji svega 3.000 ha voćnjaka pod jabukama. Ukupno se ovim voćem bavi preko 18.000 ljudi, no veliki broj njih nisu proizvođači za tržište, ističe predsjednik HVZ-a Branimir Markota.

Foto: Marinko Petković
  • 614
  • 268
  • 0

Urod domaćih jabuka ove se godine procjenjuje od 55.000 do 60.000 tona te bi uz ovu proizvodnju i potrebe našeg tržišta koje se kreću oko 66.000 tona, Hrvatska mogla tog vlastitog voća imati tijekom cijele zime. "Uz to, računa se da će od ukupne proizvodnje oko 33.000 tona biti izuzetne prve kvalitete", kaže predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota, koji ima veliki voćnjak jabuka u Moslavini. 

Dodaje da je domaće tržište već narušeno uvozom jeftinih jabuka, nešto ranije nego prijašnjih godina odnosno početka berbe i po nižim cijenama od naše ponude, što je primjetno kod pojedinih trgovačkih lanaca koji su na police umjesto domaće stavili onu iz uvoza. Najviše uvezenih dolazi iz Srbije, Sjeverne Makedonije i BiH. 

Promjena sortimenta jabuka ove godine

Prema njegovim riječima, otkupljivači, ali i proizvođači, koji dobivaju četiri kune za I. klasu, zadovoljni su iznimno dobrom kvalitetom ovogodišnjeg uroda, a opskrba tržišta je dobra i krenula je već u kolovozu kada je stigla prva rana sorta gale. Inače, lani je proizvodnja jabuka bila 68.352 tone, kaže Markota.

Iako je mraz načinio velike štete, očekuje se urod od 55.000 do 60.000 tona domaćih jabuka 

Prve stručne analize pokazuju da je ove godine došlo do blage promjene u sortama. Tako je proizvodnja najraširenijeg Idareda značajno smanjena, s lanjskih 33.000 na oko 13.000 tona, dok je proizvodnja Gale povećana za gotovo 3.000 tona, a sorte Golden Delicious s lanjskih 8.000 tona na gotovo 15.000 tona. Rast je vidljiv i kod Jonagolda za 1.300 tona te Red Deliciousa s lanjskih 500 na čak 2.135 tona.

Podaci Državnog zavoda za statistiku, pak, unazad desetak godina pokazuju da su se površine pod nasadima smanjile jer je još 2008. pod jabukama bilo 6.404 ha, a 2019. godine 4.946 ha. No, na tržištu je u ozbiljnoj proizvodnji svega 3.000 ha voćnjaka pod jabukama. Ukupno se proizvodnjom kraljice voća bavi preko 18.000 ljudi, no veliki broj njih nisu proizvođači za tržište, ističe Markota.  

Hrvatski voćnjaci su u prosjeku stari pa je i više od 25 posto svih nasada starije od 20 godina, a onih mlađih od pet godina ima tek 6,4 posto proizvođača.

Ukupna proizvodnja jabuka u 2018. iznosila je primjerice 90.254 tona, a prošle godine je urod smanjen na 68.352 tona. Pad je nastavljen i ove godine zbog mraza tijekom proljeća, jer hrvatskim voćarima i dalje nedostaju sustavi za zaštitu od elementarnih nepogoda, naročito tuče te zaštita od mraza, kao i vrlo važna agrotehnološka znanja. Uz to, posljednjih godina posebno je do izražaja došao problem nedostatka kvalificirane radne snage za berbu.

Ipak, ohrabruje da su se i domaći voćari napokon počeli udruživati, kao što je PZ jabuka.hr i na tržištu nastupati organizirano, uz garantiranu kvalitetu. Osim nedostatka suvremenih tehnologija i znanja, hrvatski voćnjaci su u prosjeku stari pa je i više od 25 posto svih nasada starije od 20 godina, a onih mlađih od pet godina ima tek 6,4 posto proizvođača. Također, voćnjaci pod jabukama su mali, pa je tako manje od 0,5 hektara čak 24 posto svih voćnjaka, a 57 posto njih manje je od pet hektara.

Uvoz u prva četiri mjeseci veći od ukupnog u 2019. godini 

Uvoz jabuka u prva je četiri mjeseca bio veći od ukupnog uvoza za cijelu 2019. godinu, kada je na domaće tržište došlo 8.277 tona vrijednih 3,7 milijuna eura, pokazala je najnovija analiza konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju Smarter.

Proizvođači su se počeli udruživati 

Najveći razlog vide u nedostatku domaće jabuke, ali i činjenici da je ova je godina bila specifična zbog korona pandemije koja je povećala potrošnju, što je vjerojatno utjecalo na veći uvoz. Ako se ovom dinamikom nastavi, negativna bilanca će na kraju godine biti rekordna.

Mišljenja su da i u ovoj proizvodnji nužno napraviti snažan strateški zaokret te raditi na pronalaženju trajnih rješenja – od odobravanja jednokratnih dodatnih potpora za proizvođače, modernizacije proizvodnje, povećanja produktivnosti te konkurentnosti.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Jabuka Berba jabuka Uvoz Branimir Markota


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]